De meetbare mens, een goudmijn aan data


Super Marcel, dat jij binnen het lectoraat Autonomie en particpatie van chronisch zieken onderzoek gaat doen! Ja, de faculteit Gezondheidszorg is druk bezig met de technologische mogelijkheden binnen zorg en onderwijs te onderzoeken en te implementeren. Als I-adviseur word ik de laatste ook regelmatig geconsulteerd. Onlangs weer het TPACK-spel met een groep docenten gespeeld. In juni een presentatie verzorgen op hun faculteitsdag en de aanvragen voor dingen@zuyd.nl druppelen ook binnen.
Zo ontving ik onlangs via via een e-mail van een student die binnen ‘jouw’ lectoraat een inventarisatie doet naar gezondheidszorg-meetapps. Heel toevallig kwam ik dit weekend een linkje van een uitzending van Labyrint tegen … over de meetbare mens ūüôā

Weet je nog dat we het onlangs hebben gesproken over Moneyball, de film waarin Brad Pitt directeur is van een weinig succesvol honkballteam maar met behulp van statistische analyses uiteindelijk de ene na de andere wedstrijd wint? In deze uitzending van Labyrint zie je hoe Nederland (totaal onverwachts voor de rest van de wereld) wereldkampioen Honkbal is geworden door heel goed gebruik te maken van computerdata. Prachtig om te zien hoe alles van de tegenstander in kaart werd gebracht en geanalyseerd. Maar ook hoe alles gemeten wordt ter verbetering van de eigen sportprestaties.
In de 2e helft van de uitzending zie je 1 van de 20.000 Quantified Self. Dit zijn mensen die heel bewust hun eigen¬†leven registreren (en delen) mbv allerlei apps: bloeddruk, hartslag, wat ze eten, hoeveel stappen ze zetten, hoe ze slapen. De¬†Hanzehogeschool Groningen heeft in september 2012 het 1e¬†Quantified Self institute¬†ter wereld geopend¬†dat als doel heeft om een gezonde leefstijl te bevorderen door het combineren van technologie, wetenschap en fun. Een bezoekje waard lijkt me ūüôā

labyrint2

Op de website van Labyrint is meer achtergrondinformatie te vinden over de gevolgen van het meten van onze lichaamsfuncties en de be√Įnvloeding hiervan op ons denken over ziekte en gezondheidszorg, zoals een verwijzing naar een onderzoek ‘het meetbare lichaam” van het¬†Rathenau Instituut¬†en de complete¬†TEDTalk van cardiologe Leslie Saxon¬†waarvan een gedeelte in de uitzending te zien is. Ook de linkjes naar de apps die in de uitzending voorbij kwamen staan hier vermeld, en die ik gemakshalve maar even heb overgenomen ūüėČ

Mijn smartphone als mijn eigen priv√© laboratorium? hmmm.¬†Reuze interessant hoor al dat gemeet, zeker als het betere (sportieve!) prestaties tot gevolg heeft of als ik een beter inzicht in mijn gezondheid krijg. Maar wat als al die data over mijn gezondheid door ziektekostenverzekeraars wordt gebruikt om mij wel of niet een behandeling te laten ondergaan? Getallen kunnen ook gevaarlijk zijn. Zeker als ze niet¬†ge√Įnterpreteerd¬†worden door deskundigen. Meten = weten? Een goudmijn aan data? Voor wie en met wel doel? Ik ben en blijf kritisch rondom deze big-data-hype.

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 28 april 2013, in Apps, eLearning, Technology en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: