Re: Wat worden de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things? (by: Wilfred Rubens)
Ha Judith,
Naast jou een van de meest productieve edubloggers: Wilfred Rubens schreef eerder vandaag in zijn blog dat hij denkt dat IoT binnen het onderwijs niet doorbreekt in 2018 (lees: https://www.te-learning.nl/blog/wat-worden-de-belangrijkste-ontwikkelingen-op-het-gebied-van-internet-of-things/)
Tja, wat mij betreft hangt mijn reactie af van de definitie van “doorbreken”. Is de doorbraak van Max Verstappen zijn eerste formule 1 race in de Toro Rosso, zijn eerste WK punten, zijn legendarische eerste overwinning in Spanje, zijn tweede seizoen met twee overwinningen of zijn eerste Wereldkampioenschap?
Een van mijn voornemens in 2018 is om samen met studenten het kennisecosysteem neer te zetten waarmee learning analytics te gebruiken is voor studenten en docenten om leeractiviteiten en het leerproces beter te maken. Het idee is dat ik dan in september of november een eerste test ga doen in de klas. Noem het de eerste vrije training van Max, ik geloof in Japan. Ik voel me dezelfde “ervaren Rookie” die hij was bij die training. En pretendeer zeker niet uit te kunnen groeien tot zijn klasse. Maar ik geloof wel in mijn team van studenten, collega docenten en collega onderzoekers dat we onze Toro Rosso mee kunnen laten doen.
Over vier weken mag jij en Wilfred de eerste proefrondjes van het IoT deel zien. Vijf groepen HBO-ICT (en omstreken) studenten presenteren dan hun IoT proof of concepts. Over twee van de groepen heb ik al eerder geblogged. Dat wat ik gezien heb stemt me positief, in ieder geval vrolijk. Wilfred heeft gelijk, het is niet eenvoudig om de data van smartphones, laptops, active board, smartwatches en allerlei sensoren op te slaan, te verwerken, te analyseren en visualiseren. Maar de studenten proberen het. Met een lectoraat Data Intelligence, een lector Internet of Everything, minoren als IoT, intelligente systemen, Business Intelligence andere lectoraten rondom Data Science maar ook Smart Gadgets en lectoren en lectoraten met passie voor onderwijs kunnen we echt wel mee-racen met deze ontwikkeling. Ik beloof voorbeelden en ideeen in 2018. Ik beloof ook experimenten. Of dat dan een doorbraak wordt?
Tja dat ligt alleen aan de definitie van “doorbraak”.
Groet Marcel
Geplaatst op 14 januari 2018, in 2 B PhD JAMS, Learning Analytics, Technologie-ondersteund leren. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.
Leuk om te zien dat anderen ook schrijven over IoT. Voor wie dit een onbekend begrip is, heb ik een E-book geschreven die gedownload kan worden met essentiële informatie: https://internetofthingsnederland.nl/e-book-internet-of-things-nederland/. Wellicht bruikbaar voor geïnteresseerden!
Vriendelijke groet,
Internet of Things Nederland
We hanteren inderdaad een andere definitie van ‘doorbraak’. Volgens mij heeft een doorbraak een ‘duurzaam’ karakter en betreft het een substantieel deel van de organisatie (bijv. minimaal 30% van de gebruikers).