JAM-sessie digitalisering in het onderwijs


Goedemorgen Marcel,

Morgenochtend zijn wij uitgenodigd om aan te schuiven bij een teamleidersoverleg van de faculteiten Financieel en Commercieel Management om hen te informeren over de recente ontwikkelingen/stand van zaken m.b.t. digitalisering in het onderwijs. Lekker ruim geformuleerd 🙂 Bij navraag willen ze met ons van gedachten wisselen hoe ze ICT kunnen inzetten om studenten meer te stimuleren, maar willen ook handvatten aangereikt krijgen voor docenten zodat zij ICT meer gaan inzetten. Ze hebben al enkele games in het curriculum opgenomen, daar ben ik wel benieuwd naar. Ze willen webseminars oppakken, maar willen ook meer horen over ICT bij onderzoek. Het is nogal een lijstje, benieuwd of we dat in 3 kwartier redden 😉

Wat betreft gaming kan jij ze natuurlijk wel wat meer vertellen. Ik ben benieuwd wat hun vragen zijn over ICT bij onderzoek, collega Rienke schrijft momenteel aan een projectplan. Webseminars zijn mogelijk met onze weblecture- en videoconferenceset. Door het project ‘weblectures @ Zuyd’ is er nu veel aandacht voor video in het onderwijs. Wij ervaren dat ook bij MOOCZI, ons innovatieproject van de faculteit ICT.

Technologische ontwikkelingen gaan snel. Die hebben ook invloed op onderwijs. En hierdoor veranderen de opvattingen over leren, meer zelfgestuurd in een persoonlijke leeromgeving. We krijgen steeds meer de beschikking over krachtige leermiddelen zoals video, simulaties en gaming. Welke trends zien de deskundigen?
In het onlangs gepubliceerd trendrapport van Kennisnet worden technologieën geplaatst op de Gartner hype cycle waarop te zien is of een technologie heel nieuw en onbekend is of al volwassen is.

De preview van het Horizon report 2014 ziet online en samenwerkend leren en het gebruik van social media bij leren als key-trends. Ook in het trendrapport van Kennisnet zie je connectiviteit (dat je met social media kunt stimuleren) al richting adoption gaan, net zoals cloudcomputing en het gebruik van devices. Trends die SURF in 2012 ook benoemde en beschreven staan op de nieuwe site van het I-team ICT in Onderwijs en Onderzoek.

Naast het klassikale onderwijs wordt online leren (zeker ook voor deeltijdonderwijs) steeds belangrijker. Online onderwijs vergt andere vaardigheden van docenten. Professionaliseren van docenten is volgens mij de grootste uitdaging. Het docentenberaad heeft hierover onlangs een notitie opgesteld om dit onder de aandacht van het college te brengen.
Ik ken verschillende docenten van de faculteit FM/CM die volop experimenteren met ICT-tools. Belangrijk dat zij van hun teamleiders hiervoor genoeg ruimte krijgen. Maar het gaat niet alleen om tools. Het gaat om de onderwijskundige visie in onze veranderende netwerksamenleving. Wat doe je als instituut/faculteit/opleiding met vraagstukken als ‘open education’. Wat vind je van de trend ‘unbundling’ van hoger onderwijs? waarbij een curriculum niet meer integraal door 1 opleiding wordt geproduceerd en aangeboden, maar wordt samengesteld uit losse modules van verschillende aanbieders (Open CourseWare). Biedt je als instelling/opleiding/docent nog een samenhangend programma aan? of bepaalt dit de student zelf. Wat heeft dit voor gevolgen voor  examinering en diplomering?

MOOC’s zetten nu nadrukkelijk online leren weer op de kaart. Ook de brief van minister Bussemaker aan de Tweede Kamer onderschrijft dit.
En MOOC’s zijn een middel om studenten langduring aan je instelling te binden (alumnibeleid, Leven Lang Leren)

Genoeg om over van gedachten te wisselen! Als I-adviseur zal ik hen adviseren om na te denken over een informatiebeleidsplan (waar wil je als faculteit over 5 jaar staan en langs welke route wil je dat bereiken?) naast natuurlijk het stimuleren van docenten die willen experimenteren 🙂

Leuk om samen weer eens zo’n JAM-sessie te doen 🙂
Tot dinsdag!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 27 januari 2014, in Didactiek, eLearning en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Annemie Jongen

    Dag Judith. Een enthousiaste blog met veel vragen:) We verheugen ons op morgenvroeg.
    Groet, Annemie

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: