er verandert weinig … of toch wel?


Ha die Marcel,

Onze intranetomgeving is nodig aan een upgrade toe. Het project van Dienst Marketing en Communicatie rondom ons nieuwe Infonet zit nu in opbouwende fase. Aan mij is gevraagd om de teksten van de I-adviseurs te selecteren: wat kan weg, wat moet herschreven worden. Een lekkere klus, want onze oud-collega’s en wij hebben nogal wat pagina’s geproduceerd. En zoals dat vaker met intranetomgevingen gaat, niet alles is even goed bijgehouden šŸ˜¦ Dat is (denk ik) een van de redenen dat Dienst M&C nu de touwtjes strak in handen neemt. Van beheerskant en met het oog op het aanbieden van actuele info wellicht te begrijpen. Met de nieuwe Infonet krijgen we een personaliseerd aanbod. Een slogan die ik bij dienst M&C vaker hoor: het gaat niet om informeren maar infominderen. Voor medewerkers en studenten die geen grip hebben op deĀ Ā informatiestromen waarschijnlijk een uitkomst. Ach ik, Ā ik stroomlijnĀ het liever zelf šŸ™‚
Daarnaast heb ik toch zelf meer behoefte aan een sociaal infonet. Ik heb daar ook al vaker over geblogd …. Ik hoop echt dat er in het proces ook aandacht is voor de sociale interactie Ć©n de zoekfunctionaliteit. Voor mij twee onmisbare elementen voor een sociale online werkomgeving als het gaat omĀ samenwerken en kennis delen te bevorderen, maar misschien ben ik de enigeĀ ….

Wat wel heel leuk was dat ik tijdens het scannen van de oude teksten ons oude ICTO-blog tegen kwam. Ja ons Infonet heeft een blogfunctie (zelfs met RSS!). Deze tool hebben we als adviseurs ook even gebruikt maar dit werkte niet. In tegenstelling tot onze wekelijkse I-flits :).

Ik moest wel erg glimlachen toen ik deze blogberichten uit 2010 herlas. Van de 12 waren er drie van Jack, Ć©Ć©n van jou en de overige van mijn hand.

Niet veel veranderd!

Mijn berichten gingen over social media, TEDx, Yammer, Prezi, KiB, Educause, En die ene van jou? Natuurlijk over gaming! šŸ™‚

Niet veel veranderd!

En die van Jack? Over e-Reading! Haha. Hij zit nu op zijn plaats als teamleider van Zuyd bibliotheek.

Ook niet veel veranderd dus!

EĆ©n blogbericht ging over Inspirerende docenten nav een boek van Edith Roefs. Was ik hier vier jaar geleden al mee bezig? Nu dus een thema in mijn MLI studie. Ik vond het de moeite waard om deze tekst ook nog in ons blog te publiceren. En ik ga het boek weer eens even uit de kast van de bibliotheek plukken!

ICTOblog

Inspirerende docenten

inspirendedocenten
Edith Roefs heeft als lid van de kenniskring van het lectoraat Pedagogische Kwaliteit van het Onderwijs van de Christelijke Hogeschool Windesheim onderzoek gedaan naar de betekenis van inspirerende docenten. In 10 docent-verhalen werkt ze verschillende themaĀ’s uit, zoals: studenten confronteren, hoge eisen stellen, openleerklimaat creĆ«ren en de aandacht voor theorie in competentiegericht onderwijs. Het boek geeft geen richtlijnen of stappenplannen voor inspirerend docentschap maar voorbeelden en inzichten waar men zich aan kan spiegelen.
Het onderzoek is gebaseerd op o.a. groepsinterviews met studenten. Studenten vinden inspirerende docenten een docent die Ā‘echtĀ’ is: een mens met sterke en zwakke kanten, voorkeuren, visies en eigen ervaringen. Fouten maken mag en toegeven ook (daar is zelfs een award voor šŸ˜‰ ). Het genereert betrokkenheid en maakt de docent geloofwaardig.
Op de website ScienceGuideĀ is een artikel over dit onderzoek te lezen. Het inspirerend boek (hier een link naar de inhoudsopgave) is te leen in onze bibliotheek.

Heeft dit iets te maken met e-learning? Ik denk het wel. Online kun je ook passie ten toon spreiden. Ā‘Web2.0 is zeg maar echt mijn dingĀ’. Ik kan heel enthousiast zijn over het gebruik van sociale netwerken, social bookmarking, soms een beetje tĆ© šŸ˜‰ Web2.0 is een tool en niet het doel. Maar wel een tool waarmee je het leerproces kan ondersteunen, dat kan binden en boeien. We leren van elkaar door te delen en samen te werken. Interactie daar draait het om en technologie speelt daarbij inmiddels een belangrijke rol in onze informatiemaatschappij : social learning, een levenlang!

Deze week ontdekte ik (via Zuyd Nieuws) een mooie uitgave van Zestor. Een inspiratieboekje voor hbo-docenten over de professionele ruimte (die misschien wel groter is dan je aanneemt). Samenwerken, kennisdelen zijn natuurlijk weer kernthema’s. Een mooi inspiratiebron voor mijn MLI-onderzoek. Het boekje “Vertrouwen in kwaliteit” is gratis te downloaden of aan te vragen. En hier werkte ook Edith Roefs (en Joseph Kessels natuurlijk) aan mee.

In vier jaar zijn onze aandachtsgebieden niet veel veranderd. Ik zie wel een kentering plaats vinden m.b.t.Ā aandacht voor onze onderwerpen. Je hebt (weer) gelijk. Het duurt een jaar of 3 – 4 voordat veranderingen zichtbaar worden.

Zonnige zondag verder.
Judith

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 18 mei 2014, in Het Nieuwe Werken en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Leuk stukje Judith. |Intranet is inderdaad gigantisch aan vernieuwing toe. Sterker nog, via Google vind ik meer pagina’s van Infonet dan binnen de zoekfunctie van infonet zelf en dat is echt triest.

  Terwijl ik tentamencijfers aan het printen was, kwam ik een stapeltje boekjes tegen die ik had ontvangen. Een daarvan was het boekje van Pedro de Bruyckere en Casper Hulshof “Jongens zijn slimmer dan meisjes en andere mythes over leren en onderwijs” dat ik had ontvangen voor mijn bijdrage over Serious gaming bij een conferentie van Fontys.

  Wat zijn er veel mythes die wij gebruiken en stellig verdedigen, waarvan geen of nauwelijks onderzoek is die het bevestigd… Moet stiekem bekennen dat ik zelf ook een paar van deze mythes gebruik, maar gelukkig wel met dezelfde kanttekeningen als de onderzoekers… pfff, daar ging bijna mijn geloofwaardigheid. Ik lees het boekje helemaal alvorens ik nog verdere uitspraken ga doen.

  Conclusie….

  Steven Covey noemde het al als een noodzakelijk kenmerk van de manager: “sharpen the saw”

  Neem regelmatig de tijd om je zaag weer eens bij te slijpen, want veel mooie en effectievere zaken liggen voor het grijpen, maar doordat we blijven doordraven en niet de tijd te nemen, missen we deze. Veel plezier met het lezen, ik heb het al met mijn boek.

  • Judith van Hooijdonk

   Euh … bedoel je nu dat ik een mythe verkondig? šŸ˜‰ Ik heb het boek van Pedro & Casper ook. Grijp er regelmatig naar. Er volgt nog een blogje over leerstijlen šŸ˜‰
   Leuk dat je weer reageert. Helpt me scherp te blijven “sharpen the saw” *grinnik*

 2. Ha, dat boek heb ik nog gelezen tijdens de docentencursus van Zuyd, was inderdaad een aardig boek. Jammer eigenlijk dat ik er niet over geblogd heb, kon ik het nu nog eens nalezen šŸ™‚ Bedoel je trouwens met een sociaal infonet ook een omgeving waarin je kunt zien welke expertises iemand heeft? Zo ja, dan moeten we snel een keer een lunchdate plannen…

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: