Ere wie ere toekomt


Hello!
Woensdag stond de Engelstalige Wikipedia, maar ook WordPress op zwart en Google had een zwart balkje over haar logo. Je hebt vast gehoord over de onrust die SOPA (Stop Online Piracy Act) en PIPA (Protect IP Act) teweeg hebben gebracht. Beide wetten beogen auteursrechthebbenden te beschermen tegen online ‘piraterij’, hiermee zou men vergaande mogelijkheden geven om websites onbereikbaar te maken.

Op de website van NRC staat een heldere uitleg over de betekenis van de #blackout van Wikipedia, waaronder dit duidelijk filmje

PROTECT IP / SOPA Breaks The Internet from Fight for the Future on Vimeo.

of zoals Marc Hijink uitlegt (via @NRC )

Elke partij – ook een individuele artiest – die zegt schade te ondervinden van de inhoud van een website kan een klacht indienen, resulterend in een verregaande blokkade. Zelfs een onwelgevallige link naar een andere site zou voldoende kunnen zijn om de site uit de lucht te halen. Bovendien zou het hele domein uit de lucht gehaald moeten worden en mag de site ook niet meer te vinden zijn in zoekmachines of andere verwijzingen. Dan volgt de financiële doodsteek: een blokkade van de betaaldiensten en advertentienetwerken waarmee de verdachte website samenwerkt.

Hiermee wordt een vrij en open internet aan banden gelegd. Het raakt ons allen.

Je weet dat ik betrokken ben bij het Auteursrechtenloket van Zuyd, dat ik bezig ben met een hogeschoolZuydbrede plagiaatbeleid.  Het is een ingewikkelde materie, ook lastig uit te leggen aan studenten en docenten die leven in onze copy-paste maatschappij.
Ik probeer altijd in ons blog de bronnen te vermelden waar ik mijn informatie vandaan heb; ‘ere wie ere toekomt’. Ik maak veel gebruik van hyperlinks (wel openen in een nieuwe pagina), embed filmpjes (niet duidelijk of dit nou wel of niet mag), gebruik plaatjes (zoeken via CCsearch), maar zoveel mogelijk met respect voor de oorspronkelijke auteur. Maar ik durf mijn hand niet voor in het vuur te steken dat ik het altijd even correct doe. Dus ons blog kan ook zo maar op zwart komen :S

Jij zei me deze week dat ik onder een kennisclipje muziek zou moeten zetten. Auteursrechtelijk mag dit ook niet, ik moet toestemming vragen aan de betreffende artiest. Echt werkbaar is dat niet. Ik lees op Vakblog van Raymond Snijders dat YouTube van een groot aantal rechthebbenden de muziek screent bij het uploaden van een filmpje. Als het aangetroffen wordt, kan je filmpje geweigerd worden of de audio ineens zomaar weg zijn. Dus ik heb er maar geen muziek eronder gezet, was ook te veel werk ;).
Raymond geeft een aantal tips:

 • Bekijk het filmpje voor je het upload. Zitten er bioscoopfragmenten in? Auteursrechtelijk beschermde muziek?
 • Wil je toch muziek? Maak gebruik van stockmuziek site waar je gratis of goedkoop muziek kunt vinden.
 • Of scherm je filmpje met auteurechtelijk beschermde muziek af, deel het alleen met docent of projectgroep. Ja, al deze regels gelden ook voor filmpjes die voor onderwijsdoeleinden zijn gemaakt.

Zou deze creatieveling aan alle filmproducenten gevraagd hebben om deze stukjes te hergebruiken? Vast niet. Gelukkig maar, anders hadden wij niet kunnen genieten van deze prachtige remix!

Hello from ant1mat3rie on Vimeo.

Laat die muziek-, filmindustrie en uitgevers maar andere creatieve en innovatieve verdienmodellen bedenken. Ik hoop dat vele auteursrechthebbenden nadenken over Creative Commons licentie op hun werk. En dat ze besluiten de auteursrechten zelf te behouden en niet af te geven aan een uitgever of producent.

Een om maar weer af te sluiten met een citaat uit de Inspiratiekalender van Stephen Covey

Een belangrijke manier om loyaliteit te tonen is anderen de eer te laten, hun erkenning te geven voor hun aandeel in de resultaten. Daarmee bevestig je niet alleen de waarde van iemands bijdrage, je creëert ook een omgeving waarin mensen zich gestimuleerd voelen om innovatief en coöperatief te zijn

Share-Remix-Reuse!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 21 januari 2012, in 21st century skills en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. De digitale revolutie krijgt steeds meer betekenis en kenmerken van de revoluties zoals de geschiedenis ze ons laat zien. Bevel- en machthebbers die trachten de vrijheid binnen een nieuwe “sociale” stroom (samen delen) aan banden te leggen. Het vraagt niet om regels, straffen en/of bureaucratie maar om nieuwe innovatieve ideeen. Ideeen die auteurs en gebruikers evenveel eer aan doen. Hoeveel nieuwe artiesten worden bekend via de digitale snelweg door het vrij delen van hun creativiteit en houden er ook nog eens een leuke cent aan over.

 2. Covey heeft gelijk. Ik heb gewerkt onder een directeur die alle ideeën van mensen gebruikte alsof hij ze had bedacht of nog anders, dat als hij ze niet mocht vertellen ze niet door gingen. Het gevolg is dat niemand meer initiatief toonde en wachtte totdat hij kwam met zaken.
  Het leukste was, dat diezelfde directeur klaagde over het feit dat mensen geen initiatief toonde!

  Ere die ere toekomt…is helemaal TRUE en inderdaad, aan de industrie te zorgen dat er een innovatief terugverdienmodel komt. Bookboon.com heeft hier al een antwoord op. Gratis boeken met reclame erin.

  • Judith van Hooijdonk

   Bedankt voor de tip, http://bookboon.com/nl die kende ik nog niet, idd een aardig alternatief. Ik heb een reisgids Berlijn gedownload, moest wel e-mailadres achterlaten, is natuurlijk wel de vraag wat ze daar weer mee doen. Maar ja ‘voor wat hoor wat’ om maar in de spreekwoorden en gezegden te blijven 🙂

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: