Lang leve leren
Marcel, heb jij al eens gehoord van De Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) . Ik kwam deze website per toeval tegen omdat ik geïnteresseerd was in een publicatie over hoe technologie ons leren beïnvloedt. STT rondt jaarlijks 3 toekomstverkenningen af. Ze hebben ook een project over datagedreven leven.
66 Topbestuurders en managers uit het bedrijfsleven, onderwijs, overheid, wetenschap en het ‘maatschappelijk middenveld’ zijn via een Delphi methode (lijkt veel op onze GCM-study) naar hun toekomstverwachtingen tav onderwijstechnologie (EduTech) ondervraagd. Met als doel het analyseren van toekomstbeelden waarover wel en geen consensus bestaat.
De respondenten zijn wel techo optimisten hoor 🙂
Zij zien Virtual Reality, Kunstmatige Intelligentie, MOOC’s én Learning Analytics (!) als breakthrough technologies. Per kerncomponent (lerende, docent, onderwijsinstelling, curriculum, leeromgeving, toetsen) zijn toekomstbeelden voorgelegd. De respondenten hebben aangegeven wat ze wenselijk vonden en binnen welke tijd dit gerealiseerd zal zijn.
In tegenstelling tot sommige onderwijsonderzoekers (zie mijn vorig blog) vinden deze bestuurders 21st century skills wel belangrijk 🙂 Alhoewel het niet is weggezet tov kennis. Het uitgangspunt van deze toekomstverkenning was leren en niet onderwijs. Leren als proces en niet als product (de kennisoverdracht). En hebben de beschrijving van sociaal-constructivist Bruner daarbij gehanteerd
Leren gaat om een onafgebroken proces van participatie waarbij we interacteren met de wereld en deze proberen te begrijpen.
Voor deze respondenten blijft belangrijk:
- De menselijke maat blijft nummer 1
- Een leven lang leren moet voor iedereen mogelijk zijn
- Voorkom dat er een ‘one-size-fits-all’ benadering komt
- Focus bij invoering van onderwijstechnologie op docenten
- De infrastructuur moet op orde zijn
Ik kan me hier wel in vinden 🙂
Na achterlaten van je e-mailadres is de publicatie te downloaden.
Groet,
Judith
Geplaatst op 29 december 2017, in Technologie-ondersteund leren en getagd als levenlangleren. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.
Een reactie plaatsen
Comments 0