Professionals ontwikkelen zich met Zuyd. Ook door ICT te gebruiken?


Marcel,

jij kent natuurlijk ook de missie van Zuyd: “Professionals ontwikkelen zich met Zuyd”. In onze onderwijsvisie staat het woordje ‘ICT’ niet vermeld. Erg? Tsja. ICT is geen onderwijsdoel, maar een middel. Maar wel een heel handig middel!

Het kan je helpen bij je eigen professionele ontwikkeling, zoals ook in het blog van Wilfred Rubens is te lezen: ICT gebruiken om zelfsturing te geven aan je professionele ontwikkeling. Wilfred beschrijft 2 bijdragen rondom ‘Do It Yourself learning’. Waarbij in de 1e bijdrage een docent de iPad gebruikt om informatie te consumeren, content de cureren en te creëren. En in de 2e bijdrage beschrijft een docent hoeveel hij leert via Twitter. Zo herkenbaar! Zie ook mijn blog: Hoe volg jij dat allemaal? Zo stroomlijn ik mijn informatiestromen.

Waarom dit nu weer mijn speciale aandacht heeft?

Mijn onderzoek voor de master Leren en Innoveren richt zich op sociaal leren, samenwerkend leren met behulp van sociale media. De opleiding ergotherapie van de faculteit Gezondheidszorg start in september met een curriculumherzieningstraject. Zij zien in dat als zij hun studenten moeten opleiden tot professionals van de 21e eeuw met 21e eeuwse skills, technologische kennis en vaardigheden een ‘must’ zijn. Zij weten ook dat als zij studenten adequaat wil kunnen opleiden, het nodig is dat de docenten zelf ook over voldoende kwalificaties op dit terrein beschikken. Ze willen graag leren. Ik wil hen daar graag bij helpen.

Mijn collega’s I-adviseurs  hebben de afgelopen maanden veel gesprekken gevoerd met faculteiten ivm een nieuw strategisch ICT-plan. Uit deze gesprekken kwam ICT-docentprofessionalisering telkens terug als sleutelsuccesfactor voor onderwijsverbetering en onderwijsvernieuwing.

Voor mijn onderzoek wil ik docenten bevragen gericht op bewustwording wat sociale media kan betekenen voor hun professionele ontwikkeling en het lesgeven. Ankie wil mij hierbij helpen. Gelukkig hoeven we niet alles weer te bedenken. Er is al veel werk in het land verricht mbt ICT- bekwaamheidseisen voor docenten. En collega I-adviseur Rienke heeft al veel voorwerk gedaan in samenwerking met de werkgroep ICT van het Docentenberaad. Ik ga haar taak als contactpersoon met deze groep vanaf september overnemen.

Maar nu eerst maar aan de slag met het herschrijven van het onderzoeksvoorstel voor mijn studie. Ik ben wel enthousiast over het onderzoek, en dat zijn ook degene met wie er over praat. Mijn probleem blijft dat ik werk vanuit kansen en niet vanuit problemen. Dat werd weer eens pijnlijk duidelijk gisteren toen ik mijn beoordeling van mijn onderzoeksvoorstel terug kreeg. Het levert wel weer veel op. Nieuwe contacten, hulp en meedenken van collega’s en studiegenoten, en een troost Bossche Bol vrijdag 🙂

BosscheBol

Bossche Bol via Smulweb

Judith

Gerelateerde blogposts:

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 15 juli 2014, in Didactiek, eLearning, Het Nieuwe Werken, MLI, Social Media. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: