JUDITH.BETER(t) – week 4 en 5


Ha Marcel,

Over week 4 had ik niet zoveel te melden, daarom nu een blog over week 4 en 5.

Vorige week ben ik weer naar een bewegingssessie in Maastricht geweest. Ik probeer een beetje om mijn eten te letten, maar het lukt me nog niet om met de beperkte voedingsadviezen die ik nu heb een maaltijd voor mijn type samen te stellen, behalve dan de ochtendpap en maaltijdsoepen.

In week 4 heb ik ook wat activiteiten voor de BETER Yammergroep uitgevoerd. Deelnemers toegevoegd ed. Ik kreeg te horen dat ik dit eigenlijk niet moet doen. Het is mijn valkuil om maar dingen op te pakken en mijn grenzen daarin niet aan te geven. Aan de andere kant aan sommige werkzaakheden beleef ik ook veel plezier, dus doe ik dat liever dan huis poetsen ofzo 🙂

Halverwege week 4 voelde ik me niet zo lekker: keelpijn, spierpijn, warm/koud en later ook oorpijn. Inmiddels weet ik dat ik een middenoorontsteking heb en aan de antibiotica zit. Dit geneesmiddel past vast niet in de Chinese geneeskunde die de basis vormt voor dit BETER programma. De dokter vond het verstandiger, ik wilde niet zieker worden. Momenteel is mijn energiepeil door oorpijn en antibiotica niet echt top. Dat heeft ook invloed op activiteiten voor dit programma. Daarnaast is mijn beweeg-/leefstijlcoach ook even niet beschikbaar. Dat betekende in week 5 geen beweegsessie en ook mijn 2e gesprek is uitgesteld.

Deze week hadden we (eindelijk!) de kookworkshop. Op de warmste dag van het jaar totnutoe zaten we in de warme instructielokalen van de Hotelschool. We mochten iemand meenemen, en dochterlief vond het leuk om mee te gaan.

De groep werd in tweeën gesplitst. Wij kregen eerst wat voedingsadviezen op basis van de subtyperingen. Deze toelichting door Yan Schroën was voor mij meer een herhaling van het hoorcollege in week 3. Ik kan me voorstellen dat het voor de gasten van het programma informatief was. Wat mij betreft had dit ‘flipped’ gemogen in de vorm van een kennisclip. Tijdens de kookworkshop (het was meer een kookinstructie omdat we verder niets deden dan proeven 🙂 ) kregen we vooral tips over het verschil tussen ‘warm’ en ‘koud’ eten. Het gaat dan niet alleen om de temperatuur van het voedsel maar ook om smaak. Zo is een druif bijvoorbeeld ‘warming’ en een grapefruit ‘cooling’. Het is de kunst voor mij als stoofpotjestype om in deze tijd van het jaar voor neutraal eten te kiezen. En slim te combineren want warme en koude ingrediënten heffen elkaar op. Voorafgaand aan deze bijeenkomst hebben wij een ingrediëntentabel ontvangen waarin we dit allemaal kunnen opzoeken. Inmiddels hebben we ook een mooi vormgegeven receptenboekje ontvangen en werden we uitgenodigd vooral recepten te delen.

Ga ik dit nu allemaal toepassen?
In mijn ogen ging het vooral om slow cooking: koop goede (biologische) ingrediënten, maak het zelf (geen kant en klaar producten). Dit vergt voor mij nogal een andere levensstijl. Ik ben door de week toch wel van het gemakkelijk klaar. Ik zal niet snel havermout een nacht laten weken, om de volgende ochtend mijn ontbijt te maken. Ik pak wel een zakje Quacker 🙂 In het weekend kan ik wel wat voorbereidingen doen zoals soepen maken en spreads voor op wrap als lunch. Maar als ik al die lekkere dingen in te grote hoeveelheden blijf eten dan gaan de kilo’s er ook niet echt af. Kijk, liever had ik een wekelijks menu ontvangen met een overzicht wat ik moet eten. Ik snap ook wel dat het de bedoeling is dat het effectiever is als je zelf uitvogelt wat het beste bij je past, dan pas word je duurzaam ‘BETER’.

Mijn eetpatroon is vooralsnog niet ingrijpend veranderd. Zo’n slim aanrechtblad zou wel kunnen helpen 🙂

Wel opvallend trouwens dat mijn ‘health-blog’ beter wordt gelezen dan mijn vakinhoudelijke ICTO-gerelateerde blogs….wat zegt dat nu??? *think*

Judith

Mijn andere blogberichten over het BETER-programma vind je hier

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 19 mei 2017, in Miscellaneous en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Hm, ik word nog niet echt enthousiast van jouw blogjes, met andere woorden, ik zou niet snel aan dit traject beginnen als ik wat kilo’s kwijt wil. Waar ik zelf veel baat bij heb maar vooral erg makkelijk vind (omdat je geen moeilijke dingen hoeft voor te bereiden en het makkelijk in te passen is), is het 5:2 dieet. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-52-diet Maar goed, dan moet je wel 2x per week je ontbijt overslaan en daar zijn de meningen tot dusver erg over verdeeld…

  2. Judith van Hooijdonk

    Hi D! Leuk dat je reageert. Het is een pilot hè 😉 Er was van te voren weinig informatie beschikbaar, dus wist ook niet precies waar ik aan begon. Daar heb ik nu pas meer zicht op. Diëten helpt natuurlijk wel even om snel kilo’s af te vallen, maar uiteindelijk gaat het om een gedragsverandering in eten, leven en bewegen. Niets zo lastig als dat. Of deze Chinese uitgangspunten voor mij geschikt zijn? Ik twijfel …

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: