Hè bah diëten :(


Super Marcel dat je al 10 kilo bent afgevallen. Ik wil ook graag wat kilo’s kwijt, maar eigenlijk zonder er wat voor te doen 🙂 Want lekker eten (en nu vooral buiten in het zonnetje met een glaasje rosé) wil ik eigenlijk niet missen *zucht*. Ja obestitas is groot maatschappelijk / gezondheidszorg probleem, maar infobesitas is dat ook aan het worden.

Infobesitas is informatieoverload, je lijdt aan FOMO (Fear of Missing Out).
Na alle dieetboeken met jojo-en als gevolg komen nu ook de informatie-dieet boeken. Echt waar 😦 Clay Johnson heeft het boek The Information Dieet geschreven. Guus Pijpers Op Informatiedieet. Een gat in de markt nu zoveel aandacht is voor de gevolgen van het constant online zijn, het gebruik van de smartphone en onze activiteiten op de sociale netwerken. Het zou slecht zijn voor je brein en voor je concentratievermogen.

Ja ik merk ook wel dat ik (te) vaak op mijn telefoon kijk of er niet een berichtje voor me is. Ik scan Twitter regelmatig en een paar keer per dag Facebook en natuurlijk elke avond mijn eigen Feedly-krantje. Ik heb (dacht ik) mij informatiestromen redelijk gekanaliseerd met allerlei filters. Misschien toch …. lijd ik een beetje aan information-overconsumption. Maar informatie is ook zo lekker. En leuk. Net als eten 🙂

via @ExtendLimits

Net zoals voor obesitas is er voor infobesitas geen medicijn. Gewoon je gezond verstand gebruiken. Mijn moeder zei altijd alles met ‘te’ ervoor is niet goed, behalve tevreden 🙂
Ik ga de komende weken maar eens wat Infominderen en wat proberen te JOMO-en*) #vakantie 🙂

Judith

*) the Joy Of Missing Out

NB. Maar ja als ik mijn Feedly-krantje en mijn Twitter niet had gelezen, had ik nu dit blog niet geschreven …. of …euh … is dat het gedrag van een verslaafde 😉

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 19 juli 2013, in Miscellaneous en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Kockelkoren

  Hoi Judith,

  Gelukkig noem je het “missing out” en niet “information overload”. Want information overload bestaat niet, maar wel, zoals David Allen (mijn voorbeeld) het noemt: “potentional mening overload”. Je sterft namelijk niet bij het binnenlopen van een bibliotheek, want als ergens veel informatie is te vinden is het daar wel. Je gaat ten onder aan de acties die je moet nemen op basis van informatie (bv e-mail) die je krijgt. Ik geef niet voor niets bij ICT lessen over Getting Things Done of kort gezegd GTD(r). Hiermee kun je ook infobesitas (missing out) mee bestrijden.

  TIjdens het NCOSM jl. waren enkele studenten van een hogeschool die een proef hebben gedaan en gedurende een periode van 1 of 2 weken hun smartphone hebben ingeleverd. Ze moesten daarvoor in de plaats dagelijks een blog bijhouden over hun bevindingen. Eén van de studenten zei dat zij op deze manier erachter is gekomen hoe verslaafd zij was aan Social Media (SM). Ze zei letterlijk: “ik ging naar bed en kwam erachter dat ik normaal nog tot laat berichtjes zat te lezen op Facebook en Twitter van mensen waar ik eigenlijk helemaal niet veel mee heb (“wilde niets missen”) en nu ging ik gewoon slapen en kwam veel beter tot rust”. Ze gaf ook aan, dat ze na die periode is gestopt met Facebook en Twitter. Ofschoon ik dat laatste onzin vindt, omdat ik denk dat deze media zeker zijn waarde heeft en er nog een tussenweg bestaat, begrijp ik haar wel en bevestigt ze jouw verhaal.

 2. Judith van Hooijdonk

  Ha Chris,
  Gelukkig maar dat we niet sterven bij binnenlopen van een bibliotheek 😉 zoiets als food overload bestaat dan ook niet want we sterven ook niet bij binnenlopen van een restaurant of winkel. Het draait idd allemaal om gedrag: hoe en in welke mate consumeren we eten of informatie. Zoals ik niet stop met lekker eten, zo zal ik ook niet stoppen met met Twitter en bloggen. Het zijn beiden sociale activiteiten die ik nodig heb om te overleven en het leuk te hebben. Maar zo nu en dan mag het wel wat minder. Het is nu even tijd om andere ‘things getting done’ 😉

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: