Let’s make things beta! #TEDxDelft


Zit je ook nog in een flow van gisteren, Marcel? Wat een geweldige TEDx event hebben wij mogen meemaken in Delft. Na TEDxRoermond, TEDxMaastricht en TEDxEutropolis was dit mijn 4e TEDx. En weer een heel bijzondere!

TEDxDelft

Wat een inspirerende sprekers had het team bij elkaar gezocht. En wat waren zij goed gecoacht. Sprekers die bijzondere beta toepassingen deelden zoals Shou-En Zhu (de toekomstige Nobelprijs winnaar?) die een methode heeft ontwikkeld hoe grafeen spotgoedkoop te maken. Het is het materiaal van de toekomst, het is erg sterk en kan elektriciteit goed geleiden. Of de talk van Gerardo Soto Y Koelemeijer over de (op het eerste zicht) bijzondere combinatie tussen wiskunde en literatuur. Zijn boodschap: vertel meer verhalen tijdens het wiskunde-onderwijs zodat ook zij die niet zo goed in wiskunde zijn het begrijpen, want wiskunde is belangrijk. Van Patrick Rensen hoorde ik dat ik zowel bruin als wit vet heb. Als dat bruin vet actief wordt, verbranden we meer calorieën. Door de verwarming wat zachter te zetten kunnen we op ‘the cool way’ vanzelf gewicht verliezen. Zeg nou zelf, wie wil dat nou niet? 😉 Peter Mooij (watch his talk) pakte het slim aan door iedereen te vragen een watersample naar hem op te sturen (envelop met reageerbuisje werd verstrekt). Hij wil Shell verslaan met algen. Hij is op zoek naar de beste alg om daar biofuel van te maken: survival of the fattest! Daar wil ik hem wel bij helpen hoor! Ik stuur hem wel een wat water uit de Jeker :). Edward Valstar sprak over kunstheupen waar we steeds langer mee moeten doen omdat we ouder worden. Valstar bedacht een methode om de heup weer vast te zetten. Ik kon de beta-talks niet allemaal even goed doorgronden, maar de kern is me wel bijgebleven.

Er waren bijzondere talks zoals de vijftienjarige Puck Meerburg die al 10 jaar programmert! Zijn 1e app maakte toen hij 9 jaar was en er al 10 op zijn naam heeft staan. Live coderend imponerende hij het publiek. Natuurlijk vond hij en het publiek dat kinderen op jonge leeftijd moeten leren te programmeren.

En daar was dan ook de bijzonder creatieve kok Yuri Verbeek die werkelijk bizar gekke creaties bedenkt, zoals het dienblad en het lampenkapje gemaakt van zalmhuiden. Of het visje dat gaarde in een kweekkasje in een warm zonnetje. Hij bedacht als alternatief voor het saaie brood met boter dat voor de maaltijd geserveerd wordt een kampvuurtje! Met dezelfde ingrediënten maakt hij werkelijk een bijzondere lekkernij. Briljant! Hij deed zijn TEDtalk in het Nederlands. Voor het social media team was het een hele uitdaging om zijn talk live via twitter te vertalen. Je kunt trouwens 24 en 25 maart van zijn creaties genieten tijdens het belevenisdiner.

Wat kunnen mensen toch briljante bedenken …

Mileha Soneji bedacht voor haar oom die aan de ziekte van Parkinson lijdt, een imaginaire trap. Zij had gezien dat hij wel probleemloos trap kon lopen maar dat hem dat niet lukte zonder rollator over een vlak oppervlakte. Briljant! Inderdaad zoals Mileha zei: “empathy is the key to great innovation”. Een andere designontwerper Elisa Giaccardi (watch her talk) dacht geweldig om toen zij een opdracht had rondom ‘internet of things’. Zij dacht vanuit het gezichtpunt van de voorwerpen. Misschien waren zij voor hele andere dingen bedoeld dan waar zij ontworpen waren?

En dan was er ook nog neuroscientist Roeland Dietvorst (watch his talk) die uitlegde dat ons ‘oude’ brein keuzes maakt zonder dat we daar bewust van zijn. Hij maakte ons met een paar testjes duidelijk dat we onze keuzes niet rationeel maken, maar vanuit ons onderbewuste. Het beloningsysteem in ons ‘oude’ brein regelt veel ons gedrag. Waar hebben we dat eerder gehoord? Iets met gaming 😉 Andy Zaidman (watch his talk) vroeg om meer aandacht voor het testen van software, gamification zou hierbij kunnen helpen. Dat was niet aan dovemansoren gericht hè Marcel 😉
Suzanne Ma (watch here) gaf ons mee wat haar ouders haar als klein kind leerde: “An accent means that person speaks another language fluently. And that makes them smarter than you.” Haar stem tegen racisme laat zij overal horen. Het is niet genoeg om alleen nieuwkomers te verwelkomen, meer empathie is nodig.

De persoonlijke verhalen raakte mij het meest. …

KorvanVelzenKor van Velzen (de vader van) is een veranderaar en creatieveling pur-sang. Zijn rake boodschap deelde hij met muziekfragmenten om te eindigen met een kippenvel lied dat hij samen met een prachtig koor zong. Jojanneke van den Bosch (watch her talk) raakte me met haar levensverhaalJojannekevdBosch over hoe zij als 14- jarige wees werd en hoe zij het verder heeft gered in de wereld. Iedereen heeft volgens haar iemand nodig die hem opmerkt, ondersteunt en kracht geeft. Notice-Facilitate-Empower. Deze krachtige boodschap kunnen we in het onderwijs ook wel wat mee. Opleiden en opvoeden naar zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid. Bij de talk van Zarayda Groenhart kwamen de tranen bij mij. Hoe je in chaos zo kwetsbaar een krachtig verhaal kan vertellen. Zij vertelde hoe zij vorig jaar zomer haar verhaal opschreef over hoe zij slachtoffer werd van seksueel geweld door een bekende van de familie. Het was een moeizaam proces waarbij haar vader haar tot steun was: “the story chooses you to be told”, zei hij elke keer als het haar te zwaar werd. Enkele dagen nadat zij dit boek aan de uitgever had gegeven (Het waarom-meisje) hoorden zij dat haar vader longkanker had. Drie maanden later was hij overleden. En dat was pas november vorig jaar. Ik voel ook die chaos die zij beschrijft. Diepe buiging!

ZaraydaGroenhart

We hadden ook entertainment. Het prachtige nummer ‘Ghost’ van Hilda Ruijs, de indrukwekkende versie van Amazing Grace door Delft Brass. En het opzwepende ritme door Drum Cafe verbond ons als publiek. Mooi om te ervaren.
De laatste boodschap van de dag kwam van Alec Momont, de uitvinder van de ambulance drone: waar zie jij jezelf over 5 jaar? Het draait om de ‘why’ ipv het ‘what’ (zie Simon Sinek). Met die vraag gingen wij naar huis …

Zoals gezegd, het was bijzonder!

De locatie was (wat ver weg ;)) top! Het bleek de plek te zijn waar we ooit Father Roderick tijdens Ugame ULearn hebben gezien. Zijn boodschap hoe je met eigentijdse media aan communitybuilding kan doen, zelfs in zo’n oud instituut als de kerk, is wat mij betreft nog steeds heel actueel. Het social media team van TEDxDelft heeft knap werk verricht. We waren trending gisteren! Het decor was oogverblindend mooi. De catering was goed. Het netwerken was minder door de massaliteit (ruim 1000 aanwezigen). Het had o.a. ook door het jonge elan van de presentator en de aanwezigheid veel studenten een dynamische sfeer.

Ik ben heel blij dat we ondanks onze drukke agenda’s de tijd hebben genomen om samen hier naar toe te gaan. Ik zal hier regelmatig nog aan terugdenken. Veel ‘ideas worth spreading’ heb ik gehoord. Deze neem ik weer mee op mijn pad in werk, studie en leven.

Ik hoop snel met Liesbeth, die ons geattendeerd had op deze TEDx, bij te praten over haar ervaringen achter de schermen en onze belevenissen in de zaal. We hadden na afloop daar niet meer de tijd voor genomen. Het was immers nog een lange rit terug naar huis. Om 01u30 kroop ik moe maar vol inspiratie mijn bed in.

TEDxDelft made things beter!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 28 februari 2015, in TED JAMs en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Wow Judith, wat een inspirerend verslag van dit TEDx event. Ik wil hier ook heen volgend jaar 🙂

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: