Transformatie: see-feel-do [video] #mli


Ha Marcel (en misschien ook wel hallo Michiel šŸ˜‰ ),

Ja, ik worstel met LA2. Ik vraag me toch af waarom? In dit leerarrangement van mijn studie krijgen we allerlei creatieve werkvormen aangeboden, werken we aan onze flow, bedenken we allerlei innovatieve onderwijsontwerpen. Heerlijk. Maar vervolgens moet ik het weer in een of ander onderwijskundig (trap)model proppen. Ligt daar mijn weerstand? De gestructureerdheid terwijl ik wil fladderen?

Via Ilse MeelberghsĀ zag ik dit prachtig filmpje van Jan Bommerez over transformatie. Dit begrip kwam ook voorbij tijdens de presentatie afgelopen maandag over ICT in het onderwijs. De 3 fasen van SethĀ Itzkan met betrekking tot de didactische ICT implementatie: substitutie-transitie-transformatie. In de substitutie fase verandert er weinig; ICT wordt alleen ingezet om het onderwijs aantrekkelijker te maken. Bij transitie worden door ICT-toepassingen andere accenten gelegd, bv. meer interactie. Bij transformatie worden andere onderwijskundige doelen gesteld waarbij ICT een onmisbare ondersteunende rol speelt in de persoonlijke leerdoelen en werkvormen.

Nu heeft Jan Bommerez (coach en inspirator op het gebied van flow en transformatie) het over verandersgezindheid in bedrijven. Toch zie ik wel overeenkomsten. Binnen deze master word ik uitgedaagd na te denken over onderwijsinnovatie. Binnen mijn werk als I-adviseur denk ik mee/na over veranderingen met/door ICT. Ik wil naar die transformatie maar heb het gevoel op die substitutie te blijven steken. Of probeer ik trappen over te slaan zodat ik straks om mijn neus val?

“Transformatie heeft te maken met dingen anders zien”

Neem even 4 minuten de tijd.

Groet,
Judith

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 10 april 2014, in MLI. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Hallo Judith, mooi filmpje van Jan Bommerez. Ik heb ‘m gedeeld op m’n facebook. Dankjewel hiervoor.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: