Eerste Gamescom experience!


Ha Judith,

Tja eens moet de eerste keer zijn. Voor mij was dat afgelopen vrijdag. Ik heb toen de Gamescom in Keulen bezocht, een van de grootste meerdaagse beurzen op het gebied van Computer Gaming.

 

 

En wederom heb ik mijn ogen uitgekeken. 5 a 6 grote zalen voor het algemene publiek en 2 zalen voor handelaren en professionals (wellicht iets voor mij voor het volgend jaar) met de nieuwste games, met gratis goodies voor diegene die het hardste schreeuwt en met lange lange rijen. Jep, in iedere zaal hadden de verschillende grotere bedrijven grote afgesloten blokken neergezet waar je minstens 120 minuten in de rij moest staan voor een grote onscreen cinematic trailer of een korte playable demo van de nieuwste versies van de ‘beste’ spellen van de wereld.

Je krijgt wel het een en ander te zien via de screens die rondom de booths zijn, maar niet dat ik nu super inspirerende ideeen heb meegenomen hieruit. De inspiratie kwam van de mensen, van de culturen die er rondliepen en van het sociale karakter van de gamer die vaak (ten onrechte) wordt afgeschilderd als een eenling. Families, groepjes vrienden, vrouwen, mannen, jong en oud het was er allemaal en dat 4 dagen lang! Nieuw voor mij waren ook de Cosplayers, spelers die zich verkleden en rondlopen zoals hun karakter. Ook mijn ‘begeleidster’ was als Lara Croft en kreeg door haar outfit veel aandacht.

 

Hier staat ‘onze’ Lara tussen Harlekin (links, wellicht bekend van de Batman films) en Wonder Woman (rechts, tenminste ik denk dat het Wonder Woman is). Heerlijk hoe mensen zich kunnen inleven. Of het nu een film, een boek, een goed verhaal of een game is. Het inlevingsvermogen en hoe iedereen er mee om gaat blijft briljant.

Heb ik dan niets meegenomen voor het onderwijs. Ik heb een aantal serious games gezien die voornamelijk gericht waren op basisscholen en soms voor middelbare scholen, maar niet echt voor het hogere of wetenschappelijke onderwijs. Tuurlijk blijft het leuk en leerzaam, maar ik ben niets direct bruikbaars tegen het lijf gelopen.

Wel was er een hoek waar werkgevers en universiteiten zaten om banen en opleidingen aan te prijzen.  Daar heb ik natuurlijk veel inspiratie opgedaan in de beschrijvingen van de curricula voor een eventueel uitstroomprofiel richting serious gaming. En voor de proeftuin ICT heb ik wel een leuke gadget/tool die er stond, die in vergelijkbare variant nagemaakt moet worden. Een tafeltennisgame, beetje Pong, maar dan met hardware erbij 😉

Deze man pingpongt, tegen het scherm en killt daarmee Alien Attack monsters. In het kader fysiek en gaming tot een hybrid game maken is dit een enorm leuk voorbeeld. En gegarandeerd dat onze studenten creatief en kundig genoeg zijn om iets vergelijkbaars te maken.

En je snapt, natuurlijk spraken al die kreten zoals “stop playing start gaming” me aan. Maar mijn uiteindelijke doel heb ik hier nog niet bereikt. Ik wil nog wel eens kijken op een developers conference 😉 Maar tot die tijd kun je me wellicht de palystation banner uitleggen: The World is in play

 

Please help,

Groetjes Marcel

Geplaatst op 20 augustus 2012, in Gaming. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: