De Nationale AI-cursus


Ha Marcel,

Zojuist heb ik mijn eerste certificaat van het nieuwe jaar behaald šŸ™‚ Ik heb me verdiept in de wereld van kunstmatige intelligentie, artificial intelligence ofwel AI. Een voor jou bekende wereld, maar voor vele Nederlanders niet. Daarom heeft Jim Stolze met zijn AI for Good foundation een Fins initiatief vertaald naar de Nederlandse situatie.

Welke invloed willen we dat AI op ons leven heeft? En hoe groot is die invloed nu al? Dit zijn oa vragen die in de cursus aan de orde komen. De cursus bestaat uit 8 tracks van ieder ongeveer een half uur en 2 casussen. Het bevat heel veel filmpje waarbij Jim Stolze (moest wel aan zijn baard wennen) verschillende experts interviewt. Daarnaast ook een aantal animatiefilmpjes. Een gedeelte daarvan is ook op YouTube te vinden. De tracks beginnen met een korte inleiding, zijn afwisselend (alhoewel er voor mij wel wat langere stukken tekst in had gemogen) met een aantal kleine quizjes. Het geheel is mooi vormgegeven, en elke track sluit af met een korte samenvatting. Handig dat er per track een tijdsindicatie is. Daarnaast heeft elke track nog een verdiepende bronnenlijst.

Ik weet nu dat AI-systemen zelfstandig functionerend zijn en zichzelf steeds verbeteren door te leren van ervaringen. Dat er onderscheid is tussen General en Narrow AI en dat op dit moment alleen Narrow AI bestaat waarmee menselijke intelligentie wordt geĆÆmiteerd. Ik heb meer geleerd over algoritmen en machine learning en dat AI-systemen op verschillende manieren kunnen leren (supervised, reinforced en unsupervised) en dat iedere manier gebruik maakt van andere methode (regressie, classificatie en clustering). Daarnaast was er ook een track over deep learning maar ook aandacht voor de schaduwzijde van big data. We moeten op onze hoede zijn en kritisch blijven. Digitale discriminatie ligt op de loer. Het zijn immers mensen die algoritmen schrijven. Niets is waardenvrij, ook data niet.

In de cursus worden een diversiteit aan praktijkvoorbeelden besproken. AI bij de overheid, in rechtspraak en onderwijs, maar ook in de zorg, transport, verzekeringswezen en uiteraard hoe Netflix, Spotify en Google AI gebruiken. Maar ook over het werk van de toekomst. Niet alles was nieuw voor mij, maar dat AI ook al zo ver in de rechtspraak was doorgedrongen daarover had ik nog niet eerder gehoord.

De Nationale AI-cursus werkt prima op alle devices en is ook beschikbaar in de App Store en op Google Play. Het doel van deze basiscursus voor alle Nederlanders is dat iedereen goed geĆÆnformeerd de discussie kan aangaan, zo staat in de inleiding. Dat is een nobel streven, maar je hebt toch wel enige basiskennis rondom technologie nodig. Ik werd na afloop door Jim Stolze toegesproken als een AI-expert. Nou, dat valt te betwijfelen šŸ˜‰ . En of het onderwijs zo gaat veranderen als geschetst wordt (eigen tempo, online, zonder scholen), ik weet het niet. Voor dit doel is deze online cursus een prima vorm. Voor jouw studenten zal deze cursus te eenvoudig zijn. Hoewel ik denk dat de interviews met Marlies van Eck over computerbesluiten ook voor hen interessant kan zijn. Zij zijn immers de data scientist, data en software engineers van de toekomst. Misschien kan je er wat lesmateriaal uithalen šŸ™‚

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 2 januari 2019, in Data Intelligence en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Ha Judith,

  Wat leuk om te zien wat je al allemaal geleerd hebt. Het is heel goed om deze basis te kennen en er in ieder geval van te weten. Vaak worden de termen gehyped of opgeblazen en er kan theoretisch veel, maar in de praktijk is dat toch altijd een stuk minder dan wat de verkopers je vertellen. Een mooie rol van ons lectoraat Data Intelligence zie ik ook op het gebied om te kijken naar praktische eenvoudige toepassingen. De sterren van DKE bij de UM of de TuE of elders in het land mogen zich storten op het theoretische deel. Laat ons maar kijken hoe we hier slim mee omgaan in de praktijk. We hebben een minor op dit gebied, dus als je eens zin hebt, op Zuyd kun je ook op dit gebied bijleren.

  Maar binnenkort als onze lectoraatssite (die voor jou qua structuur herkenbaar zal zijn) online gaat en als we content gaan plaatsen dan proberen we dit soort onderwerpen ook toe te lichten op begrijpbare wijze. Tenminste dat is de bedoeling. Ik hoop dat je dat ook zo gaat ervaren. We zullen het wel zien.

  Groet Marcel

 2. Hey Judith, ik ga de cursus eens even volgen en aanraden bij collega’s. In financiĆ«le software zetten we AI ook al in.
  Evenzo maakt ons sinds kort gesponsorde schaatsteam ook gebruik van data-analyse. Als je het leuk vind, zie:
  https://www.ictmagazine.nl/achter-het-nieuws/goud-dankzij-data/
  https://www.visma.com/blog/using-artificial-intelligence-to-solve-problems-for-our-customers/

 1. Pingback: ChatGPT: omarmen of tegenstribbelen? – Love 2 share

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: