Intrapreneur


Dag Marcel,

Jij hebt een mooi lijstje geblogd met wat jij in 2016 allemaal van plan ben te gaan doen. Ik verwacht dat onze wegen hier en daar nog wel gaan kruisen. Het zou in in ieder geval leuk zijn! Mijn lijstje is voor 2016 nog niet zo duidelijk. Voor mij was 2015 vooral een jaar van dingen afronden. En ik heb het afgelopen jaar alleen en samen met mijn collega’s van het I-team gezocht naar waar ik goed in ben. Gedurende mijn masterstudie heb ik ook veel gereflecteerd en ontdekt waar mijn krachten liggen. In mijn blog Proces #onderwijsontwerpen heb ik mijn mindmap gedeeld waarin ik in kaart heb gebracht waar ik mee bezig ben (geweest). Mijn drijfveren blijven open en online. En mijn ambitie is om samen met docenten te werken aan hun competenties voor leren en lesgeven met ict al dan niet in een gezamenlijk onderwijsontwerpproces.

Over mijn zoektocht sprak ik onlangs met een oud studiemaatje. Ze vond mij een intrapreneur. Ik kende het woord niet.

Volgens Wikipeda is een Intrapreneur “een werknemer van een groot bedrijf die de vrijheid en faciliteiten krijgt om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen zonder daarbij de bedrijfsroutines of -protocollen te hoeven volgen”

Tegenwoordig wordt de term verbonden aan een stijl van leidinggeven die het nemen van risico’s, het bevorderen van innovatie en het belonen van prestaties integreert op een manier dat de werknemer in zijn werk (job design) zo veel mogelijk de kenmerken van ondernemerschap ervaart.

Mijn initiatieven binnen Zuyd zal ik binnenkort met mijn nieuwe leidinggevende gaan bespreken. Want per 1 januari is het dan een feit. Het I-team is na 3,5 jaar tijdelijke positionering bij het facilitair bedrijf ICT geplaatst binnen de Dienst Onderwijs en Onderzoek. De tijdelijke positionering voelde voor mij bij tijd en wijle als een onzekere positie. Hoe belangrijk ben jij, of is mijn team? Zonder specifieke opdracht hebben wij ons met de Nieuwsflits zichtbaar gemaakt in de organisatie. We hebben ieder op onze eigen manier onze verantwoordelijkheid gepakt.

Yes, I did it myself!

Door de omstandigheden gedwongen, heb ik de kansen gepakt en heb ik mij als I-adviseur inderdaad als een intrapreneur opgesteld.

De I is dus ook van Intrapreneur 🙂

In de moderne managementliteratuur lees ik over de zelfsturende professionals, over netwerkorganisaties en transformationele leiders.

Ik ben er zo één, zo’n zelfsturende professional, die zichzelf blijft ontwikkelen en zich maar weer eens aanpast aan de veranderende omstandigheden (hoewel dat ook wel met de nodige frustraties gepaard gaat). Het is fijn om je werk autonoom te kunnen doen. Maar wel werk dat er toe doet, dat gewaardeerd wordt. Dat mijn werk (ict in onderwijs en onderzoek) van belang is, wordt steeds duidelijker. En ook dat we dat niet met 2 fte kunnen doen.

Het is afwachten of ik in de dienst waarin ik nu terecht kom, in een zelfsturend team, mijn rol kan blijven vervullen zoals ik dat zou willen. In de loop der jaren heb ik ervaren dat de manier waarop de leidinggevende mij hierbij ondersteunt, belangrijk is. Krijg ik vertrouwen? Is er commitment en betrokkenheid bij het thema waar ik mee bezig ben? Kan ik intrapreneur blijven? Wat ik zeker heel belangrijk vind, is onderlinge afstemming: weten van elkaar waar je mee bezig bent. Je doelen delen en afstemmen. En voor mij horen communicatie en samenwerking centraal te staan.

Ik wens ons zo’n organisatie toe.

MindsetshiftOrganization

We beginnen morgenochtend met een nieuwsjaarsontbijt met mijn nieuwe collega’s. Een goed nieuw begin.
Spannend ook.
Ik heb er zin in!

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 3 januari 2016, in Miscellaneous. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: