Top 5 iPad app JAMs -3-


Hoi Marcel,

Vrijdag komt al weer de nieuwe iPad op de markt, niet de 2 of 3 maar de ‘nieuwe’. Ik ben na ruim een jaar nog heel blij met mijn ‘oude’ iPad 1 🙂 ik sleep m overal mee naar toe. Steeds vaker zie ik collega’s met een tablet lopen, vaak is dit een iPad. Ook zijn er steeds meer teams die uitgerust worden met een iPad ivm het streven naar paperless office. Regelmatig krijg ik vragen over welke apps nu handig zijn.
Onlangs heeft Pierre Gorissen een blog geschreven over allerlei handige iPad apps. Hij had ze ingedeeld in rubrieken, ik heb zijn tips overgenomen. Als je wilt weten waarom Pierre deze apps aanbeveelt, moet je dat op zijn blog Ken je nog een paar apps voor de iPad? lezen. Bij elke rubriek heb ik mijn favoriete apps geplaatst.

Lezen/ bewerken: iBooksBuefire Reader – VertragingsApp – Reeder for iPad – Flipboard – GoodReader for iPad – PDF Expert – Smart Recorder – Book Creator
Uiteraard staat iBooks op mijn iPad, er staan maar enkele boeken op mijn digitale boekenplank, eerlijk gezegd heb ik nog nooit een boek uitgelezen op mijn iPad. 🙂 Ik gebruik mjn iPad vooral om tijdschriften, rapporten, brochures en blogpost te lezen. Binnen iBooks kan je ook PDF’s opslaan, in de meeste gevallen wil ik teksten highlighten en van notities voorzien, dat kan niet iBooks daarvoor gebruik ik 1 van mijn favoriete app GoodReader. Een vergelijkbare app is iAnnotate, ik hoorde van een collega dat zij hier erg tevreden over is.
Om mijn blogs te lezen gebruik ik Mobile RSS. Er zijn prachtige applicatie zoals Flipboard en Feedly waarin blogs, tweets, Facebook en LinkedIn berichten als een soort tijdschrift gepresesenteerd wordt. Echt heel mooi, maar toch geef ik de voorkeur aan mijn lijstjes in Mobile RSS.

Nieuws: NOS TeletekstReclamefolderBuienradar
Uiteraard staan Teletekst en Buienradar op mijn iPad, maar mijn nieuws-app is Nu.nl, handig om even snel koppen te snellen. Daarnaast gebruik ik NRC.next, als abonnee kan ik alle kranten ook digitaal lezen, handig voor onderweg, zodat mijn huisgenoten de papieren versie kunnen lezen.

Ontspanning:Plants vs Zombies – Flight Control
Spelletjes speel ik niet veel op mijn iPad. Alhoewel ;), ik ben redelijk Wordfeud verslaafd. Er is inmiddels een iPad variant, maar daarop zijn de reclames zo irritant aanwezig, dat ik nu dit alleen nog maar op de de iPhone speel. Solitaire vind ik een lekker geestdodend spelletje dat ik ook wel regelmatig speel. In de kerstvakantie heb ik me geamuseerd met Alchemy. Speel het zo nu en dan nog onderweg omdat je hiervoor geen internetverbinding nodig hebt.
Koken valt soms ook onder ontspanning 😉 De app van Appie gebruik ik ook wel vaak. Sinds december 2011 is de Allerhande beschikbaar in de tijdschiftenkiosk van de iPad. Echt mooi.

Communicatie: Lync 2010Skype – Adobe Connect – Yammer – Tweetbot – Facebook
Ik heb een iPad 1 en dus geen geen camera, daarom heb ik geen Skype en Adobe Connect geïnstalleerd op mijn iPad. Uiteraard wel Twitter, YammerFacebook en LinkedIn (alleen als iPhone beschikbaar). Hoewel er ook allerlei applicaties zijn (zoals Tweetdeck die ik wel op mijn laptop gebruik) waarmee je verschillende sociale netwerken kan koppelen, werk ik op de iPad liever met de aparte applicaties. Op mijn iPad ben ik altijd ingelogd en heb ik niet zo’n behoefte aan een dashboard in tegenstelling tot de webbrowser op de laptop. Hierin moet je wel constant inloggen, dan vind ik Tweetdeck wel weer handig.
Ook diverse mail accounts heb ik via het mailprogramma gekoppeld, want ja er wordt ook nog veel via mail gecommuniceerd. 😉

Foto en video: Skitch – Photogene – Flickstackr for Flickr – iMovie
Omdat ik geen camera heb op mijn iPad doe ik weinig met deze applcatie. Ik heb wel Skitch, een fotobewerkingsprogramma, erop staan, daar speel ik wel eens mee 🙂

Media: Tuneln Radio – AcePlayer – iTunes U
iTunes U had ik er niet op staan, maar nu wel 🙂  iTunes U omvat een groot aanbod van gratis videomateriaal beschikbaar gesteld door universiteiten. Maar ook wetenschappelijke colleges van MIT, Stanford en MoMa. Prachtig lesmateriaal.
Naast de standaard YouTube app gebruik ook de app van Ziggo frequent. Met Ziggo TV kan ik thuis ook live tv kijken, soms reuzehandig als manlief over wilt schakelen naar het 8 uur journaal en ik DWDD verder wil kijken. De zenders Ned 1-2-3, RTL 4-5-7-8, SBS 6, Veronica en Net 5 zijn beschikbaar. Ook de Uitzending Gemist app vind ik onmisbaar.
Eén van mijn favoriete is de TED app waarmee ik ook offline TEDfilmpjes kan kijken, handig voor onderweg.

Office applicaties: DocsToGo – Quickoffice
DocsToGo is een prijzige app die ik wel heb gekocht maar nauwelijk gebruik. Documenten maken en bewerken doe ik toch vnl op mijn laptop, Meestal zet ik Office documenten die ik moet lezen en becommentarieren om in PDF  en lees ze via GoodReader.
Ik werk ook niet met Pages (tekstverwerkingsprogramma van Apple) omdat ik geen Macbook heb. Collega’s met een Macbook gebruiken deze toepassingen wel veel gebruiken, hoor ik.
Samenwerken in documenten doe ik in Google Docs hiervoorheb ik de Google Mobile app op mijn iPad. Een internetverbinding is wel noodzakelijk.

Tools: Save2PDF – PDF Converter – Zip File Viewer – Dropbox – AppShopper – iCabMobile – Digits Calculator – FTP on the Go PRO – SharePlus
Dropbox staat natuurlijk op de iPad. Dropbox is ook weer gekoppeld (aan daar heb je m weer) GoodReader.
Evernote mis ik in het lijstje van Pierre. Eén van mijn meestgebruikte apps. De opzet van dit blog heb ik ook in Evernote gedaan. Ik gebruik het voornamelijk voor aantekeningen (standaard notitie-app van de iPad gebruik ik niet) en al mijn ideeën voor blogpost.

Er komen elke maand natuurlijke nieuwe apps bij, daar zijn de Tiplijsten handig voor of op de website Apps in Education. Een voor prijspakkers is de App deals een handige app.

Maar jij bent een Android-mannetje en er lopen meer Android liefhebbers rond op Zuyd. Bibliotheekcollega van Windesheim Raymond Snijders heeft n.a.v van de blogpost van Pierre zijn favoriete Android apps in een overzichtje gezet. Wat vind jij van dit overzicht? Welke zou jij toevoegen?

Trouwens, vorige week werd ik gebeld door een collega die zeer anti-Apple is (you know who ;)). Hij had voor het eerst met een iPod gewerkt. Hij vond het toch wel een leuk apparaatje. Ha, wacht maar af tot hij de iPad in handen heeft. Speciaal voor hem deze link naar (alweer :)) een blogpost van Raymond Snijders over Apps voor de iPod Touch.

Tot slot, terugkomend op jouw laatste top 5 appJAMs gooi ik Whatsapp uit de top 5. Deze is top favoriet op de iPhone maar niet op de iPad. Ook Tweetdeck verwijder ik weer. Zoals gezegd: Tweetdeck gebruik ik alleen op de laptop. Op de iPad gebruik ik liever de aparte applicaties voor mijn sociale netwerken. Dropbox is een superhandige tool, maar de app zelf gebruik ik eigenlijk weinig. Dropbox is wel gekoppeld aan mijn GoodReader. Deze app komt weer terug in mijn top 5:

5. 1’ldrschp [gratis]

In een top 5 lijstje hoort toch ook een verrassende nieuwkomer 🙂 Value et Emergo (Rotterdams adviesbureau) heeft deze app ontwikkeld. Elke dag bespreekt een succesvolle CEO  in 1 minuut een leiderschapsthema. Lekker kort en krachtig, soms verrassend. Tip voor onze bedrijfseconomische volgers!

-Download-

 

 

 

4. TED [gratis] blijft een blijfertje 🙂

We zijn allebei groot liefhebbers van de TED-filmpjes. Het prachtige aan deze app vind ik dat ik de filmpjes kan downloaden en ook onderweg in trein of auto kan bekijken!

Download

3. Mobile RSS [gratis] mijn inspiratiebron!

 

Mijn RSS-feeds van vele blogs zijn mijn kennisbronnen. Ik lees deze het liefst via deze Mobile RSS app omdat ik ze dan per blog kan scannen. Ik kan delen, mailen en kan favorieten toevoegen. Dat kan ik ook met Flipboard of Feedly, dit is qua vormgeving veel mooier. Door diverse accounts te koppelen (Twitter, Facebook, Google Reader) creeer je met Flipboard je eigen magazine. Toch gebruik liever Mobile RSS. 

Download

 

2. Evernote [gratis]

Een geweldig programma. Ik werk hiermee op mijn iPad, iPhone en laptop/pc. Alle gedachtenspinsels (voor een blogpost), of to-do-lijstjes zet ik hier in. Ook heb ik in mijn brower de Chrome extension ‘Clip to Evernote’ toegevoegd zodat ik elke pagina, afbeelding met 1 klik in Evernote kan zetten.Het is mijn digitaal notitieblokje. Heb ik de note verwerkt dan gooi ik m weg. Ik moet er alleen voor zorgen dat ik ze regelmatig synchroniseer, zodat alle notities op al mijn devices identiek zijn.
Sinds ik ook heb ontdekt dat ik kan mailen naar Evernote gebruik ik deze app nog vaker. 

Download

1. Goodreader [€3,99]

Hiermee kan ik PDF-teksten markeren door te onderstrepen/highligten, notities maken . Het is mogelijk pagina’s, hele originele of geannoteerde documenten doorsturen via e-mail of openen in een ander programma.
Ik haal de bestanden meestal uit mijn Dropbox, maar verbinding leggen met Google Docs, Blackboard etc. is ook mogelijk. Een erg handige app om papierloos te werken. Ik moet er wel aan denken om de Word-documenten om te zetten in PDF ;) , tenminste als ik documenten wil annoteren, want elk bestandsformat kan ik wel lezen. 

DownloadOver Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 21 maart 2012, in Het Nieuwe Werken, Social Media, Top 5 JAMs en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Lijstjes zijn altijd leuk! Het is ook een tip van Pfauth in zijn boek Gij zult bloggen maar hij zei er niet bij hoeveel tijd dat soort postjes kost om ze te maken 🙂

    Leuk om jouw favoriete apps te zien!

  2. En nu ook geleerd dat als je op jullie blog je mailadres gebruikt waar ook je gravatar account op zit, je reactie opgevreten wordt met een melding dat je moet inloggen bij gravatar. Oeps. Sorry voor de onkarakteristieke korte reactie 🙂

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: