Je eerste #MLI SLB gesprek


Ha Judith,

Het lijkt er op dat je het getroffen hebt met je SLB’er. Persoonlijke aandacht en daarom een persoonlijke connectie is erg belangrijk bij een studieloopbaanbegeleider. Met de inhoud van het advise ben ik het ook eens (*gniffelde hij in zijn grote schoenen*). Ik wil toch een lans breken voor toch ook de gediplomeerde leerwegen.

Ook ik ken de voorbeelden van briljante mensen die het ver geschopt hebben in het leven die geen studie of master hebben afgemaakt (in jouw lijstje ontbreekt Walt Disney bijvoorbeeld ;)). Maar ik ken ook inspirerende mensen als Jane McGonigal, Albert Einstein, Nelson Mandela mensen die wel bachelor of master zijn geworden in hun carrier. Van de laatste komt zelfs de uitspraak: “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world”

Nelson-Mandela-education-quote

En daar geloof ik in. Het is geen ‘of-verhaal’, maar een ‘en-en verhaal’. Ik ervaar nu hoeveel tijd en energie en gedachten (lees insteken) er gaan zitten in het opzetten van een opleiding en hoeveel daarvan over blijft als we dat allemaal binnen de kaders van een onderwijssysteem moeten ‘pushen’. En ik blijf er van overtuigd dat er na het ‘proppen in sneltreinvaart’ er een mooie basis overblijft. Een basis die samen met de lessen uit het leven, met de lessen uit de wereld en die samen met de lessen van alle mensen om ons heen (al dan niet virtueel) ons laat leren. Dus EN die mooie master studie van je met die SLB’er, met je mede studenten met zijn structuur en zijn ‘vaste vormen van onderwijs’ MAAR OOK die mooie netwerken van je, die prachtig gebruikte social media tools van je en die kracht die je als persoon hebt in het verbinden naar mensen.

Het zal de komende 10 jaar de uitdaging zijn om de politiek, de samenleving en onze leefomgeving er van te  overtuigen dat het om de combinatie gaat. En ja dat zal blijven betekenen dat je medestudenten met 5 verschillende ‘taken’ en ‘rollen’ bezig zijn. Soms betaald, soms vrijwillig, soms gewenst, soms uit noodzaak. Dat is het leven! Laat ons blijven leren over dit leven! Met en zonder diplomering! Want je bent het waard!

Grijns – Kijk op het moment dat ik de prediker ga uithangen is het ook tijd om te relativeren:

Slide041 albert-einstein-quotes 531639_10151489118945155_660277782_n-1 albert-einstein-unschooling-quote

Goedenavond en gegroet!

Marcel

 

Geplaatst op 12 november 2013, in MLI. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: