10 Innovatie challenges so far @ Zuyd Innoveert ICT


Ha Judith,

Ik ben erg blij dat je betrokken bent bij het macroproject van Zuyd Innoveert van de faculteit ICT. Het MOOC project waar ik als vlaggendrager en jij als mede projectleider bij betrokken bent. Door jouw deelname word ik geregeld teruggetrokken naar dat project. Teruggetrokken van mijn gefladder naar andere projecten en ‘prioriteiten’ binnen het onderwijs. Dat laatste is voor jou als innovator een frustratie, maar in zo’n faculteit meer de orde van de dag dan een uitzondering. Innovatie blijft lastig. Op onze MOOC blog probeer ik als vlaggendrager mijn ervaringen in die rol bij te houden. In het begin redelijk gestructureerd, maar mijn voorlaatste blog was alweer van 16 weken geleden. Wellicht hoort dat bij de rol van vlaggendrager, maar ik denk ook dat dit een realiteit is van Zuyd en de mensen die bij dit sort projecten verbonden zijn. De blogposts als vlaggendrager sluiten soms af met Innovatie challenges, een poging om zoals de ruleset van Jane, al doende, met challenges te komen die je tegenkomt tijdens het innoveren (in het onderwijs). Natuurlijk mag daar nog een reflectie en redactieslag overheen, maar ik ‘kan inmiddels tot 10 tellen en wil dat dan ook in ‘onze’ blog delen, zodat er op gereageerd kan worden. De weeknummers achter de challenges zijn de links naar de MOOCZI blog van het project.

 

Innovatie challenge #1: Overwin ‘de waan van de dag’! [In de originele challenge stond wat dat betekent voor het MOOC project er ook bij: Concreet betekent dit in dit project: Op zoek naar een nieuwe projectleider voor 2 dagen. (Week 1)]

20140411-122647.jpg

Innovatie challenge #2: Blijf vertellen wat je doet! [In de originele challenge stond wat dit betekent voor het MOOC project er ook bij: Concreet betekent dit voor dit project: Maak een website van waaruit er gelinked wordt naar de verschillende rollen (vlaggendrager, projectleider, instructional content designer, onderzoeker, …) en de verschillende bronnen binnen het project. (Week 2)]

20140411-122700.jpg

Innovatie challenge #3: Betrek je directie actief bij je project, niet aan de vergadertafel maar in de innovatiewerkplaats. (Week 3)

20140411-122719.jpg

Innovatie challenge #4: Zorg dat je Innovatiekatalysatoren zoals een Instructional Media Designer (Pieter in dit geval) dicht bij je team hebben. 1 trap en 1 balie is al te ver en te belemmerend. In de kamer en in het klaslokaal zijn ze nodig. (Week 3)

20140411-122711.jpg

Innovatie challenge #5: Probeer de drempels om te gaan communiceren vanuit het project zo laag mogelijk te houden. In het bijzonder bij grote organisatiebrede innovatieprojecten zou het communicatiemedium geregeld/betaald en wellicht wel geuniformeerd moeten zijn. Zodoende kan de gehele organisatie zo goed mogelijk mee genieten. (Week 4)

20140411-122724.jpg

Innovatie challenge #6: Beleef alle verrassingen die je tegenkomt tijdens het innoveren! Benoem ze! Geniet van de positieve verrassingen en ‘buit ze uit’!  Laat je niet afschrikken van diegene ‘waar je niet zo goed weet wat je er mee aan moet.’ Benoem ze! Innoveren duurt tijd en ook voor die verrassingen komt een tijd en plek. (Week 6)

20140411-122731.jpg

Innovatie challenge #7: Heb/vind het lef om te innoveren! [In het MOOCZI Blog stond het verwoord met een vraag: Hebben we het lef om te (leren) innoveren? (Week 7)]

20140411-122737.jpg

Innovatie challenge #8: Beoordeel de innovatie niet alleen op stand van zaken met betrekking tot de doelstellingen! Probeer de kracht te zien die tussen de regels door te vinden is. (Week 16)

20140411-122743.jpg

Innovatie challenge #9: Innoveren is zonder bandjes in het diepe worden gegooid en dan proberen om te gaan zwemmen, vaak tegen de stroom in. Zorg voor genoeg reddingsboeien en floatables, zodat nieuwe zwemmers snel boven kunnen komen. (Week 32)

20140411-122748.jpg

Innovatie challenge #10: Hoe krijgen we het zover dat we innoveren in het onderwijs op dagelijkse basis net zo beleven als de kwaliteit van het onderwijs en de beleving van de student. (Week 32)

20140411-122814.jpg

 

Tot zover de eerste 10 😉

Groet Marcel

 

Geplaatst op 11 april 2014, in MOOC (ZI) JAMS en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: