Friskijkers & Dwarsdenkers


Hoi Marcel,

Woensdag 1 oktober waren er 2 landelijke onderwijsbijeenkomsten, elk met een eigen insteek maar beiden met het doel om het onderwijs te verbeteren. Samen leren in De Balie Amsterdam was meer een politiek georienteerde bijeenkomst. Uitgangspunt was het advies: ‘Samen leren: aanbevelingen uit het onderwijs’, samengesteld door een initiatiefgroep van negen docenten en schoolleiders, gebaseerd op het Nationaal Onderwijsakkoord, de Lerarenagenda en de sectoraanpakken voor het primair en voortgezet onderwijs. Zie ook het blog van Jelmer Evers, één van de initiatiefnemers. En hoewel ik vind dat aandacht voor onderwijsvernieuwing zeker ook via de politieke weg moet worden aangepakt, ligt mijn hart meer bij de andere bijeenkomst was in Beeld en Geluid. Daar kwamen vele onderwijspioniers bijeen onder de naam United4 Education. Jij vroeg me waarom wij daar niet bij waren. Natuurlijk is het altijd super om bij zo’n inspirerende bijeenkomst aanwezig te zijn. Tja … keuzes …. tijd …. de afstand van het Zuyden naar de Randstad ….

Jan Rotmans (je weet wel die we tijdens TEDxMaastricht hebben gehoord) is één van de initiatiefnemes van deze beweging. Op zijn blog heeft hij het over dat onderwijs friskijkers en dwarsdenkers nodig heeft. Dit filmpje van hem heb ik al een keer gedeeld op ons blog, maar de moeite waard om nog eens te doen.

United4education wil op basis van wetenschappelijke inzichten en bewezen praktijken de noodzakelijke transitie in het onderwijs bewerkstelligen met de transitiewetenschap als leidraad. Het doel is om dit in duizend dagen te bereiken. Voor mij is deze beweging een inspiratiebron voor Zuyd. Dit initiatief deed me al twitteren

Het verbinden en bundelen van onderwijsvernieuwingsinitiatieven probeer ik als I-adviseur ook te bewerkstelligen. En inderdaad niet door plannen van aanpak of projecten maar door zichtbaar te maken van de onderwijsvernieuwsexperimenten die er al zijn bij Zuyd, via gastbloggers of 2beJAMmed, door de nieuwsflits.

Waar samenleving en economie steeds hogere eisen stellen aan het onderwijs, lijkt het onderwijs zelf op een dood spoor te zitten van schaalvergroting, bureaucratisering, toetsingsdwang en regulering. Ook de verder toenemende competitie en marktgerichtheid leidt slechts tot verstarring. Het schoolsysteem lijkt belangrijker te zijn dan de mensen die er in werken: leraar en leerlingen zouden centraal moeten staan.
Bron: Eindhovens Dagblad, 1 oktober 2014

Ik merk ook bij die friskijkers en dwarsdenkers, koplopers en kantelaars binnen Zuyd dat men het een beetje moe begint te worden. Omdat uiteindelijk toch de accreditatiepolitie, cijfersfetisjisten, lijstjeskickers het voor het zeggen hebben. Ja, ik kan van een afstandje gemakkelijk praten. Ik zit niet midden in dat onderwijs, waar de druk door dit soort maatregelen enorm hoog wordt ervaren en verbeteringen belemmeren. Misschien is de tijd wel gekomen om hier niet meer aan mee te werken? Dit soort recalcitrant gedrag wordt misschien niet gewaardeerd, maar ik hoorde gisteren deze spreuk:

je hebt dwarsliggers nodig om de trein goed te laten sporen

Mijn rol. Ook die van jou? Van wie nog meer? Alleen praten en bloggen over een verbetercultuur helpt niet meer. Gewoon doen!
Ik weet dat er echt al veel gebeurt binnen Zuyd aan onderwijsvernieuwing, maar voor velen is dit nog onzichtbaar. Net zoals United4Education zou ik een beweging binnen Zuyd willen zien waar student en docent weer centraal komen te staan en dat we in gezamenlijk het koersen op ‘goed’ onderwijs is onze sterk veranderende samenleving (zie rapporten: De lerende economie van de WRR, Onderwijsraad).

Friskijkers, dwardenkers, koplopers, kantelaars van Zuyd: laat jullie horen!

Fijne zondag!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 5 oktober 2014, in Miscellaneous en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: