Laat los wat je weet en ga zien


Goedemiddag Marcel,

Is toch geweldig dat Jos Maas het heeft volgehouden, en dat de game-based minor Web and Beyond vorige week gestart is. Alle credits voor hem 🙂 ik ben wel trots dat hij ons de inspirators van het eerste uur noemt in zijn blog.
Vrijdag mocht ik aanschuiven bij ‘onze’  minor voor de presentatie van Tony Bosma.

Foto: Jos Maas

Tony Bosma is futuroloog en trendwatcher. Je weet dat ik niet zo met mijn toekomst bezig ben, ik probeer mindful in het hier en nu te leven. Ik zie wel wat op mijn pad komt, en ik maak keuzes die op dat moment bij mij passen. Maar de wereld van technologie is vooral bezig met wat allemaal mogelijk is, dat intrigeert toch ook wel 😉 Die wereld in transitie schetste Tony. Hij bracht zijn verhaal op een boeiende manier. Een flitsende presentatie waarbij de vele voorbeelden en filmpjes over het beeld vlogen. Door regelmatig wat getallen te noemen benadrukte hij dat we echt in een revolutionair tijdperk leven waarin ontwikkelingen steeds sneller gaan.
Als je de ontwikkelingen op technologisch gebied een beetje bij houdt, weet je dat de wereld radicaal aan het veranderen is en dat dit ons allemaal raakt. De ontwikkelingen die hij  benoemde, herkende ik wel, maar bij sommige voorbeelden viel mijn mond toch wel open.

We gaan van een belevenis-economie naar betekenis-economie, of van informatiemaatschappij naar referentiemaatschappij zoals dat bij Frankwatching te lezen. (Kende jij uitgekostst.nl en huldehulde.nl al?)
Het vertrouwen in bedrijven, financiële markt daalt (opkomst van Occupy beweging) zo ook het vertrouwen in zorg en onderwijs. We gaan het allemaal zelf wel regelen. Wist je dat The Pirate Bay zich ook al op de 3D-objecten-markt had gestort? Na de muziekindustrie, de uitgevers (die nu aan het worstelen zijn) zullen alle bedrijven na moeten denken over verdienmodellen. Je kunt nu al een Nike schoen printen! Wat zorg betreft wordt het binnen 10 jaar net zo normaal net zo vaak je status van je lijf te checken als nu je e-mail (hoe zou dat met verantwoordelijkheden gaan als iedereen zelf doktertje gaat spelen?) En wat het onderwijs betreft: 80% van de universiteiten bestaan over 10 jaar niet meer. Door opkomst van beeldcultuur gaan we de Khan Academy en MIT achterna (hebben we geen behoefte meer aan sociale contacten?)

We gaan van een ‘me’ naar ‘we’ samenleving, waarin we de termen groei, waarde (de Whuffie factor kwam ook weer ter sprake) en privacy zullen moeten herdefiniëren. Transparantie (ook in salarissen, zie glassdoor.com) en netwerken worden/zijn belangrijk.

We First Book Video: “We-defining Me” from We First on Vimeo.
Ik moest erg aan het boek We-think van Charles Leadbeather denken toen ik dit filmpje zag, waarover ik al eens eerder heb geblogd.

Digitaal wordt normaal, 80% van wat we nu online doen bestond 5 jaar geleden nog niet, herhaalde Tony Bosma regelmatig. We leven in een mobile society. Internet wordt splinternet (app-economy) en we staan aan de vooravond van de internet of things.
Wat ik krachtig vond, is dat Tony ons probeerde te laten ‘zien’. Je moet niet kijken maar zien, wij kijken geconditioneerd naar de wereld.
Ik vraag me toch wel af welk impact dit zal hebben op ons leven. Zou ons leven er over 10 jaar zo uit zien dat we geen behoefte meer hebben aan fysieke ontmoetingen? Dat alles online gebeurd? Is dat geen verschraling van het menselijk leven? Of denk ik te beperkt? Wil je het verschil maken, dan is Tony’s boodschap:

  • denk exponentieel
  • afleren wat je geleerd hebt
  • doe en denk het schijnbaar onmogelijke
    Wist je dat in Japan naar concerten gaan van een hologram? ‘Zij’ zingt liedjes die mensen samen schrijven, bizar.

“Laat los wat je weet en ga zien”, ik probeer te zien, maar ik kan (nog) niet laten te kijken.
Judith

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 13 februari 2012, in Inspiring en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: