21th century skills bij (PABO) studenten?


Ha Judith,

Je vroeg je voor je bezoek aan het onderwijscafe #deNieuwstePabo af hoe het zat met de 21th century skills bij de PABO studenten.

Momenteel is mijn tweede ronde bij de minor Digicoach die draait bij de PABO. In de eerste ronde ging ik over Serious Gaming. In de tweede ronde over Serious Gaming en over het Social Mediaspel (SOMEGA). Wat mij opvalt is dat weinig studenten deze minor bemensen (rond de 5 personen) en na wat navraag op de gang en bij een van de Honours Programma studenten blijkt dat men ‘niets heeft met de computer’ en dat dat de grootste drijfveer is om deze minor niet te kiezen. Overigens erg jammer, want ik denk dat deze minor meer gaat over Innovatieskills en skills in het geven van advies dan over computerskills. Tuurlijk komen die wel langs, maar bijvoorbeeld juist alleen om het zelf te ervaren.

Maar als je dan een laag dieper kijkt en met het spel bezig bent dan heeft wel iedereen een social media account, dan hebben ze wel allemaal vaardigheden geleerd om daar mee om te gaan, om met internet om te gaan, maar leggen ze de link niet of nauwelijks naar hun vakgebied. Hyves accounts zijn bijvoorbeeld net afgesloten omdat ze daar ‘te oud’ voor zijn. En ergens in een hersenlaag ligt dan nog wel het besef dat er best een Meester Marcel account kan worden aangemaakt op Hyves voor de scholieren op de basisschool waar ze stage lopen. Maar juist dat punt moet je er nog uit trekken. Hoe dat komt?

We blijven mensen en mensen blijven na-apers. Er zijn niet zoveel basisschooldocenten met een hyves account waar scholieren zich op kunnen aanmelden. En al zeker niet toen zij zelf op de basisschool zaten. En van de PABO docenten. Ook daar zijn er nog niet zoveel die een facebookgroep hebben aangemaakt of connected zijn met studenten via twitter, MSN. Sterker nog er zijn hele groepen docenten bij verschillende opleidingen die de afstand tussen student en docent groot ‘genoeg’ willen houden. En tja 21th century skills doen vanalles, maar een van de belangrijkste zaken is het verkleinen van ‘kloven’ tussen mensen. Dat moet je willen. Dat moet je willen voordoen! En dan pas kun je verwachten dat studenten dat willen proberen na te doen.

Want thuis doet de kroost ondertussen op de tablets en mobiles wel gewoon pappa, mamma of het grote broertje en zusje na (zoals je ook al eens hebt laten zien ;)).

Boodschap is dus dat er meer voorgedaan moet worden. Of wellicht zie ik het verkeerd en moeten de bestaande kloven (tussen bijvoorbeeld docent en student, leraar en leerling, of meester en gezel) wel zo groot blijven? Wat denk jij?

Groet Marcel

Geplaatst op 1 december 2011, in 21st century skills en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: