Hoe definieer jij gepersonaliseerd leren?


Hallo Marcel,

Heb je ook in de Educause Review van maart/april 2016 de artikelen over gepersonaliseerd leren gezien/gelezen? Hieronder een opsomming van deze artikelen uitgebreid met een filmpje. Het is een mooie aanvulling op mijn blog Gepersonaliseerd en flexibel onderwijs. Waar hebben het over? #onderwijsontwerpen waarin ik al beschreef dat we in allerlei visiedocumenten schrijven over dat het onderwijs gepersonaliseerd zou moeten worden.

Ja, al het onderwijs is persoonlijk. Zou niet goed zijn toch? Bestaat er iets als onpersoonlijk leren dan? Dus ja ik kan me voorstellen dat de term ‘gepersonaliseerd leren’ wat irritaties kan oproepen. Uiteraard wordt met de term meer bedoeld dat je bij het ontwerpen van onderwijs de student als uitgangspunt neemt, acties onderneemt om tijd- en plaatsonafhankelijk onderwijs te realiseren. Dat studenten cursussen op eigen tempo en volgens eigen planning kunnen volgen. Maar ook door studenten inzicht te geven in hun eigen leerproces door gebruik te maken van learning analytics. Als je met gepersonaliseerd leren adaptief leren bedoelt dan moet je gebruik maken van de beschikbaar leertechnologieën. Maar uiteraard draait gepersonaliseerd leren ook om persoonlijk contact. Online en Offline. Tussen student en docent en studenten onderling. Studenten inspireren, enthousiasmeren en motiveren. Ook daarvoor zijn zoveel interessante technologische toepassingen voor. Volgende week starten we met pilot FeedbackFruits. Dan gaan we samen ervaren of hiermee interactie ondersteund en verbeterd kan worden.

Ik vond onderstaande samenvatting/afbeelding uit het artikel van Feldstein & Hill een mooie toevoeging.PersonalizedLearningPractices

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 31 maart 2016, in Didactiek, eLearning en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Dag Judith,

    Ter info: Stephen Downes geeft in deze slides mooi het verschil aan tussen “personalized” en “personal” (http://www.slideshare.net/Downes/personal-learning-in-the-workplace, slides 6 t/m 11). Voor mij ligt de essentie daarbij in de mate van verantwoordelijkheid die je de studenten geeft voor hun eigen leertraject. Vanwege de noodzaak voor LLL (waar het meeste leren personal zou moeten zijn) zou aandacht hiervoor in het reguliere curriculum (hoe neem je die verantwoordelijkheid en wat betekent dat dan) wel nodig zijn. Uiteraard (;-)) zijn beide vormen erg gebaat bij de aanwezigheid van en bewustzijn van OER en MOOC’s.

    Robert Schuwer

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: