Keuze voor een nieuw online leeromgeving


Ha Marcel,

Sinds kort ben jij betrokken bij de Zuyd Academy waarmee nieuwe impuls wordt gegeven aan het deeltijdonderwijs van Zuyd. Dit onderwijs moet vooral flexibel en gepersonaliseerd aangeboden worden. Zoals je weet ben ik betrokken bij het schrijven van de aanbesteedbare visie van de Digitale Leer- en Werkomgeving (DLWO) van Zuyd. Een heroriëntatie op wat we hebben aan digitale systemen en wat we voor de toekomst willen. Dit gaat verder dan een keuze voor een leermanagementsysteem (LMS). Hoewel een stabiele en veilige LMS die er ‘gelikt’ aantrekkelijk uitziet belangrijk is, is het volgens mij veel belangrijker hoe je cursus opbouwt. In welk LMS dat uiteindelijk ondergebracht wordt lijkt mij van secundair belang. Een uiteindelijke keuze is van zoveel factoren afhankelijk. Het gaat er *imho*  vooral om dat docenten weten wat je wel of niet kunt doen met het LMS. Met elk systeem moet men leren werken. En elk leerplatform heeft voor- en nadelen. Ik weet dat er kritiek is op ons LMS (Blackboard) maar er zijn docenten (waaronder Frans Roovers en collega’s) die ook met Blackboard een aantrekkelijke leeromgeving gebouwd hebben.

Draait het niet meer om een goed cursusontwerp? Met een duidelijke structuur? Heldere leerdoelen? Een goed gebruik van video (introductiefilmpjes, aantrekkelijke kennisclips). Waarmee interactie wordt gestimuleerd, studenten actief worden begeleid door zinvolle feedback en het inzetten van zelftests (ondersteund door learning analytics). Via een blog van Wilfred Rubens zag ik dit filmpje

En zoals Wilfred schrijft:

Het is belangrijk dat organisaties zich bij het maken van keuzes op dit terrein vooral laten leiden door strategische en onderwijsinhoudelijke argumenten, en niet door louter financiële of pragmatische redenen (‘de buurman heeft het ook’). Bovendien geldt dat als je in je aanbesteding of selectieproces naar substitutie van je bestaande elektronische leeromgeving zoekt, de kans groot is dat je krijgt wat je had (maar in een andere verpakking).

Groeten,
Judith

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 8 november 2015, in Didactiek, eLearning en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Ilse Meelberghs

  Mooi Judith,

  Misschien een goed moment om de 2 zaken die bij mij kwamen bovendrijven in mijn gesprek met Ivo te delen:

  Makkelijk documentbeheer (een document op bb vinden en /of wijzingen kost nogal wat kliks).
  Een deel van mijn studenten downloaded aan het begin van de module alle BE documenten naar hun dropbox of google drive. Omdat dat handiger is. Wijzigingen omdat we nog wat foutjes vinden hebben zij dan niet.
  En de grap. Ik heb ze ook in dropbox bij elkaar staan. Alleen niet altijd de laatste versie. Omdat het soms een collega is die een document wijzigt.

  Ondersteuning samenwerking/feedback tussen studenten. Niet omdat dat al in ons onderwijsontwerp zit. Omdat ik dat in de toekomst meer wil gaan doen en graag door het systeem daarin ondersteunt wordt.

  En sinds het verhaal van Frans, die learning analytics, we moeten er toch wat mee :). Laat het dan lekker makkelijk zijn.
  Note: in mijn eerste voorbeeld, Learning analytics over gebruik blackboard zeggen dan niets meer. Want die studenten komen daar dus niet meer.

  Fijne zondag
  Ilse

 2. Judith van Hooijdonk

  Dank voor je reaciie Ilse!
  Studenten komen niet naar Blackboard omdat er geen aantrekkelijk omgeving voor hen is gebouwd. Zoals je in het voorbeeld van Frans zag, kan dat ook anders, maar dan moet het anders ingericht zijn en niet beperken tot een opslagplaats van documenten.
  Maar zoals al geblogd …. het blijft complex.
  Wat die Learning Analytics betreft. Ik ga morgen naar de pre-conference van de Onderwijsdagen over …. learning analytics 😉 Er komt nog een vervolg 🙂
  groetjes!

 3. Ilse,

  De reden waarom je dropbox gebruikt is omdat je dan een soort verkenner kunt gebruiken. Wist je dat je blackboard content collection ook eenvoudig met een verkenner kunt benaderen. Dat betekent dat je met twee klikjes op de juiste plaats bent aangekomen en ook altijd de laatste versie hebt. Je maakt via de Windows verkenner connectie en klaar. Ik heb een YouTube filmpje gemaakt hoe je deze koppeling maakt. Misschien een oplossing voor al je problemen.

  • Ilse Meelberghs

   Dankje Chris voor het meedenken. Handig. Tot op heden gebruik ik content collection niet omdat ik de meerwaarde ervan niet zag. Nu wellicht wel 🙂

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: