IV Games. Challenge Everything.


Ha Marcel,

Gisteravond laat kwam onderstaande tweet voorbij

Die hadden wij ook. Enkele keren hebben wij samen met de werkgroep Informatievaardigheden van Zuyd Bibliotheek gebrainstormd over een Informatievaardigheden game. Helaas is het nooit verder gekomen dan deze fase. Er werden andere (begrijpelijke) keuzes gemaakt.
Wij zijn natuurlijk niet de enige die met een idee van een Informatievaardigheden game spelen. Er kwam ook een reactie van Tim Bruls die met zijn bedrijf Infoqus (uit Maastricht!) ook plannen in die richting heeft. Tijdens de masterclass over Open Education die ik onlangs via SURFacademy volgde werd ook het idee geopperd gezamenlijk een MOOC Informatievaardigheden te maken.

Op de tweet kwam ook een reactie van @AmberWalraven met een link naar een persbericht van de OU.  Uit dit bericht:

Het Welten-instituut van de Open Universiteit heeft een serious game ontwikkeld waarin studenten leren sociaal-wetenschappelijk onderzoek kritisch te beoordelen. De ‘Speeltuin Game’ speelt zich af in de fictieve gemeente Dam. De gemeente wil een nieuwe speeltuin aanleggen om kinderobesitas terug te dringen. Er is onderzoek gedaan naar wat de beste locatie is voor de nieuwe speeltuin. Het onderzoeksrapport bevat echter nogal wat onjuistheden. De spelers in de game moeten proberen zin van onzin te scheiden. Ze kunnen daarvoor de opstellers aan de tand voelen en deskundigen raadplegen.

Onze overburen hebben het gewoon al! Het gaat wel niet specifiek over informatievaardigheden, maar over onderzoeksvaardigheden. Ook mooi toch?
Het spel is beschikbaar in beschikbaar in verschillende talen waaronder Nederlands omdat het ontwikkeld is met subsitie van de Europese Commissie. Heb je al eens gehoord van het CHERMUG project (Continuing and Higher Education in Research Methods Using Serious Games)? En er is gebruik gemaakt van het EMERGO game engine van de Open Universiteit.

Interessant! Het spel helpt studenten met vaardigheden als kritische beoordelen en statistiek. Doelgroep zijn studenten verpleegkunde en sociale wetenschappen, maar ook voor andere studierichtingen heel goed te gebruiken. Zoiets zouden jullie toch ook prima kunnen gebruiken in de onderzoeksvaardighedenlijn in het curriculum? En het is gratis ;). Natuurlijk wilde ik het spel eens bekijken en spelen, maar nergens  is een linkje naar het spel te vinden. Hoe kom ik daar nu achter? Iemand?

Velen lopen met dezelfde ideeën rond. Informatievaardigheden en onderzoeksvaardigheden zijn generieke competenties ihkv 21st century skills. Waarom niet samen een MOOC of game of een combi bouwen? Hoe leuk zou het niet zijn om dit gezamenlijk (landelijk) te ontwikkelen. Had ik maar meer tijd, zucht zij …. Jij misschien? 😉

Fijn weekend.
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 18 januari 2014, in 21st century skills, Gaming en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Niet alleen uit Maastricht, ook oud student IDM aan Zuyd, misschien leuk voor jullie om mee te denken over zo een game? Altijd op zoek naar partners.

  • Judith van Hooijdonk

   Nice! Leuk ook 🙂 maar voor mij even niet, ivm mijn studie moet ik even keuzes maken. Ik zal wel wat collega’s van IM attenderen 🙂 groetjes

 2. Interessant bericht Judith. Ter informatie: ik voer momenteel een onderzoek voor LA5 in de MLI uit met als onderwerp: “Informatievaardigheden van stragedocenten bij faculteit Facility Management”, met de 21st century skills als startpunt. In de skills is Informatievaardigheden een subskill. Amber Walraven is een belangrijk onderzoeker hierin. Vanuit de LA2 heb ik voor de faculteit een Game als ontwerp gemaakt. Eem combi van Game en Informatievaardigheden is heel interessant, maar het is relevanter Informatievaardigheden in de toekomstige leerlijn Onderzoeksvaardigheden op te nemen, dit zal ook gebeuren.
  Een combi van Game en MOOC is denkbaar, maar zeer ambitieus, daar moet je goed voor gaan zitten!

  • Judith van Hooijdonk

   Wordt die game Informatievaardigheden nu al ingezet in jullie curriculum? Is de bibliotheek daar ook bij betrokken? Heb je ervaringen ergens gedeeld of besproken met de werkgroep Informatievaardigheden van Zuyd Bibliotheek? Ik heb er nog niets over gehoord, maar dat zegt ook niet alles hoor.
   Mooi dat in jullie faculteit door jouw onderzoek aandacht is voor 21st century skills.

   • Nee nee, in LA2 heb ik een Game-voorstel voor het creëeren van een beroepsbeeld opgesteld, dat blijft voorlopig een concept, in LA3 heb ik een mogelijke inzet van de Game gerelateerd aan de organisatie.Inzetten van de Game in het curriculum doe je niet zo maar, daar komt veel bij kijken. Ik heb met Liesbeth en Mirjana contact gehad voor Informatievaardigheden. Het Visiedocument is één van de documenten die ik bij het onderzoek betrek.
    21st century skills neem ik mee als basis voor Informatievaardigheden, maar inbedding van de skills zal voorlopig niet zijn, dat kan nog een tijd duren, kwestie van bewustwording, hier is Zuyd nog niet klaar voor.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: