De wereld van gevaarlijke cijfers


Dag Marcel,

Zojuist deelde Dominique Sluijsmans een interessant bericht van De Correspondent ‘Hoe de cijferdictatuur het werk van leraren, agenten en artsen onmogelijk maakt’.

Op ons blog heb ik me al vaker uitgesproken tegen het rendementsdenken in het onderwijs. Nu over een paar weken de Nationale Studenten Enquête 2016 (NSE) weer start en iedereen zich weer blind gaat staren op cijfertjes, is het goed dit artikel eens te lezen.

Jesse Frederik en Sanne Blauw beschrijven de wereld van gevaarlijke cijfers. Schokkend om de verschillende voorbeelden te lezen hoe het werk van zorgprofessionals, docenten en agenten alleen maar draait om cijfers om het hoogst mogelijk rendement te behalen. Maar ten koste van wat? Wantrouwen. Frustratie. En tijdsverspilling voor het afleggen van verantwoording.

Vakmensen die beleid als nutteloos (of zelfs schadelijk) ervaren, zijn geneigd zich tegen de regels te verzetten. Hun loyaliteit ligt niet bij de politiek of bij de organisatie. Hun loyaliteit ligt bij hun vak.

Wat is echt van waarde?

Groet,
Judith

Deze dichtregel van Lucebert zag  ik in de jaren 80 dagelijks toen ik met de trein naar Rotterdam Blaak reed.
Het is en blijft zo waar …

allesvanwaarde

de zeer oude zingt:

er is niet meer bij weinig.
noch is er minder.
nog is onzeker wat er was.
wat wordt wordt willoos.
eerst als het is is het ernst.
het herinnert zich heilloos.
en blijft ijlings.

alles van waarde is weerloos.
wordt van aanraakbaarheid.
rijk.
en aan alles gelijk.

als het hart van de tijd.
als het hart van de tijd

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 5 januari 2016, in Miscellaneous en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Built a fence and you’ll get sheep (Jef Staes). Nu zul je denken wat heeft dit ermee te maken. Bepaal kaders en mensen gaan ernaar handelen. Als je een hek plaatst gaan mensen niet meer buiten het hek en gaan zich als schapen gedragen. Zet rendementsverwachtingen en scholen handelen ernaar, want als je niet meer wordt afgerekend op het eindproduct maar op de tijd dat het eindproduct wordt gebouwd, ga je de zaken zo aanpassen dat aan die eisen wordt voldaan, met het gevaar dat zaken zoals kwaliteit afnemen. Bekijk havo/vwo. Ze werden betaald als studenten slagen binnen de verwachte tijd, dus wordt alles erop aangepast dat veel het z.s.m. halen.

    De NSE heeft zeker ook goede punten en zegt wel iets over een opleiding, maar is volgens mij het grootste deel een momentopname of studenttype afhankelijk onderzoek. Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat een student de vraag soms niet begrijpt of de vraag niet kan vertalen omdat de woorden als dusdanig niet worden gebruikt binnen de studie (toevallig meegemaakt bij een student die eerst “helemaal niet” wilde invullen en toen ik had uitgelegd wat ermee werd bedoeld zei “ooh maar zit wel goed” en “helemaal wel” koos).

    Kortom meten we wat we willen meten en sturen we wel op de juiste informatie? De vraag is: hoe dan wel. De dialoog opzoeken met de studenten ipv de enquêtes opsturen, volgens mij kom je dan al veel verder.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: