Bloggen. Curerend leren. #mli


Ha Marcel!

Super dat steeds meer docenten de kracht van bloggen zien en ervaren, zoals te lezen in het gastblog van Ayk de Bie. Bloggen kan leren faciliteren bij het lezen, schrijven, reflecteren en delen.

Zoals je weet moest ik voor mijn 2e leerarrangement van de studie een blog bijhouden. Dit was JOULE4JOU. Ik heb hierop in ruim 3 maanden 53 blogberichten gepost met bijna 1700 views. Niet slecht voor een studentenblogje 😉 Ik vind bloggen zinvol, mijn intrinsieke motivatie was dus hoog. Dat gold niet voor elke studenten. Sommige blogden alleen als dat de opdracht was, andere kregen de smaak ook te pakken en schreven ook meer reflectieve blogs.

Als student gebruik ik bloggen om te reflecteren maar ook om content te cureren. Een content curator kan omschreven worden als:

Een content curator is iemand die doorlopend relevante informatie over bepaalde onderwerkpen vindt, beoordeelt, verrijkt en deelt met zijn omgeving.

Meestal worden tools als Scoop.It, Paper.li, Storify, Pearltrees genoemd als content curation tools, naast de social bookmarking sites als Diigo en Delicous (zie meer over deze tools op Dingen@Zuyd). Al bloggend kan je als student op zoek gaan naar belangrijke curators op jouw vakgebied. Al lezend over wat op jouw vakgebied gebeurt, word je zelf ook een curator voor jouw netwerk. Dit cureren vereist een kritisch en analytisch denkvermogen. Als curator verrijk je ook de informatie met jouw inzichten. Ook vaardigheden als informatie structureren & categoriseren en weten hoe je kennis deelt via verschillende platforms zijn hierbij belangrijk. Deze vaardigheden zijn, vind ik, belangrijk voor elke lerende, zowel student als docent.

Op het blog Langwitches zijn interessante blogposts te lezen over bloggen en content curation, voorzien van mooi verduidelijkende tekeningen.

De docenten van het 2e leerarrangement van de MLI gebruikten de blogtool om alle cursusinformatieblog te delen. In mijn LA2-reflectieblog heb ik enige kritiek geuit op de manier waarop de docenten dit ingezet hebben. In het blog werd geen gebruik gemaakt van tags, zoekfunctionaliteit, dat is wat een blog zo krachtig maakt. Daardoor was  het voor mij als student ook lastig mijn weg te vinden op het blog. Het kan voor de ontwerper logisch zijn waar voorbeelden, handleidingen, criteria staan. Ik moest altijd even denken: wanneer hebben we wat ook al weer behandeld. Daarnaast werd reageren op blogposts niet gestimuleerd. Dat kan al eenvoudig door een laatste reactie-gadget toe te voegen.

Ik vind dat als je bloggen in wilt zetten al didactische tool deze ook mee moet nemen bij de beoordeling van de studentproducten. Voor het leerarrangement hield ik én een blog bij én moest ik producten inleveren via word/pdf. Voor mij was dit dubbelop. Ik heb wat ge-copy-paste zeg 😉 . Ik vind best dat je van studenten kunt vragen een blog te exporteren, dat is niet zo lastig. Het is ook wenselijk, voor accreditatie enzo.

Tijdens de afsluitende barbecue werd ik door een van de docenten aangesproken. Of ik hen volgend studiejaar wilde helpen? Tuurlijk! 🙂

Beide docenten heb ik inmiddels de rubric voor bloggen die onlangs via het geweldige blog Educational Technology and Mobile Learning vond.

Blog on!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 8 juli 2014, in 21st century skills, Didactiek, eLearning, Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Ah cool, dus jij komt de nieuwe 1e jaars studenten uitleggen hoe we moeten bloggen? 😉

  2. Leuke post Judith,

    Had jij ook al gezien dat wij van HowardsHome een themawebsite rond curation hebben opgericht: http://curation.nl

    Bloggen en cureren is spelend leren. Dus ga zo door.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: