Whatsapp ervaringen bij een onderwijsmodule (tips)


Ha Judith,

Dat FeedbackFruits klinkt interessant. Ik zoek nog wel eens de tijd om daar naar te kijken of misschien zelfs wel mee te testen. Of ik vraag onze Shakespeaker Chris om me eens bij te praten, want hij weet van FeedbackFruits natuurlijk al alles van! Dat uitproberen heb ik overigens wel gedaan met Whatsapp. Aangezien wij regelmatig whatsappen weet je dat ik het ‘gewone’ whatsappen wel al kan. En je weet ook dat ik met studenten Whatsapp op moment dat ze problemen of vragen hebben.

Ik heb nu inmiddels voor de derde of vierde keer bij een onderwijsmodule gebruik gemaakt van Whatsapp. En ja, het is zo ver, ik heb zelfs al telefoontjes van collega’s van andere faculteiten met vragen hierover. Daarom een aantal tips en ervaringen van mezelf op een rijtje en een tweetal filmpjes met tips die ik gevonden heb op Youtube, waar ik van dacht: Oke! Dat is leuk om te weten!

Ervaringen en tips bij het gebruiken van een Whatsapp groep met een hele klas/groep
Voor de duidelijkheid dit was een onderwijseenheid die ging over onderzoeksvaardigheden en over statistiek. De meeste vragen die kwamen gingen over de opgaves en de uitwerkingen van statistiek.

 • Studenten ervaren het als bijzonder en positief als hun docent op Whatsapp is
 • Op het moment dat je niet binnen 10 minuten of een dag reageert dan is dat geen probleem
 • Op het moment dat je niet binnen 10 minuten reageert is er vaak een medestudent die probeert te helpen
 • Tip: Motiveer de motivators, net zoals bij MOOCS en ik in mijn vorige blog beschrijf, zit de kracht uiteindelijk in de learning community
 • Ja ik reageer in de avond of in het weekend, maar persoonlijk vind ik dat niet erg, hier moet je wel voor kiezen. Het heeft geen meerwaarde als je de groep aanmaakt en zelf alleen reageert tijdens de lesuren.
 • Tip: Geef duidelijk aan dat je niet altijd direct zult reageren, zeker in de avonduren, in het weekend of tijdens college’s niet
 • Grenzen vervagen voor studenten en aangezien ze zich in andere whatsappgroepen op hun ‘eigen’ manier uitlaten, wil dat hier ook wel eens gebeuren
 • Tip: Studenten zullen beginnen in de meest beleefde vorm en zich beperken tot de essentie, geef duidelijk aan wat het doel is van de groep en dat je er van uit gaat dat ze met respect binnen die groep communiceren. Mochten er klachten of frustraties geuit worden dan zouden ze daar een eigen groep voor kunnen aanmaken
 • Tip: Koester de feedback over je vak die gegeven wordt naast de vragen. Deze input kan je vak alleen maar beter maken. Op het moment dat je hier direct op reageert laat je zien dat je open staat voor input en beperkt ook het ‘klaaggedrag’ zich tot ‘professioneel opbouwende meedenkende kritiek’.
 • De docent die belde vroeg hoe hij een hele klas kreeg geimporteerd in een whatsapp groep. Pas daar mee op! Allereerst zijn de telefoonnummers of niet beschikbaar of als ze al via Osiris beschikbaar zijn is het de vraag of ze niet privaat rechtelijk beschermd zijn. Daarnaast is het de vraag of telefoonnummers niet veranderen.
 • Tip: Laat de studenten zelf de klassengroep op whatsapp aanmaken en vraag ze jou uit te nodigen. Dit scheelt in administratief werk en iedereen maakt zelf de keuze om deel te nemen.
 • Tip: Daar waar zaken te persoonlijk worden, kun je via de groepsapp studenten ook persoonlijk aanspreken in een persoonlijk bericht.

Ik denk dat ik een klassencommunity zo bij een dergelijke onderwijseenheid als IF6 (statistiek/onderzoeksvaardigheden) zeker positief is.

 • Directere snellere feedback op het moment dat de student het nodig heeft
 • Persoonlijke aandacht
 • Een community van leerlingen die elkaar actief helpt

Kortom voor mij is dit vanaf nu standaard op moment dat ik les geef. Daarom blijven onderstaande tips erg interessant!

Groet Marcel

Geplaatst op 3 februari 2015, in Het Nieuwe Werken, Innovatie, Technology. Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Wat een leuk idee. Waarschijnlijk gebruiken onze afstudeergroepen ook een WhatsApp-groep. We zouden kunnen aanbieden ons daaraan toe te voegen als informatiedeskundige. Iets om over na te denken 🙂

 2. Judith van Hooijdonk

  Er zijn ook onderwijsinstellingen die whatsapp gebruiken voor klantcontacten. zie dit voorbeeld van Fontys http://fontys.nl/Over-Fontys/Contact-en-locaties.htm

 1. Pingback: Ding 18: Chatten/Whappen « Dingen@Zuyd

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: