Create, donate, relate, repeat *)


Hi Marcel,

Vandaag was ik in m’n element :). Ik mocht kennis delen! in een workshop voor enkele docenten van de faculteit Gezondheidzorg.

Hoe kan je ontwikkelingen op je vakgebied volgen naast alle informatie die nu al op je afkomt? In deze sessie krijg je mogelijkheden te zien om informatie slim te volgen, te bewaren en/of weer te delen. Gedurende deze bijeenkomst komen de nodige web2.0 tools langs. Je zult hierin keuzes moeten maken tussen de vele beschikbare tools. Voor iedereen ligt dit weer anders. ik wil je voornamelijk laten nadenken over je persoonlijk informatie management.

Ter voorbereiding had ik mijn blog ‘Hoe volg jij dat allemaal? Zo stroomlijn ik mijn informatiestromen’ als leestip gegeven.

Heerlijk om met collega’s aan de slag te gaan: social learning!

Er zijn zoveel manieren om met social media tools informatie te verwerven over je vakgebied en om opgedane kennis weer te delen. Ik wist niet waarmee zij al ervaringen hadden en wat zij al wisten, daarom begonnen met een spelletje: Bingo! Gebaseerd op een idee van Patrick Koning: social media bingo. Ik heb niet zijn kaart gebruikt, maar zelf wat icoontjes bij elkaar verzameld van tools die ik veelvuldig gebruik (en ik moest nog selecteren ;))
Bij aanvang kreeg ieder een bingokaart. Ze mochten even kijken of ze een horizontale, verticale of diagonale bingo konden vinden. Je had bingo als je de icoontjes kon benoemen. Dat was toch nog een beetje moeilijk. Het was wel een leuke manier om voorkennis te activeren en was het een mooi begin om ervaringen (kennis) te delen.

socialmediabingo

Omdat ik niet precies waar de vraag lag, heb ik ook geen powerpointpresentatie gemaakt met uitleg hoe verschillende tools werken, hiervoor heb ik ze verwezen naar mijn Slideshare. Ik heb wel deze Prezi gemaakt.

Ik weet dat ik veel blogs en tweets volg en lees (en zo doe ik dat), ieder moet daarin zijn eigen keuzes maken. Ieders tijd is kostbaar. Als je een uur feeds aan het lezen bent (en dat ben je zo kwijt) had je ook iets anders kunnen doen. En het ook afhankelijk of je dat als werk- of privé-tijd beschouwt. Soms zet ik al mijn feeds ook op gelezen, niet alles hoeft altijd gelezen te worden. Zoals Martin Bril al zei

Je mist meer dan je meemaakt. Helemaal niet erg.

Het handige hulpmiddel om feeds te volgen en te lezen is: RSS! Hiermee kan je blogs maar ook alerts (via Google of Mention) volgen (lees ook info op Vakblog). Het kan natuurlijk ook allemaal in je mailbox komen. Bij veel collega’s puilt de mailbox uit. Hoe kan je daar meer grip op krijgen? Ik heb al mijn nieuwsbrieven opgezegd, die volg ik via RSS. E-mailnotificaties van sociale netwerken staan bij mij uit. En daarbij denk ik dat Yammer een hulpmiddel kan zijn om onnodig mailverkeer tussen collega’s te stoppen.

Ik heb de tools nog voor ze gecategoriseerd (met hulp van Dingen@Zuyd) en als documentje meegegeven. Uiteraard konden we niet alles bespreken, de meeste tijd is gegaan naar RSS (Feedle) en Twitter. Het clubje wilde graag over enige tijd een vervolgsessie. Leuk om aan zulke enthousiaste leerlingen een certificaat uit te reiken, dat moet de volgende keer toch maar in de vorm van een badge :).

Fijne avond,
Judith

*) Je herkent hier vast wel hét nummer van Serious Request in 🙂 De kracht van kennis delen zit toch in de herhaling: create, donate, relate, repeat, create, donate, relate, repeat, create, donate, relate, repeat, create, donate, relate, repeat, create, donate, relate, repeat!

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 21 januari 2014, in Het Nieuwe Werken, Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: