Overal robots


RobotsamenlevingHi Marcel,

Het Rathenau Instituut is onafhankelijke organisatie die zich bezighoudt met vraagstukken op het snijvlak van wetenschap, technologie en samenleving. Onlangs heeft het in opdracht van de Tweede Kamer het rapport ‘Werken aan de robotsamenleving: visies en inzichten uit de wetenschap over de relatie technologie en werkgelegenheid’ opgesteld. In dit rapport probeert het Rathenau Instituut een kennisbasis te leggen voor het publieke debat dat gevoerd moet gaan worden. Als samenleving moeten we ons afvragen hoe we moeten omgaan met de huidige technologische revolutie. Steeds vaker komen we in aanraking met robots en verregaande automatisering. Denk maar eens aan robotstofzuigers, robotgrasmaaiers, drones, zelfscankassa’s, zelfrijdende auto’s maar ook de zorgrobots Alice, Paro en Kasper, de onderwijsrobot Charlie. De samenleving en dus ook de arbeidsmarkt zal steeds meer beïnvloed worden door robots. Veroorzaakt deze ontwikkeling banenverlies of leidt het tot nieuwe banen?

Wij zien op ons blog altijd wel kansen voor slimme technologie. Natuurlijk zijn er ook zorgelijke vragen rondom nanotechnologie, kunstmatige intelligentie, robotisering, 3D-printing. Ook daarover stellen we weleens vragen.

Het is goed om samen het gesprek aan gaan. Ik heb het rapport alleen even doorgebladerd maar ik kan me voorstellen dat dit rapport ook interessant is voor een faculteit ICT om zicht te krijgen op de wijze waarop de relatie tussen IT en arbeid in de nabije toekomst vorm zou moeten worden gegeven.

Citaat uit de samenvatting van het rapport

Het antwoord op de opkomst van robotica en het robotinternet kan dus zoiets zijn als de ‘robotsamenleving’. Robotsamenleving staat nadrukkelijk tussen aanhalingstekens omdat het een concept is dat waargemaakt moet worden; het is zogezegd een mobiliserend perspectief. Het is van belang dat Nederland in den brede – van burgers, politici, onderwijzers en ondernemers tot mensen uit de maak- en creatieve tot de dienstensector – kennismaakt met de nieuwe technologische opties en visies op het gebied van IT, zodat we in staat worden gesteld om deze mogelijkheden vanuit onze eigen wensen en zorgen toe te eigenen. Het vraagt actief beleid om op veel plaatsen in de samenleving vorm te geven aan een ‘robotsamenleving’, zodat deze voor alle Nederlanders een wenkend perspectief kan vormen. Drie thema’s verdienen daarbij de volle aandacht: maatschappelijk verantwoorde innovatie, scholing en welvaart.

en met betrekking tot scholing

Investeringen in herscholing en bijscholing zijn nodig om boventallige werknemers, onder andere in het middensegment, te begeleiden naar nieuw werk, en om het middensegment zo veel mogelijk door te laten stromen naar het hogere segment. Echter, dit gaat langzaam en kan een pijnlijk traject zijn voor de groepen die het betreft. In Nederland gaat dit proces vooral via de instroom van jongeren op de arbeidsmarkt. Om vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten, is interactie tussen bedrijven en het onderwijs van belang: het betrekken van bedrijven bij opzet curricula; strategische relaties tussen bedrijven en onderwijsinstellingen. Nieuwe online matchingsdiensten, zoals LinkedIn, kunnen een rol spelen bij het bewerkstelligen van een betere, snellere match tussen vraag en aanbod. Daarnaast kan de opkomst van Massive Open Online Courses (MOOC’s) een rol spelen bij het toegankelijker maken van hoger onderwijs. Ook zijn investeringen in het basis- en voortgezet onderwijs van belang om kinderen uit te rusten met vaardigheden voor de toekomst. Het betreft diverse generieke vaardigheden: vaardigheden waarin mensen zich onderscheiden van computers (werken met nieuwe informatie, creativiteit, communicatie) of vaardigheden die passen bij flexibilisering en een digitaliserende omgeving, zoals metacognitieve vaardigheden (zoals leren hoe je leert), ondernemerschap en e-skills (leren programmeren, 3D-printen en dergelijke).

Groeten,
Judith

*haha* zag ik een dag later deze website van de BBC Will a robot take your job?
Type je beroep in en je weet meteen of je verrobottaliseerd wordt 🙂

Het valt voor de hbo-docent nog wel mee 😉

verrobotisering

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 14 september 2015, in Technology en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: