TEDTalk. Dan Pink: The puzzle of motivation


Dag Marcel,

Het was er bij mij nog nooit van gekomen om deze TED van Dan Pink te bekijken, maar ook dit is weer een inspirerende!
Dan Pink is bekend van zijn boek Drive, waarin hij beschrijft wat ons motiveert. Het boek is uiteraard (Engelstalig en Nederlandstalig) te leen via Zuyd Bibliotheek.

Motivatie … iedereen heeft het er over, maar het is geen modewoord. Dan Pink onderbouwt wetenschappelijk dat de oude methode om mensen te motiveren door hen (financieel) te straffen of te belonen in deze 21e eeuw niet meer werkt. Hij verbaast zich erover dat ondanks al het wetenschappelijk onderzoek organisaties nog steeds op deze manieren werknemers proberen te bewegen. Prestatiebeloning werkt bij eenvoudig werk, maar zodra enige creativiteit bij het verrichten van arbeid nodig is, werkt belonen zelfs contraproductief! Veel beter is om te sturen op: Autonomie (zelf kunnen bepalen wat we doen), Meesterschap (de wens om alsmaar beter te worden in iets dat er toe doet) en Zingeving (ons verlangen om de wereld een beetje mooier of beter maken). Dit zijn de 3 factoren die ons het meest motiveren. Hij heeft zo gelijk! Watch!

Directe link naar TEDTalk.

Mocht je 20 minuten nu te lang vinden … er is ook een mooie animatie over zijn boek Drive van 10 minuten.

Maar eigenlijk moet je ze gewoon allebei even bekijken!

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 14 januari 2013, in TED JAMs en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. dank je voor het sharen van deze info en film. Dit zou onderdeel moeten worden van alle Managementvaardigheden lessen over motivatie van medewerkers. ik ben het eens, ongeacht de wetenschappelijke onderbouwing. Als je vrijheid krijgt kun je leren … maar dat is niets nieuws Locke zei dat ook al, maar dan al veel vroeger (ergens in de 18de eeuw!)
    Locke is ook bekend van de tabula rasa..Ieder mens wordt volgens Locke geboren als een onbeschreven blad.

    Ik probeer alleen de link te leggen met onderwijs. Want hoe kunnen we de studenten intrinsiek motiveren, daar ligt de sleutel.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: