Onderzoek naar werkgerelateerde tweets


Ha Marcel,

Een paar weken geleden kreeg ik Daniëlle Quadakkers een mail met het artikel How employees use Twitter to talk about work: A typlogy of work-related tweets. Ik had nu tijd over om dat eens te bestuderen, zei ze 🙂 Ik heb uiteindelijk in mijn masteronderzoek geen tweets meer geanalyseerd. Het leek me wat te veel van het goede (en wist ook niet precies hoe ik het toen aan moest pakken). Deze onderzoekers van de The Amsterdam School of Communication Research ASCoR van de Universiteit van Amsterdam: Ward van Zoonen, Joost Verhoeven en Rens Vliegenthart hebben het wel gedaan. In dit onderzoek hebben zij 38.124 tweets, verstuurd door 433 werknemers handmatig gecodeerd en geanalyseerd! Ik vermoed dat zij wel wat studenten hadden die hen daar behulpzaam bij waren, althans dat hoop ik dan.

De samenvatting

In organizational research employees’ use of personal social media for work remains an understudied phenomenon. Yet, it is important to gain understanding of these online behaviors as they might have consequences on the individual and organizational level. We provide a typology for work-related Twitter use based on a large-scale content analysis (N = 38,124) of tweets sent by 433 employees across different organizations. We found that work-related topics were prevalent in 36.5% of all tweets. Employees’ work-related tweets paint a picture that is consistent with the archetypical social media behaviors – i.e., knowledge sharing and socialization – identified in earlier research. Employees share profession-, organization- and work-related tweets strategically with professional contacts, enhancing horizontal communication among organization members. Furthermore, Twitter enhances the integration of personal and professional life domains, as employees often tweet about their work outside regular work hours but also tweet on a personal title while at work.

In dit onderzoek ging het om persoonlijke twitteraccounts (geen corporate of namens afdelingen). De reden voor dit onderzoek naar tweets is dat uit onderzoek blijkt dat Twitter

  1. het meest populaire sociale mediakanaal is voor werkgerelateerde informatie, zelfs meer dan LinkedIn;
  2. een effectieve tool is voor communicatie binnen en buiten organisaties;
  3. in principe open en publieke communicatie betreft (je kunt het wel afschermen natuurlijk). Het is ook mogelijk de communicatie tussen andere tweeps volgen;
  4. er is nog weinig bekend over werkgerelateerde tweets. Twitter wordt veelal geassocieerd met riskant gedrag en tijdsverspilling (tsja 😉 ). Er is wel veel bekend over de motivatie en gevolgen van twittergebruik, maar niet over de inhoud van tweets.

Op basis van vele vele onderzoeken (theoretische veronderstellingen en empirische bevindingen) hebben zij werkgerelateerde tweets ingedeeld in verschillende categorieën van kennisdelen zoals: werkgelateerd, beroepsgerelateerd, organisatiegerelateerd, vragende tweets, commentaar, communicatie tussen werknemers. Maar ook sentiment werd onderzocht: was een tweet positief, negatief of neutraal?

Uit dit onderzoek blijkt dat 8 van de 10 werknemers werkgerelateerde tweets verzenden vanuit hun persoonlijk twitteraccount. Deze werknemers delen het meest (in volgorde) over 1) beroepgerelateerde informatie, 2) de organisatie-gerelateerde informatie, en 3) werkgedrag, en zijn vaak betrokken bij 4) communicatie met collega’s. Tweets worden vooral op werkdagen verstuurd, maar niet alleen tijdens werkuren (piektijd om 8 uur ’s avonds).Eenderde van de tweets zijn retweets en 35% bevatte een hashtag. In bijna de helft van de tweets stond een hyperlink, en bij 70% een @ (mention). In het onderzoek is de optie ‘favorite’ buiten beschouwing gelaten. De onderzoekers vonden een belangrijk verschil tussen werkgerelateerde en persoonlijke tweets. Werkgerelateerde tweets bevatten veelal verwijzingen naar andere bronnen (hyperlinks) en zijn overwegend neutraal van toon.

Dit onderzoek bevestigt het social mediagedrag van kennis delen en interactie bij de twitteraars. De werknemers zetten Twitter vooral strategisch in als het gaat om kennis delen en ze gebruiken twitter verantwoordelijk. Ze zijn zich bewust van de (negatieve) effecten van twittergebruik (er vindt een vorm van zelfcensuur plaats).  Tevens hebben ze veel contact met andere twitterende collega’s en met mensen buiten de organisatie (boundary crossing! 🙂 ). Ja, ik herkende me wel in dit beeld :).

1616-business

The challenge for organizations is not banning social media from the workplace, instead they should focus how work related use impedes personal time and might increase work to life conflicts.

Een respondent in mijn masteronderzoek zei: “Ik gebruik het privé echt minimaal, mijn meeste sociale media activiteiten zijn werk maar ik voel me niet zo prettig als iemand ziet dat ik mijn Twitter of Facebook open heb. Ja dat is heel gek maar het is gewoon zo.”  Het wordt toch hoog tijd dat dit gevoel bij collega’s verdwijnt. Onderzoek heeft aangetoond dat …. 🙂

Twittergroetjes,
Judith

Van Zoonen, W., Verhoeven, J. W., & Vliegenthart, R. (2016). How employees use Twitter to talk about work: A typology of work-related tweets. Computers in Human Behavior, 55, 329-339.

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 20 oktober 2015, in Het Nieuwe Werken, Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: