Technologie kan ook zorg en onderwijs ondersteunen #techzo


Hallo Marcel,

Gisteren ben ik naar het Congres voor Technologie en  Zorgonderwijs (georganiseerd door EIZT en Zorgtechniek Limburg) in de Brabanthallen geweest. Uiteindelijk gelukkig heel vroeg (7.15u Urmond) vertrokken naar Den Bosch. Onderweg kwamen we in de megafile rondom Eindhoven terecht, maar even voor 10 uur waren we er dan toch nog op tijd.

We begonnen met een iPad-instructie van de geweldige dagvoorzitter Herman Konings. Iedereen had een iPad ontvangen voor het interactieve gedeelte van het programma. De iPad was meer een veredeld stemkastje voor de stellingen en later tijdens de workshops werd het gebruikt voor het beantwoorden van de onderzoeksvragen. Ook voor het beoordelen van de posters konden we de iPad gebruiken. De app werkte helaas nog niet helemaal optimaal, en misschien is de mogelijkheid om m op je eigen devices te downloaden ook een optie voor de volgende keer :). Ik was nu met 3 devices bezig: mijn eigen iPad voor de aantekeningen, de congres-iPad, en mijn iPhone (hoewel ik verzocht werd deze uit te zetten *dachtutnie*) om te twitteren. #techzo

Welke zorg is nodig in in 2030 en wat betekent dit voor beroepen en opleidingen?
De dag startte met een interessante presentatie van Marian Kaljouw, voorzitter van de adviescommissie Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen die in april 2015 haar 1e advies van een toekomstgerichte beroepenstructuur presenteert aan de minister van VWS. Wist jij dat er 1,2 miljoen mensen werkzaam zijn in de zorgsector in 2400 verschillende functies? Ik niet!
Met behulp van demografische gegevens uit de broedplaatsen (Friesland, Rotterdam, Amsterdam en Amstelveen) en de verwachte (chronische) aandoeningen in 2030 toonde zij ons een kijkje in de verwachte zorgvraag. Uitgangspunt bij het advies is een concept van gezondheid dat het functioneren van mensen centraal stelt: ‘gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven’. Er worden 4 zorggebieden onderscheiden: voorzorg, gemeenschapszorg, laagcomplexe zorg en hoogcomplexe zorg waarbij de inzet van PLOD (Persoonlijk Leef & OntwikkelDossier) uitgangspunt is. PLOD vervangt dan het EPD, waarbij ieder mens nadrukkelijk eigenaar en verantwoordelijk wordt van zijn eigen dossier (eigenaar is bij EPD ook wel zo, maar verantwoordelijkheid wordt bij zorgverstrekker gelegd). Vooral in de gemeenschapszorg wordt door de commissie een maximale inzet van technologie (m-health, domotica en robitica) verwacht.
De commissie gaat op basis van (o.a. ook politiek/economische) drijfveren (zorg wordt onbetaalbaar, de particpatiesamenleving) steeds meer uit van een holistische benadering van de mens en haar zorgvraag: mensgericht ipv kwaalgericht, mensen steeds meer zelf laten doen (met ondersteuning van technologie) en coachen op veerkracht. Hierdoor is wel meer behoefte aan generalisten ipv specialisten. Van zorgverstrekkers worden naast acceptatie van technologische hulpmiddelen (technologie is een middel geen doel) ook steeds meer netwerkvaardigheden verwacht in deze complexe samenleving met een toenemende complexe zorgproblematiek.

Na dat Luc de Witte van alles verteld had over EIZT met haar 6 programmalijnen:

  1. stimulering van een gezonde en actieve leefstijl
  2. meten in de zorg
  3. zorgrobotica
  4. hulpmiddelen en ondersteunende technologie
  5. zorg op afstand
  6. wijkgerichte zorg en ondersteuning

gingen we de workshop in om in nav onderzoeksvragen te discussiëren over de opleidingsniveau’s die tav kennis, vaardigheden nodig zijn in de zorg. Uitgangspunt hierbij was Nederlands Kwalificatieraamwerk: NLQF. Hierop volgende in onze groep een interessante discussie met collega’s van MBO’s en ander HBO’s. Keywords: samenwerking tussen alle niveau’s, verbinden, luisteren naar elkaar. Dit zijn generieke competenties die voor alle opleidingsniveau’s gelden. Angst voor technologie zit vaak in de angst voor het verlies van de warme zorg. Mensen hebben voor dit beroep gekozen om te kunnen ‘zorgen’, niet omdat over te laten aan de techniek.

Na een lekker lunch met Brabantse worstenbroodjes(!) waren de posterpresentaties aan de beurt. Dorien Gerards was als voorzitter van de Docentenraad van Zuyd (kunnen gevraagd en ongevraagd advies geven over docentfuncties en docentprofessionalisering) gevraag ook een poster in te sturen. Samen met haar heb ik een poster ingediend over de competente HBO-docent, op het gebied van ICT in het onderwijs. Onze poster was niet geselecteerd voor een presentatie maar hing er toch. Er waren vele interessante posters, het was goed om te zien dat er al zoveel moois gebeurt op het gebied van technologie in zorgonderwijs. Ik hoop dat de posters nog gedeeld worden via de website. We kunnen veel van elkaar leren. In de plenaire afsluiting kwam dit ook terug.

Ik heb nog een leuk gesprek gehad met Niels Zwikker nav zijn posterpresentatie over de Leergemeenschap Sociale Technologie van HAN Sociaal. Een vervolgontmoeting komt nog wel 🙂

De dag eindigde met enkele overwegingen van de dagvoorzitter (hij noemt zichzelf veranderpsycholoog) Herman Konings (@soeproza) mbt de nabije toekomst 2015. Op het blog van Pedro De Bruyckere had ik hier al eens iets gelezen 🙂

2015

2015 wordt het jaar van de RenEssence (mooi gevonden woord), de wedergeboorte van de essentie. Waar draait het om in deze steeds complexere wereld? Wat schaars dreigt te worden krijgt waarde. Dat geldt ook voor caring & loving. En technologie vervangt dit (wellicht) nooit (ik durf niet nooit nooit te zeggen). Technologie kan het empatisch vermogen van de mens wel ondersteunen. Dat wat met technologie kan bost niet met de basiswaarden van de zorg.

Computer meten
Mensen luisteren
Computers voorspellen
Mensen verrassen en glimlachen
Computer personaliseren
Mensen maken het persoonlijk

En natuurlijk kwam dit filmpje ook weer voorbij dat ik inmiddels al een paar keer via Steven van Belleghem (nieuw boek When digital becomes human voorbij heb zien komen. Als afsluiting van dit blog over een interessante dag past dit goed. Menselijk contact wordt waardevoller in een digitale wereld.

Mijn overwegingen in een paar tweets 🙂

Groeten!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 11 december 2014, in eLearning, Technology, Zorg en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: