Horizon Report 2012


Goedeavond Marcel,

In blogpost Watch the trend had ik al aangegeven dat we uitkeken naar het Horizon Report 2012.
Vorige week is ’t ie dan verschenen. Als je op het plaatje klikt, opent het rapport voor je.

Elk jaar publiceren Educause en New Media Consortium het Horizon Report waarin de trends over de nabije en iets verdere toekomst op het gebied van ict in het onderwijs worden beschreven.Volgens het rapport moeten we met de onderstaande technologieën rekeningen houden. Dat doe jij ook, door middel van de afstudeeropdrachten waar onze stagiaires nu hard aan werken. 🙂

binnen 1 jaar:

 • Mobile Apps
 • Tablet Computing

2-3 jaar:

4-5 jaar:

Opvallend t.o.v. de voorspellingen van vorig jaar is dat Augmented Reality uit dit overzicht is verdwenen. En de eBooks zijn toch ook nog niet echt doorgebroken?
Als je geen zin hebt het hele rapport te lezen, in onderstaand filmpje wordt het rapport in een flitsende 3 minuten samengevat.

Horizon rapport signaleert ook de verschuiving naar cloudbased computing en bespreekt ook de verslechterde economische situatie waardoor onderwijsinstellingen online leren inzetten als alternatief voor het dure klassikaal onderwijs.

Ik vermoed dat de komende tijd nog wel berichten op ons blog verschijnen over deze Horizontrends.

Gegroet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 14 februari 2012, in eLearning en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Hoi! Ik was net bezig aan een Nederlandse samenvatting van het rapport en heb die nu gepubliceerd op Just 2b Informed: http://just2binformed.blogspot.com/2012/02/horizon-report-2012-de-belangrijkste.html Voor als je geen zin hebt in het lezen van het hele rapport maar het filmpje toch iets te kort is 😉

 2. Hans Lasschuit

  Boeiend Rapport. Maar wat me opvalt is dat met alle aandacht voor kennisdelen er in het rapport niets is te vinden over kennisstructuren, over het verrijken van kennis middels semantische modellen en redeneermachnies en het boven water halen van kennis, zonder de ongestructureerde vluchtigheid van de sociale media. Het was ooit het oorspronkelijke doel van het World Wide Web en inmiddels is de technologie zover dat we aan de slag kunnen met het Semantisch Web. Web 3.0 staat voor de deur, maar waar zijn de Creatieve toepassingsideeën?

  • Judith van Hooijdonk

   Hallo Hans,
   Welke term je er ook aan geeft (daarover zijn de geleerden het niet eens): Web3.0, Semantische Web, Web of Data of wat men ‘vroeger’ zei Kunstmatige Intelligentie, het zit allemaal aan de ‘binnenkant’ van het web. Dat is iets waar de gemiddelde burger niet zo in geïnteresseerd is. Het hangt natuurlijk wel samen met de Apss en de trend die Horizon ziet over 4-5 jaar: Internet of Things

   • Hans Lasschuit

    Ha Judith, Niet helemaal mee eens. Het sematisch web brengt ons in staat om daadwerkelijk informatie en kennis grensoverschrijdend te delen. Dat zit niet aan de binnenkant van het web, dat is een hele concrete functionaliteit aan de buitenkant, die voorziet in een steeds groeiender behoefte aan een vorm van structuur in de steeds groter wordende data-, informatie-, en of kennischaos op het web. Of in de woorden van het W3C: “The Semantic Web provides a common framework that allows data to be shared and reused across application, enterprise, and community boundaries.” (http://www.w3.org/2001/sw/ Als we serieus instituut overschrijdend willen kennisdelen, zullen we sematische methoden moeten toepassen om de boel toegankelijk te maken. Een eenvoudige pilot met een semantische mediawiki (heel erg buitenkant) zou een heel leerzame stap in de goede richting kunnen zijn.

 3. Reblogged this on Luuk Linssen and commented:
  Hier een leuk blog van mijn collega Judith over het Horizon Report 2012.
  In dit rapport worden de ontwikkelingen van de ict in het onderwijs beschreven, en zo ook Learning Analytics.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: