Your inner chimp [TED]


Jij was daar, hè Marcel. Olympische Spelen 2012 in London. Je hebt ook langs de kant gestaan bij het wielrennen. Heb je Bradley Wiggins (ook Tourwinnar van 2012) gezien? Ik las over de Britse sportpsycholoog Steve Peters die hem begeleidde. Heb je weleens over hem gehoord? Aangezien je veel inspiratie krijgt door Mark Lammers wilde ik deze TEDTalk ook hier te delen.

Volgens Steve Peters strijden 2 krachten tijdens spannende momenten om de macht in je brein: de irrationele, emotionele kant die Peters ‘de chimpansee’ noemt, en de rationele. De aap reageert als 1e bij stress en probeert het brein te saborteren door gedachten als ‘je bent niet goed genoeg’. We leven niet in een jungle, je kunt die aap een kunstje leren volgens Peters 😉 . Ik denk dat het goed is de gedachten van je aapje te herkennen en zo nu en dan in perspectief te plaatsen. Maar helemaal te rationaliseren? mwah… laat dat aapje af en toe ook maar uit de mouw komen 🙂

Zie meer over de Chimp Paradox op de website van Steve Peters.

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 18 maart 2014, in TED JAMs. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: