JUDITH.BETER(t) – week 3


Hallo Marcel,

Afgelopen week was het voor mij een beetje warm draaien in het BETER-programma. Maandag startte met een online vragenlijst over mijn gezondheid. Vragen of lichamelijke beperkingen of emotionele problemen mijn (werk)activiteiten beïnvloeden. Dezelfde dag heb ik voor de eerste keer deelgenomen aan een beweegsessie in Maastricht. Zoals ik je eerder al vertelde moet ik rustig bewegen en vooral niet zweten 🙂 We begonnen met diverse yoga-oefeningen gericht op ademhaling en ‘aarden’. Het was even wennen, maar fijn.

Donderdag kregen we dan (eindelijk) toelichting op het fenomeen subtypes in de vorm van een hoorcollege door Yan Schroën. Yan is nauw betrokken bij het BETER programma. Hij studeerde in China en heeft een praktijk voor acupunctuur en traditionele Chinese geneeskunde. Hij vergezelde onlangs vier Chinezen uit Hangzhou die in Parkstad waren om te onderzoeken of in de toekomst kan worden samengewerkt op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en onderzoek (lees meer in De Limburger).

In de reguliere (westerse) gezondheidszorg, zo vertelde Yan, wordt gewerkt adhv protocollen die uitgaat van aandoeningen ipv personen (one size fits all). In deze systeem biologische aanpak van het BETER programma wordt een groep mensen met dezelfde aandoening (overgewicht/obesitas) op basis van sleutelsymptomen ingedeeld. Men streeft uiteindelijk naar een persoonlijke diagnose, Personalized Health Care Ecosystem. Een mens is niet alleen zijn ziekte; er moet naar heel de mens gekeken worden, dus ook naar psyche, omgeving, eten, leefstijl, stofwisseling. Deze insteek is idd gebaseerd op Chinese geneeskunde, yin en yang. Het is een andere manier van kijken naar complexe chronische aandoeningen, zoals overgewicht. We gaan andersom denken.

Aan de hand van wederom het metafoor kookpotje werd de spijsvertering van de subtypes toegelicht. Ik had al vérteld dat mijn subtype 4 (groen) gekenmerkt wordt door extreme uitputting. Normaal gesproken behoort zo’n 2% tot dit subtype. Het is opmerkelijk dat in onze groep dit subtype vaak gediagnosticeerd is. Het is voor de onderzoekers interessant om te verkennen of hier een reden voor gevonden kan worden. De levensvreugde van type 4 mensen wordt bepaald door deugdzaamheid. Niet zeuren maar doen is hun motto. Zij dienen los te komen van druk van buitenaf.


Ik herkende me ook wel in andere subtypes. Dat is niet zo vreemd, het zijn namelijk dynamische typeringen. Je beweegt tussen types. Het is dus belangrijk dat goed, samen met je leefstijlcoach, in de gaten te houden want dat betekent dat ook je bewegingen en voeding veranderen.

Het BETER programma is vooral een steuntje in de rug. Het gaat er om lekker in je vel te zitten. Je happy te voelen. Nou dat is dit weekend helemaal goed gekomen met die paar dagen Disney met het gezin 🙂 dat is immers The happiest place on earth! Ik heb voldoende stappen gezet. Heb ook vaak kleine hoeveelheden gegeten, alleen niet allemaal volgens de BETER voedingsadviezen; de stoofpotjes en soepen vond ik niet in Disney *grijns*.

Over 2 weken volgt de kookworkshop met allerlei tips per subtype. Een echt BETER kookboek is zelfs in de maak! Er was ook behoefte om binnen de BETER groep recepten en ervaringen uit te wisselen. Men stelde Blackboard voor om te gebruiken, ik vond Yammer hier geschikter voor. Susy vroeg mij om een besloten Yammer groep aan te maken, dat is inmiddels gebeurd. Die community zal de komende week wel actief worden, hoop ik.

Vandaag vol goede moed week 4 in.

Judith

Mijn andere blogberichten over het BETER-programma vind je hier

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 8 mei 2017, in Miscellaneous en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: