Minister OCW over open online onderwijs


Dag Marcel,

Jouw twitterline zal ook wel sinds gisteren overlopen met tweets over Minister Jet Bussemaker. Gisteravond was zij samen met Alexander Klöpping te gast bij DWDD.

DWDDMOOCs

Klik op de afbeelding om het fragment te bekijken

Aanleiding dat zij hier zat was natuurlijk de brief die zij gisteren naar de Tweede Kamer stuurde over open en online hoger onderwijs. Uit het persbericht:

Minister Bussemaker zet het licht op groen voor online colleges in het hoger onderwijs. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat studenten aan hogescholen en universiteiten studiepunten kunnen krijgen voor online colleges of zogeheten MOOCs. Bovendien stelt de bewindsvrouw €1 miljoen beschikbaar om het gebruik van dit soort colleges te bevorderen.

De ontwikkeling van online onderwijs is onontkoombaar, schrijft Bussemaker. Hogescholen en universiteiten kunnen ervan profiteren. Ze kunnen hun onderwijs ermee verbeteren, versterken er hun profiel mee en vergroten hun bereik. Bovendien kunnen ze nieuwe groepen studenten aanboren, zoals werkenden die naast hun werk een studie willen gaan doen. Ze ziet de colleges vooral als aanvulling op zogeheten contactonderwijs, niet als volledige vervanging ervan.

Een mooi signaal van de minister. Dat deze brief in aantocht was, had ik al gehoord van Adrie Steenbrink, een beleidsmedewerker van OCW tijdens de Open Education Netwerkdag op 12 december jl.
Bussemaker begint haar brief met een overzicht van de Open Education ontwikkelingen (vergelijkbaar met de inleiding van mijn paper ;)) en wat tabelletjes

MOOCplatforms

Uit Brief van minster OCW aan 2e kamer

Udacity biedt alleen nog maar MOOCs aan voor betaalde bedrijfstrainingen

MOOCsNL

Bussemakers benoemt dat MOOC’s een ontwikkeling zijn (door snelle internet en mobiele technologie) die het aangezicht van het hele hoge onderwijs kan doen veranderen. Een ontwikkeling die gevolgd moet worden. Maar waar ook meer evidentie rondom pedagogisch – didactische kwaliteit van MOOC’s verzameld moet worden. Daarom moet er meer geëxperimenteerd worden met MOOC’s, een groter aanbod is hiervoor nodig. Zij schrijft:

De inzet van open en online onderwijs maakt een verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en van het onderwijsmateriaal mogelijk

Gekoppeld aan de strategische agenda voor het hoger onderwijs “Kwaliteit in verscheidenheid’ is de kernvraag hoe open en online hoger onderwijs hieraan kan bijdragen. Centraal in dit toekomstbeeld voor HO in 2025 staat een uitdagend studieklimaat en waarbij kwaliteitsborging hoog in het vaandel staat. Belangrijk blijven die learning communities die onderwijsinstellingen zijn. Docenten zorgen (onder invloed van de open online onderwijs ontwikkeling) steeds meer voor de sociale interactie en binding omdat zij in de toekomst minder kennis over hoeven te dragen. Haar verwachting:

Mijn verwachting is dat alle hogeronderwijsinstellingen de mogelijkheden van open en online onderwijs op een eigen manier zullen benutten. Van massieve inzet op versterking van de internationale reputatie en het aantrekken van grote aantallen studenten die hun leven lang blijven leren, tot primaire inzet op het delen van studiemateriaal, een impuls aan het internationaliseringsbeleid of juist een focus op een vergroting van het studiesucces door studenten deficiënties online weg te laten werken en studenten efficiënt feedback te kunnen geven in het onderwijsproces. En dat is alleen maar goed. Iedere onderwijsinstelling heeft een eigen profiel. Welke inzet het beste daarop aansluit, zullen hogeronderwijsinstellingen alleen ervaren door zelf actief te experimenteren, de inzet te evalueren en daarvan te leren.

We zijn dus goed bezig met ons MOOCZI-project! Misschien nog wat centjes meepikken van die beschikbare 1 miljoen? 🙂 Mijn voorkeur zou zijn om dat samen met andere hbo-instellingen dat op te pikken. Tevens geeft zij aan dat het hbo de Centres of Expertise en het bedrijfsleven zou moeten betrekken om te bepalen op welke terreinen de vraag naar online onderwijs het grootst is. Iets wat wij onlangs tijdens ons voortgangsgesprek over het project ook geconcludeerd hebben. Mooi voor het vervolgproject!

Print

Bussemakers is nog niet voornemens wet- en regelgeving met betrekking tot contacturen en vestigingsplaatsbegeinsel aan te passen. Volgens haar biedt de huidige regels voorlopig voldoende voor de experimenteerfase waarin open online onderwijs zich nu bevindt. Als de examencommissies online onderwijs goedkeurt dan mogen er ook studiepunten toegekend worden, meldt zij.

Ze ondersteunt de Opening up Education van Europese Commissie. Het een en ander sluit aan bij de kamerbrief van de staatsecretaris over Open Access van publicaties.

En in maart tijdens de Open Education Week volgt een hogeronderwijsconferentie. Iets om naar uit te kijken 🙂 Wellicht dat we binnen Zuyd er nu ook aan toe zijn om activiteiten op te zetten binnen deze week. Ik ga eens met collega’s van Zuyd Bibliotheek overleggen!

Een interactieve setting die past bij open en online onderwijs, waarin docenten en studenten elkaar uitdagen en inspireren, vergt niet alleen goed toegeruste docenten, maar ook goed voorbereide studenten.

Ook voor de digitale vaardigheden van docenten en studenten had de minister oog. Kortom, ik werd wel blij van deze brief.
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 9 januari 2014, in Open Education en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Judith van Hooijdonk

    Dit is op MOOC Zuyd Innoveert herblogden reageerde:

    De minister van OCW heeft op 8 januari de Tweede Kamer een brief gestuurd over haar verwachtingen ten aanzien van open online onderwijs waarbij MOOC’s een aanjagende rol vervullen. Judith heeft op het duoblog 2beJAMmed hierover een blog geschreven

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: