Educause 2013: MOOCulus


Ha Judith,

Een van de indrukwekkende presentaties waar ik bij heb gezeten ging over een MOOC over Calculus met de duidelijke naam: MOOCulus. Jim Fowler (@kisonecat) en Tom Evans (@taevans) deden de presentatie en die was zeer inspirerend. Omdat die van de ene kant besprak welke tools gebruikt kunnen worden om een MOOC te maken. En Jim’s en Tom’s werk was zeer impressive. In een snelle pitch tijdens een andere conferentie praat Jim over MOOCulus:

Los van alle goede open source tools (available at Pieter Dekker’s) die ze gebruikt hadden bij het maken van hun filmpje, de geode structuur en het goed bedachte concept zijn ze ook technisch in staat geweest om elementen toe te voegen die ik niet voor mogelijk zou houden.

[Warning: Nerdisch talk coming up in italics!] Ze hebben het klaar gekregen om een algebra interpreter te bouwen in JavaScript. Sterker nog niet alleen de ‘rekenmachine’ die de algebra uitrekent hebben ze in JavaScript gebouwd, ze hebben ook een ‘stap voor stap uitlegsysteem’ waarbij iedere stap die je als student doet uitgelegd wordt. Dus begrijp me goed ze hebben en met JavaScript een tool gebouwd die random allerlei algebra sommen presenteert, ze uitrekent, maar ze ook stap voor stap uitlegd. Het is een beetje als een supercomplexe roman schrijven met alleen de elementen van het leesbord [End of Nerdisch]

Kijk en naast de grote lijn (little big things) hebben ze ook oog voor het detail (big little things) zoals bijvoorbeeld het bewust met pen en papier uitwerken van een aantal sommen voor camera als uitleg. En als er dan iets fout gaat tijdens dat uitleggen dan dat er niet uit monteren. Zodat het beeld ontstaat dat ‘mensen bezig zijn met de sommen’, ‘mensen die net als de student fouten kunnen maken’,’de stof is dus leerbaar ;)’. Kijk en als je in dit soort ‘kleine’ details groot kunt zijn dan ben je echt goed bezig.

imagesCA9UC00F

En als je dan het grote plaatje bekijkt dan is het als onderwijsontwikkelaars voornamelijk ook interessant dat er een sterke feedback functie zit in de MOOC. Jim vertelt ook dat juist dat op de lange termijn de kwaliteit van de MOOC enorm gaat laten groeien. Ik ben dat gedeeltelijk met hem eens. Tuurlijk gaat die data en de analyse die daaruit gemaakt kan worden bijdragen aan een sterkere MOOC. Maar ik denk dat deze MOOC staat op zijn enthousiasme, zijn stuiterbalspirit en zijn klasse om moeilijke stof op een eenvoudige manier uit te leggen. Dat in combinatie met just in time en just what you need elementen voor de studenten to use, een grote community en een constante aanwas van mensen die Calculus willen leren zal zorgen voor een enorme groei van deze MOOC.

Ik hoop dat Jan Beumers, onze MOOCende wiskundige, hem ook wil bekijken. Ik denk dat dit wel een minor waardig is. Aangezien we zelf geen Calculus gebruiken in onze eerste jaren maar onze studenten het wel nodig gaan hebben als ze een Master willen doen. Of wellicht in verschillende onderdelen door het hele curriculum. Ook eens kijken wat de collega’s onderwijscoordinatoren er van vinden.

Tot zover voor nu.

Groet Marcel

Geplaatst op 19 november 2013, in Inspiring, Miscellaneous. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Dank u voor het schrijven van zo’n groot artikel, Marcel.

    Als iemand wil de presentatie die Jim en ik gaf op Educause te zien, het is op youtube hier: http://youtu.be/hfKqMKFKdgM

    Proost, Tom

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: