Lessen in luisteren naar burger


Ha Marcel,

Had je vanmorgen voor dat je naar de Open Dag van Zuyd ging nog tijd gehad om de krant te lezen?
Op de voorpagina stond: “Opleiding ambtenaar noodzakelijk”.

Ook faculteitsdirecteur Ellen Laeven twitterde trots

Hoewel ik het een goed initiatief vind hoor, vind ik het toch wel wonderlijke dat ambtenaren vaardigheden als empathisch vermogen aangeleerd moeten krijgen. Elke ambtenaar is toch ook een burger?

Het kunnen aanvoelen en begrijpen van die logica van burgers (en het vrijmaken van kracht) vergt een aantal eigenschappen en vaardigheden waar niet elke bestuurder of ambtenaar over beschikt (waaronder empathisch vermogen). Bron

Moeten we nu leren om ons in te kunnen leven in een ander? Waar is het toch ergens misgegaan in onze samenleving, vraag ik me dan af. We moeten ook binnen ons onderwijs maar snel aan de slag gaan met die 21st century skills. Burgerschapsvorming valt hier immers ook onder.
Minder Overheid, Meer Samenleving heet de masterclass die Zuyd vanaf 2014 aanbiedt aan wethouders, ambtenaren, beleidsmakers en maatschappelijke organisatie in Limburg (waarom alleen Limburg?, kan toch ook vast buiten de provincie?) Misschien kan je nog een balletje opwerpen in jouw gemeente Roerdalen 😉

Wat ik goed vind aan de opzet van het programma is dat bij gastsprekers iedere deelnemer een introducé mag meenemen zodat kennis delen bevorderd wordt. Het programma bestaat o.a. uit:

 1. betekenisgeving aan de begrippen zelfsturing, actief burgerschap en particpatie
 2. een studiereis naar Seattle!!
 3. Themabijeenkomsten over sociaal kapitaal. Anders denken, anders doen.

Gisteren heb ik een prachtig filmpje via Twitter gedeeld dat hier mooi op aansluit. Het gaat over het bevorderen van creativiteit in onderwijs en werk. Over zelforganiseren, vooral doen en ondervinden. Doen is de beste manier van denken. Hoe vaak heb ik al niet gezegd: het is gewoon een kwestie van doen!

Fijn weekend (voor wat er nog van over is ;))
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 2 november 2013, in 21st century skills, Het Nieuwe Werken. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Geachte lezer,

  Ik heb met aandacht het artikel “Lessen in luisteren naar burger” gelezen in Dagblad De Limburger (Horizon, samen_leven, 2 november 2013, pp. E12-E13). Een paar punten moeten me van het hart:

  1. Nergens in het artikel wordt gewag gemaakt van de kosten die verbonden zijn aan deelname van deze cursus. In Horizon lees ik dat Zuyd Hogeschool van mening is dat uit elke organisatie minimaal twee personen aan de cursus zouden moeten deelnemen. De cursus duurt 12 tot 14 maanden en er staat een studiereis naar Seattle (!!) gepland.

  2. Op de site van Zuyd Hogeschool tref ik geen informatie aan over deze cursus.

  Ik neem aan dat deze ‘masterclass’ nogal prijzig moet zijn gezien het aantal deelnemers per organisatie (bij voorkeur 2), de lengte van de cursus (12 tot 14 mnd.) en de studiereis (Seattle). Deze opleiding wordt gefinancierd met gemeenschapsgeld dus dan vind ik het niet meer dan billijk dat duidelijk wordt gemaakt wat de kosten zijn en wat de meerwaarde is van deze cursus voor het functioneren van de organisatie.

  Ik zie met belangstelling uw reactie tegemoet.

  W. Cuypers.

  • Judith van Hooijdonk

   Beste W. Cuijpers,
   Helaas kan ik geen antwoord geven op uw vragen. Ik ben niet betrokken bij deze masterclass. Ik heb uw reactie doorgestuurd naar de faculteit Social Studies. Omdat ik geen contactgegevens van u heb, vraag ik u om zelf contact op te nemen met deze faculteit T +31 (0)46 420 72 07
   Vriendelijke groet,
   judith van Hooijdonk

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: