Kracht in beeld. Bloggen bij Social Work.


Ha Marcel,

Via Frans Roovers kreeg ik een mailtje doorgestuurd van Ayk de Bie en Ankie Hendrix, docenten van de faculteit Social Work. Vol trots meldden zij dat dit jaar voor het eerst het bloggen succesvol als didactisch middel hebben ingezet. Zij zochten een gepaste vorm om deze studentenblogs onder de aandacht te brengen bij een groter publiek. Nou, dat podium willen wij ze wel bieden 🙂 . Ik was wel benieuwd naar de ervaringen van de begeleidende docenten, en hoe ze blogs beoordeeld hebben.

OUR 2bejammed GUEST: Ayk de Bie

Voor de doorontwikkeling van het onderwijs van de faculteit Social Work, was men op zoek naar een ‘nieuwe’  individuele toetsvorm i.v.m. de zogenaamde propedeuse proef. Hierin moeten studenten aantonen wat zij in leerjaar 1 geleerd hebben. Men zocht hierin naar een vorm waarin de student digitaal verslag legt, maar waarbij deze zich ook kan onderscheiden in de vorm. De onderwijsmodule Diversiteit laat studenten kennis maken met verschillende groeperingen en de heersende beeldvorming rondom deze personen. De uiteindelijke opdracht is het neerzetten van krachten, kansen en mogelijkheden van deze personen in de vorm van een manifestatie. Dit om een positieve bijdrage te leveren in de beeldvorming rondom deze groeperingen. Het doorbreken van de spreekwoordelijke hokjes. Vanuit deze gedachtengang is het idee ontstaan rondom het gebruiken van een blog. Vanuit het idee dat er dan een groter publiek bereikt kan worden. In combinatie met SW2.0 tevens een leuke pilot.

Het bijhouden en invulling geven aan het blog, was een voorwaardelijkheid in het krijgen van een beoordeling voor de manifestatie. In de didactische opzet is het blog als presentatievorm meegenomen in de planning van de tutorbijeenkomsten. Halverwege de periode is studenten gevraagd om in een ‘verslag’ aan te geven wat zij geleerd hebben en hoe ze dit kunnen gebruiken of wat dit betekent t.a.v. de manifestatie ‘Kracht in beeld’. Binnen dit verslag zijn zij aangestuurd om de inhoud te legitimeren op basis van de inhoud van hun blog. Vooraf zijn een achttal thema’s aangegeven waar studenten inhoud aan moesten geven. Deze thema’s zijn gekoppeld aan de opdracht en daarmee ook aan de inhoud van colleges. Ook hebben studenten twee praktische traingen gevolgd. Training 1 het opzetten van het blog en training 2 uitleg belangrijkste functies blogger. En er was een voorbeeldblog opgezet om de kaders weer te geven. Frans heeft later nog een college verzorgd waar het blog ook naar voren kwam; jezelf digitaal als professional presenteren.

De ervaring van docenten is over het algemeen positief:

  • studenten hebben de kans zich te onderscheiden;
  • de transfer – het leren – de inhoud wordt zichtbaar doordat het blog ieder moment bekeken kan worden;
  • studenten leren van elkaar, het zien van een ander blog daagt uit.

Afhankelijk van de eigen insteek, hebben docenten meer of minder aandacht geschonken aan vorm/inhoud en doel blog.

Graag delen wij op deze wijze enkele TOP blogs van OLP4. De keuze is gebaseerd op de combinatie van vorm en inhoud.

http://diversiteit-psychiatrie.blogspot.nl  Verbreed je horizon & kijk verder dan de psychiatrische stoornis
http://diversiteit-sw.blogspot.nl  Mijn strafwerk al gehad! Een blog omtrent ex-gedetineerden
http://home-streethome.blogspot.nl  Home-Street-Home
http://olp4diversiteit1da.blogspot.nl  Wel ouder, maar geen “oudje”.
http://socialchangersa.blogspot.nl/  Mensen met mogelijkheden
http://diversiteitsocialeminima.blogspot.nl/  Diversiteit sociale minima
http://ouderenvannu.blogspot.nl/  Ouderen van nu

Wow, daar zitten mooi producten tussen. Terecht een trotse docent hier aan het woord. Dank Ayk voor je gastblogbijdrage.

quadbloggingWat mij wel opvalt is dat er weinig interactie op de blogs plaatsvindt. Dit is ook wel het lastigste onderdeel. Wellicht is voor een volgende keer quadbloggen een optie. Bij Quadblogging werken vier groepen/blogs samen, zij vormen samen een ‘quad’. Elke week staat één blog centraal en de andere drie blogs lezen en reageren op dit blog. De week erna verschuift het middelpunt  naar de volgende groep. Dit gaat vier weken zo door waarna de cyclus weer opnieuw kan beginnen.

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 7 juli 2014, in Gastblog, Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: