Aandacht voor informeel leren bij Zuyd! Dank Kitty!


Dag Marcel,

Heb je ook Open College (het voorwoord van het CvB) in Edite Zuyd gelezen? Dit keer schreef Kitty Kwakman het voorwoord. Zij schreef dat leren niet hetzelfde is als opleiden. Daar heeft ze natuurlijk helemaal gelijk in. Als docent ben je bezig je kennis zo inspirerend mogelijk over te brengen aan studenten in de hoop dat ze iets leren. Het leerproces is een verantwoordelijkheid van de lerende. Dit geldt voor de student maar zeker ook voor de docent en het niet-onderwijzendpersoneel. Want Leven Lang Leren is het credo, we zijn allemaal ‘eeuwige studenten’ geworden 🙂 .
Kitty Kwakman verwees naar de vernieuwde missie van Zuyd en de nieuwe cao-afspraken over professionaliseren die kansen bieden voor informeel leren. Fijn dat informeel leren nu de erkenning krijgt die het verdient. Daarmee is de eerste stap gezet! Ik vind het een taak van het management om medewerkers te motiveren zich continu te ontwikkelen, maar ook om optimaal gebruik te maken van alle beschikbare kennis en competenties van haar medewerkers.
Kitty vroeg ons: “Wat zou jij / zouden jullie willen leren, wat helpt bij het realiseren van jouw / jullie doelen?”
Ze wil met ons in gesprek over drijfveren en doelen. Prima, maar is zo’n dialoog echt nodig om onze werkplek een krachtige leeromgeving te laten zijn? Bij informeel leren gaat het immers om zelfsturing van je eigen leren waarbij meestal geen sprake is van een vooropgezet leerdoel. Informeel leren is wel te organiseren en te faciliteren door ruimte te geven, vertrouwen te bieden en tools ter beschikking te stellen (zie ook interview met Joseph Kessels).

Mijn paper over ‘social learning’ die ik voor mijn formeel leertraject heb geschreven, beschrijf ik ook dat leren met, van en door elkaar met behulp van sociale media steeds belangrijker wordt. Ik ervaar dat ik met behulp van digitale mogelijkheden mijn sociale en professionele netwerken creëer en onderhoud. Door te twitteren, yammeren, linkedinnen en bloggen leer ik zoveel en die kennis breng ik weer in bij Zuyd. Formele waardering voor deze manier van (netwerk)leren zou fijn zijn 😉 .
Ik zou willen dat netwerkleren binnen Zuyd gefaciliteerd wordt. Overal om mij heen hoor ik: ‘we moeten meer kennis delen”. En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is niet zo vanzelfsprekend dat collega’s kennis gaan delen. Management moet hierin het voorbeeld geven en medewerkers daarin stimuleren. Door het bevorderen van informeel leren via online netwerken is het mogelijk op de werkplek sneller en op het juiste moment kennis te vergaren en informatie uit te wisselen. Mijn ervaring met online netwerken is de laagdrempeligheid, je legt snel contact, een vraag wordt snel beantwoord. Ik heb al vaker gezegd: en het is ook gewoon leuk! Op het moment dat je kwaliteiten gewaardeerd wordt, leidt dat tot betrokken medewerkers en grotere kennisuitwisseling binnen en buiten de organisatie. Dus goede ambassadeurs voor het sterk merk Zuyd. Sociale media hebben een positieve invloed op de productiveit en het plezier in werk neemt toe. Dat is toch een win-win situatie?

Informal Learning Poster

Via Jay Cross – Informal Learning Center

Groet,
Judith

Mijn andere blogs over informeel leren

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 9 februari 2014, in Het Nieuwe Werken, Social Media en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: