Nike Fuelband SE


Ha Judith,

Na de carnaval was hij eindelijk binnen: De Nike Fuelband SE. Je hebt samen met me in de V.S. in de Apple store de oude versie gekocht en ik was (te) nieuwsgierig naar de vernieuwde versie die een week na de V.S. aankoop aldaar uitkwam. Via mijn lieve college Stephie van het lectoraat heb ik hem via Duitsland laten komen. En tevreden dat ik ben. Nee het is niet omdat Jane McGonigal heeft meegewerkt aan de game-elementen in de nieuwe versie, maar gewoon omdat het een leuke manier is om bezig te zijn met je dagelijkse bewegingen.

Hier een promo filmpje:

Allereerst is de Fuelband een armbandje zoals we al jaren armbandjes dragen. In dit geval een armbandje met een USB connector, Bluetooth en een aantal LEDjes om berichten mee te tonen. Allereerst is het een klok, stappenteller, caloriemeter en fuelmeter. Nike heeft zelf een fictieve eenheid bedacht genaamd Fuel die gebaseerd is op bewegingen en die ze in al hun trainings apps en gadgets gebruiken. Je kunt je daarmee een dagelijks doel stellen aan de hoeveel Fuel die je wil verzamelen/gebruiken. Op het moment dat je je doelen haalt krijg je rewards in de vorm van badges en records. Die kun je dan via een iOS app of via een website bekijken en analyseren. Dit was bij de oude band ook zo.

De nieuwe band heeft de ‘win an hour’ optie erbij en het is nu mogelijk om sessies te starten. Zo kan ik bijvoorbeeld bij een 5km. wandelsessie met Koda (onze hond) precies bijhouden hoeveel Fuel ik verzamel en hoe mijn fuelverbruik per minuut is. Ook hieraan zijn weer records gekoppeld en een analyse tool om te kijken met welke activiteiten je je fuel verdient. De ‘win an hour’ is een van die elementen waarvan ik weet dat Jane die heeft toegevoegd. Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en het gaat er om dat als je 5 minuten achter elkaar actief bezig bent binnen een uur dat dat dan goed is voor je gezondheid. Ieder uur waarin ik 5 minuten actief bezig ben geweest (wandelingetje bevoorbeeld) levert 1 winstpunt op per dat uur. Bij een bepaalde hoeveelheid uren per dag win je weer badges etc. Waarschuwingen en aanmoedigingen zijn te lezen via de LEDjes op de band op moment dat er nog maar 5 minuten in dat uur zijn. En mijn iPad (of iPhone) waarschuwt me met een mededeling. Helaas heeft de band (in tegenstelling tot andere activiteitenmeters) geen trilfunctie of misschien is dat wel goed ook?

Een van de opties van de band heb ik nog niet kunnen gebruiken en dat is de groepsfunctie. Je kunt een groep aanmaken waarbij je elkaar kunt stimuleren om je doel te behalen. Mijn amerikaanse ‘vrienden’ die een SE band hebben reageren niet op mijn facebookverzoeken om te connecten en in Nederland vind ik nauwelijks gebruikers 😦 Ik hoop daar wel nog eens op te kunnen reflecteren binnenkort.

Ondanks dat ik mijn doel van 3500 Fuel per dag niet altijd haal vind ik het leuk om er mee bezig te zijn en ik merk dat het me in ieder geval bewuster maakt. Het leven is leuk. En als echte NERD horen dit soort gadgets erbij, toch?

Groet Marcel

Geplaatst op 19 maart 2014, in Apps, Gadgets, Gaming, Technology, Zorg. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Judith van Hooijdonk

    Zal ik dan toch??? Ik heb onlangs al zitten twijfelen tussen een Jambone Up en de Fitbit nav blog van Liesbeth http://www.moqub.com/2014/01/08/ik-en-de-jawbone-up/ Ik weet dat onze collega Priscilla de Up heeft en daar ook tevreden over is. En hoewel ik mezelf geen nerd vind, vind ik dit soort gadgets ook leuk. Zo’n mooi armbandje om m’n (fysieke) activiteiten te stimuleren, denk ik eigenlijk wel nodig te hebben. Dus wat zal ik doen? euh …

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: