Science of persuasion


Ha Judith,

In mijn zoektoecht naar basisdocumenten over game-mechanics en game types waar ik naar kan verwijzen vanuit mijn literatuur studie, stuit ik zo nu en dan op key-documents voor de rest van mijn studie.

Nu ook op het document: “Motivating the motivators: Lessons learned from the design and evaluation of a social persuasion system” van Meng-Chieh Chiu, Cheryl Chia-Hui Chen, Shih-Ping Chang, Hao-Hua Chua, Charlotte Wang, Fei-Hsiu Hsiao, Polly Huang. Een artikel in het journal Pervasive Computing waarin dat een aantal technieken besproken worden hoe met behulp van mobiele telefoons collegas elkaar kunnen stimuleren om voldoende water te drinken. Erg leuk artikel en met mooie lessen over hoe en op wie je je moet richten als je social support gebruikt om gedragsverandering te realiseren. Gevonden met de nieuwe bibliotheektool waarover je blogde.

De belangrijkste “lesson learned” zijn:

Motivate the motivators.
Natuurlijk niet anders dan in een social netwerk, of hoe je als docent een MOOC zou moeten handelen. Hoe meer je diegene motiveert die de rest motiveren des te meer wordt er gemotiveerd. Goede motivatie he šŸ˜‰

Reduce pressure and lessen the feeling of deprivation.
Kijk het blijft een spel, en een spel moet altijd leuk blijven om te spelen. Een te grote achterstand, in het spel of in de sociale groep, is niet goed. Hierdoor haake je af en hoe meer afhakers in de groep des te slechter voor de groepsmotivatie. Zorg er dus voor dat de (sociale) druk niet te groot wordt.

Combine positive and negative reinforcements.
Maak een goede combinatie tussen positieve en negatieve “signalen” met betrekking tot het spel. En dan gaat het om feedback maar ook om bonussen of items die je het spelen lastiger maken. Zo schijnen mensen verschillend te reageren op het juist aanwezig laten zijn van een positief of een negatief element. Stel een lekker glimlachende zon, die je harder kunt laten schijnen als je je best doet of het wegwerken van een regenstorm, het gaat niet om het een of ander, maar je moet juist de combinatie zoeken.

Dit alles op basis van een scan van het artikel, het volledig lezen volgt nog.

Natuurlijk zijn er ook mooie samenvattingen van de wetenschap achter persuasion. Check it out:

Groet Marcel

Geplaatst op 1 februari 2015, in Gaming, Inspiring. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Judith van Hooijdonk

    Mooi zeg. De kracht van verleiden šŸ™‚ Ook prima te gebruiken voor onderwijs, leren en veranderen. Ik kwam deze link http://www.marketingfacts.nl/topic/de-be%C3%AFnvloedingsprincipes-van-cialdini nog tegen met wat aanvullende info (even in mijn buitenboordbrein opslaan šŸ™‚ )

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: