Teach teachers how to create magic [TEDtalk]


Hallo Marcel,

Ook de column van Eric van de Luijtgaarden gelezen in Editie Zuyd? Onderwijs gaat om inspiratie, schrijft hij en voor Eric is inspiratie onlosmakelijk verbonden met hoorcolleges. Alhoewel hij wel toegeeft dat ze in zijn herinnering alleen maar beter worden ;).
Ja, verhalen vertellen is een kunst. De populaire MOOCs hebben professoren die deze kunst machtig zijn. Ook de Universiteit van Nederland biedt verhalenvertellende hoogleraar een mooi podium.

In deze TED talk  Teach teachers how to create magic zegt Christopher Emdin dat docenten meer moeten kijken hoe het bij rapconcerten, kapperszaken en zondagsdiensten (Pinkstergemeenten dan wel 😉 ) aan toe gaat. Want hiervan kunnen docenten leren hoe ze studenten kunnen boeien en inspireren. De boodschap is duidelijk. Magic daar draait het om. Alleen haal ik die wel ergens anders vandaan 😉 .

Voor mij is studie-inspiratie niet verbonden aan hoorcolleges, maar ik heb in mijn studietijd dan ook nauwelijks hoorcolleges gehad 😉 . In de loop der jaren heb ik op congressen wel boeiende keynotes gehoord en verschillende TEDtalks hebben mij ook geïnspireerd. Tijdens mijn huidige studie word ik soms geïnspireerd door een goed verhaal van een (gast)docent. Toch is dit toch allemaal een beetje ‘old skool’ onderwijs: de docent die kennis overdraagt.

Vandaag ben ik begonnen in het boek Stratosphere van Michael Fullan daarin lees ik over de nieuwe pedagogiek waarbij docenten en studenten meer samenwerken. De nieuwe pedagogiek richt zich op het helpen van studenten bij het vinden van hun passie, betekenisvolle doelen en experimenten die hun verlangen om te leren en te blijven leren, stimuleren. Intrinsieke motivatie van beide leerpartners staat hierbij centraal. Een apart blog over dit geweldig boek volgt nog.
Als ik aan mijn eigen studietijd denk, zowel in mijn jonge jaren als nu, hebben voor mij die docenten het verschil gemaakt, die mij als persoon en als ‘leerpartner’ zagen/zien. Zo nieuw is deze nieuwe pedagogiek dus ook weer niet.

Ligt de kracht van boeiend onderwijs niet meer in een gevarieerd aanbod?

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 6 juli 2014, in Didactiek, Inspiring, TED JAMs en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: