Onderwijscafé #deNieuwstePabo
Geplaatst door Judith van Hooijdonk
Ha Marcel,
Als deze blogpost gepubliceerd wordt, ben ik op weg op mijn fiets naar de Brusselseweg. Collega’s van de Nieuwst Pabo hebben me gevraagd wat te vertellen over Social Media. Natuurlijk zou Ankie de aangewezen persoon zijn om dit te doen, maar zij is (wel 😉 ) naar de Online Educa Berlin. Omdat Ankie tijdens de decanendag voor mij de honneurs heeft waargenomen zodat ik naar het NVB-congres kon, offer ik graag mijn sportavondje op.
Ankie is van de Prezi, ik (nog) niet zo, maar voor een Pabo-gezelschap vond ik toch dat ik het weer eens moest proberen. Gelukkig mocht ik de prezi van Ankie als basis gebruiken. Dit is het resultaat:
Helaas kan ik in ons blog geen Prezi embedden *grrr* dus klik op het plaatje of op deze link
Ik weet niet precies hoe social-media-vaardig het gezelschap vanavond is. Daar probeer ik door vragen achter te komen. Ook wil ik graag weten of ze social media al inzetten in hun klas. Of Pabo-studenten de 21st century skills beheersen. Het wordt niet alleen brengen, maar ook halen :). En door middel van enkele stellingen probeer ik de discussie los te maken.
Mijn doel is om (toekomstige) leerkrachten nieuwsgierig te maken, hen enthousiast te maken en het te bewegen in kleine stapjes te gaan experimenteren. Natuurlijk weet ik dat de leerkracht ook wel meer aan zijn/haar hoofd heeft dan social media en dat ik heel ongeduldig ben :). Daarin ben ik niet alleen, las ik onlangs op het Netwijs edublog: Leraar heeft geen tijd om te experimenteren met ICT-gebruik in zijn les! Wij, ICTO-adviseurs, moeten meer doseren en een ‘lakse’ houding aannemen. Dat moet ik maar eens in mijn oren knopen 😉 Hier wordt natuurlijk met LAKS bedoeld: Langzaam Aan en in Kleine Stapjes! 🙂
Ik ben benieuwd of het die interactieve bijeenkomst wordt zoals ik die voor ogen heb. Ik zal hierover later op de avond nog bloggen.
Tot later!
Judith
Update 30 november 22:00
Goedeavond Marcel,
Het was interessant en leuk! Ik kreeg zinvolle feedback.
De aanwezigen wilden graag de Prezi nog eens bekijken met daarin lessuggesties. De Prezi is op verzoek nu ook te downloaden.
Uiteraard heb ik alle links en lessuggesties verzamelt in mijn Netvibes. Ik heb ons blog gepromoot, ik verwacht natuurlijk nu veel viewers en reacties (heb ik om gevraagd ;))
Ook heb ik aandacht geschonken aan het geweldig filmpje van Ken Robinson maar niet laten zien, het is nu wel in de Prezi opgenomen.
De discussie was boeiend maar te kort. Ik heb te lang gepraat over de veranderende samenleving, generatie Einstein en het belang van mediaopvoeding.
Wist jij trouwens dat de meeste kinderen van 8 jaar al een mobiele telefoon hebben? Dat al 23% van 10 tot 14 jarigen twittert? En dat 70% van de 9 tot 12 jarigen een profiel heeft op een sociaal netwerk? Het gaat echt snel.
De aanwezigen vonden social media opvoeding een verantwoordelijkheid van zowel ouders als school. Men zag wel een rol voor de school weggelegd om ook ouders voor te lichten. Over het gebruik van mobieltjes in de klas was men wat gemengd. Het gebruik van een mobiel in gezelschap (klas, vergadering) werd als desinteresse gezien in degene met wie men praat /wie doceert. Ook concludeerde men dat waar men ‘vroeger’ stoorde aan gebruik van gsm in openbare gelegenheden (trein etc) dat nu al niet meer opvalt. Normen en waarden schuiven dus wel wat op.
Veel vrijetijd is opgegaan aan deze voorbereiding. Ik vond het niet erg, heb er zelf ook weer veel van geleerd.
Maar nu tijd voor Sinterklaas, moet nog minstens 15 gedichten schrijven en 2 surprises bedenken. Ik zag de maan door de bomen schijnen op de weg terug naar huis. Een heerlijk avondje is in zicht. Wie weet brengt het Sinterklaas Prezi spel wel inspiratie!
pepernotengroeten,
Judith
Deel of Bewaar
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Skype te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Meer
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Diigo (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Delicious (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Delicious (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Reddit (Wordt in een nieuw venster geopend)
Over Judith van Hooijdonk
Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"Geplaatst op 30 november 2011, in 21st century skills, Social Media en getagd als informatievaardigheden, PABO, Prezi, social media. Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.
Kennis delen? Ja graag! Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.
Heb je het ook nog gehad over informatievaardigheden eigenlijk? Op de poster stond je namelijk aangekondigd als informatie specialist 🙂 Maar even serieus, vind zelf dat Pabo studenten nog wel wat informatievaardiger mogen worden.
Te snel op verzenden gedrukt… Ik zeg dit met name omdat je je afvraagt of studenten wel 21st century skills beheren. En daar valt dit ook onder wat mij betreft.
@Dannielle Natuurlijk heb ik het over informatievaardigheden en mediawijsheid gehad! Het was niet de insteek van mijn presentatie dat was meer: we leven in een veranderende samenleving, er is een generatie die anders leert en geïnspireerd wilt worden. Hoe ga je hier als leerkracht mee om. Het viel me op dat de 2 geïnteresseerde studenten die er waren, social media ook nog niet integreren in hun lessen. Ze denken er nog niet aan. Dit is de rol van de opleiding: nieuwe media/mediawijsheid een integraal onderdeel te laten zijn van het curriculum (een plan hierover is in de maak :)). De nieuwe leerkrachten nemen dit mee naar hun stageplekken, toch? Nee, de studenten (ook die van de Pabo) hebben die 21 century skills (nog) niet.
Nou moet ik natuurlijk wel reageren 🙂
Het was inderdaad een heel interessante avond, we hadden nog wel uren door kunnen discussiëren!
Er waren ook veel collega’s uit het werkveld aanwezig vanavond. Iedereen was er in ieder geval van overtuigd dat we niet om social media in onderwijs heen kunnen (niet negatief bedoeld overigens!). Maar, er werd ook duidelijk aangegeven dat de leerlingen vaak al verder zijn dan de leerkrachten. Wat dan ook meteen weer pleit voor het inzetten en betrekken van leerlingen bij het gebruik van social media.
Hoe dan ook, het blijft boeiende materie en we zijn er nog lang niet over uitgesproken……
Judith, nogmaals dank!
@Marieke Dank je. Ik vond het erg leuk om te doen. Lees het gastblog van Pieter eens https://2bejammed.org/2011/12/01/gastblog-over-media-learning-brussels-2011/ voor nog meer inspiratie, vooral het filmpje Nikos Theodosakis en de mooie Belgische website over mediawijsheid http://www.platformrondmediawijsheid.be/new/index_flash.jsp
Thanks voor de reactie!
Pingback: Snelle #tip tussendoor: Flash embedden in een wordpress.com blog | 2.0 Drops