Know-Show-Tell & Smile :) #VisieZuydBibl
Tja Marcel, een paar weken geleden kreeg ik deze tweet van Maikel met een verwijzing naar dit stereotype imago van een bibliothecaris: iemand die nooit lacht en alleen maar tot stilte maant met het opgeheven vingertje. En dan die kleding *gruwel*.
@jujuutje Ah, het uiterlijk (en stereotype) moet je even wegdenken 😉 Meer om de woorden “Librarian” en “Action-figure” 😉
— Maikel Andelbeek (@maikel124) 10 januari 2013
Zo wordt toch nog vaak tegen een bibliothecaris ofwel informatieprofessional aangekeken. Anneke Dirkx publiceerde op haar blog Infobesitas: Glimlachend blauw met een bordje over een artikel uit The Journal of Academic Librarianship. Onder 1015 bezoekers van de universiteitsbibliotheek van de University of Michigan werd onderzocht ‘Heeft de eerste indruk die een bibliotheekmedewerker wekt invloed op het stellen van vragen aan een bibliotheekbalie?‘ En de uitkomst?
- Een glimlach nodigt uit tot het stellen van vragen
- Iemand aankijken nodigt ook uit, en als je ergens anders naar kijkt, dan liever naar een computer dan in een boek zitten te turen
- Een naambordje werkt positief
- Mannen in pak (formele kleding) nodigen méér uit dan vrouwen in formele kleding
- Vrouwen in informele kleding nodigen méér uit dan vrouwen in formele kleding
- Van alle kleuren kleding is blauw heeft blauw de meeste voorkeur, rood schrikt af
Betekent dit nu bedrijfskleding voor Zuyd Bibliotheek? Nou, ik dacht ’t niet! 🙂 Een naambordje is welicht wel het overwegen waard. Een positieve attitude van de informatieprofessional vind ik een basisattitude. Dat is ook te lezen in het boek The Agile Librarian’s Guide to Thriving in Any Institution van Michelynn McKnight
Ik heb McKnight horen spreken tijdens het Jubileumcongres van de NVB. Hoewel de meningen over haar keynote nogal verdeeld waren (degelijk, saai, te Amerikaans) vind ik hetgeen zij daar vertelde waar was. Geen nieuwe boodschap, maar wel een die we ons nu eens ter harte moeten nemen:
Doing better what we have always done well
Als informationprofessional moeten we ‘agile'(wendbaar) zijn, zegt Michelynn McKnight. Niet zeuren en klagen maar flexibel en nieuwsgierig zijn. “Stay curious”, wie zei dat ook al weer? 😉 McKnight zegt dat we proactief moeten zijn anders lopen we achter en we moeten diensten aanbieden voor onze klanten er om vragen. Haar presentatie is nog via Slideshare beschikbaar.
In mijn zoektocht naar de i van Zuyd heb ik al geschreven dat voor mij een bibliotheek betekent: van collectie naar connectie. Ik zie een netwerkende ‘roving’ bibliothecaris die met tablet rondzwerfd, ook in de inspirerende ontmoetingsruimtes die dicht bij het onderwijs gesitueerd zijn. De informatie-adviseur als (kritische) wegwijzers in informatiedoolhof voor studenten en docenten. En daarnaast ‘embed’ is in onderwijs en onderzoek en zo gezamenlijk verantwoordelijk is voor bronnengebruik en informatievaardigheden als onderdeel van het curriculum.
Als informatieprofessional meebewegen en onderdompelen in de wereld van de gebruiker, niet collectie centraal maar de gebruiker als uitgangspunt dat zegt ook Edwin Mijnbergen in zijn artikel De informatiespecialist van morgen is vrij.
Het Visietraject zal duidelijk maken welke kant het op gaat met Zuyd Bibliotheek. Dan zullen we vervolgens ook moeten benoemen welke vaardigheden voor de bibliotheekmedewerkers daarbij horen. Ik hoop tijdens de bijeenkomst met de bibliothecarissen hierover al eens na te denken. Liesbeth Mantel heeft bij UB van TU Delft binnen het project IKwerk! 6 persona’s ontwikkeld, een mooi uitgangspunt. Ik ga Liesbeth eens bellen. Ze wilde toch ook nog eens bij jou bij jullie mooie nieuwe werkplekken komen kijken? Kunnen we dat misschien combineren … 🙂
Groet,
Judith
Geplaatst op 18 februari 2013, in Visietraject Zuyd Bibliotheek en getagd als informatie professional. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.
Pingback: moqub's bibliotheek van dingen » Blog Archive » op bezoek bij: hogeschool Zuyd