Bye Google Reader. Hello Feedly!
Geplaatst door Judith van Hooijdonk
Ha Marcel,
Je weet ik ben een fan van RSS en was ook niet blij met de aankondiging van Google dat ze de stekker uit Google Reader trokken, mijn meest favoriete applicatie. Vorige week vertelde ik een paar collega’s nog dat RSS (Really Simple Syndication) mijn hulp is voor mijn informatiestroom. Verbaasde blikken alom want van RSS hadden ze nog nooit gehoord (check RSS op Dingen@Zuyd -die ik nu wel moet actualiseren :S-).
Via mijn Google Reader word ik op de hoogte gehouden van nieuwe content die op sites verschijnt zodat ik niet elke keer naar een webadres hoef te gaan om te checken of er nieuwe artikelen zijn. Ik volg ruim 200 blogs/websites op deze manier. Ik ontvang geen nieuwsbrieven meer in mijn mailbox, alles via RSS in mijn eigen krantje. Vanaf morgen kan dat dus niet meer met Google Reader (de gadget op mijn iGoogle is al niet meer beschikbaar). Tot 15 juli is het via Google Takeout mogelijk om al je RSS-feeds te exporteren. Doe het voor het te laat is!
Gelukkig volg ik vele mensen die net zoals ik op zoek waren naar een alternatief. En zoals de meeste heb ik de afgelopen maand de overstap gemaakt naar Feedly.
Feedly biedt verschillende interfaces aan om mijn RSS-feeds te lezen, zoals eentje met alleen de titels van de nieuwsberichten waardoor ik net zoals met Google Reader ‘koppen kan snellen’. Feedly heeft een mooi visueel aantrekkelijk iOs app voor op mijn iPad (voor Android ook beschikbaar hoor ;)). Ik kan berichten die ik op deze manier lees weer delen via de sociale netwerken zoals Twitter. Tevens kan ik berichten opslaan in Evernote, mijn verzamelbak van aantekeningen.
Het grote nadeel vind ik het ontbreken van een zoekfunctie. Net zoals mijn blog mijn buitenboordbrein is, was dat mijn Google Reader ook. Met Google Reader kon ik binnen al mijn feeds snel fultext zoeken. Ik hoop dat Feedly deze voor mij onmisbare functionaliteit snel zal aanbieden.
Ik heb mijn Google Reader ook geïmporteerd in Digg Reader, maar zie nog niet de meerwaarde om Feedly (waar ik nu een beetje aangewend ben) daarvoor te verlaten. Ik heb (nog) geen slechte ervaringen met synchronisatie en snelheid met Feedly waar ik anderen wel over heb gehoord.
Gezien alle ophef de laatste maanden is RSS nog lang niet dood. Voor mij in ieder geval niet. Ik hoop dat vele collega’s de meerwaarde van RSS gaan ontdekken, want mijn mailbox loopt niet over door allerlei afleidende nieuwsbrieven, die verzamel ik in mijn eigen Feedly-krantje. En die lees ik wanneer ik daar tijd en zin in heb :).
Groet,
Judith
Lees meer over het vaarwel van Google Reader op Bright.nl
Deel of Bewaar
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Skype te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Meer
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Diigo (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Delicious (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Delicious (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Reddit (Wordt in een nieuw venster geopend)
Over Judith van Hooijdonk
Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"Geplaatst op 30 juni 2013, in Apps, Social Media en getagd als Feedly, Google Reader, RSS. Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.
Kennis delen? Ja graag! Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.
Bedankt voor de tip, snel maar alles omzetten
Net Digg even gecheckt, was niet onder de indruk. Wellicht ook omdat ik Feedly nu precies zo ingesteld is als ik zelf wil. Voordeel van Feedly vind ik de vele deelopties maar vooral het direct kunnen toevoegen aan Pocket, mijn ‘digitaal 2 read lijstje’ op de iPad.
Pingback: Ding 2: RSS « Dingen@Zuyd