Jujuutje @ Educause. Terugblik dag 1 #edu13 #surfedu


Ha Marcel,

Zoals beloofd hierbij mijn 1e verslag van Educause 2013 in Anaheim!

IMG_3013

We moesten vroeg op om ons te registreren, dat ging soepeltjes (inchecken via pc, zodat een minuut later het kaartje overhandigd kon worden om vervolgens je eigen tas vol te laden met congresbenodigdheden). En daarna meteen in de rij voor de opening: de keynote van Sir Ken Robinson. Een enorme zaal met 5500 stoelen voor de 7000+ comgresdeelnemers. Deze keynote verdient een eigen blogpost, volgt later. Sir Ken stelde me niet teleur ūüôā

Hierna begonnen de sessies. Pieter, jij en ik hadden vooraf al onze keuzes gemaakt. Het is altijd afwachten of deze de verwachtingen waarmaken.

Sessie 1: Open Networks Social and Connected Learning

Hoe kan het onderwijs een sterkere verbinding leggen tussen leren binnen en buiten de schoolmuren? Dit onderzoek van cultureel antropologe Mimi Ito laat zien -hoewel men denkt dat alle kinderen digital natives zijn- niet alle jongeren technologie op dezelfde manier gebruiken/ervaren (er is inmiddels een ‘ growing gap’ tussen rijke en arme kinderen, stelde zij). Mbt leren is een onderverdeling te maken tussen:

* Friendschip-driven: vooral gebasseerd op populariteit (Tools: Facebook/Whatsapp)
* Interest-driven: kennis delen (Tools: Tumblr/Twitter)

Jongeren willen vooral iets leren wat er toe doet, dus ‘betekenisvol leren’. Mbt onderwijs betekent dit

1. Levergel local relationships
2. Make everyone a teachter
3. Meet learners where they are
4. Recognize learning in the wild

Connected Learning bestaat uit het kruispunt tussen interessegebieden, peer culture en de academische wereld. Gebaseerd op de waarden:  gelijkheid, connectie en participatie. Als onderwijs moeten we deze verbinden.

connected-learning

Meer info over Connected learning?
Check website Connected Learning, Blog: dmlcentral.net, informatie over het onderzoek: clrn.dmlhub.net

Over het gebruik van social media zei Ito dat er is een mindsift nodig voor de nieuwe uitdagingen voor leren. Jongeren zien social media als een levenslijn met vrienden terwijl veel ouderen het zien als verspilling van tijd. We zijn allemaal studenten van nieuwe technologie in deze snel veranderende wereld. Jong en oud moeten samen leren en ontdekken hoe met de (afleiding) van social media om moeten gaan.
Het was een interessante sessie, het is opgenomen, indien open beschikbaar zal ik het linkje hier toevoegen.

Mijn volgende sessie was: College-Level Learning Framework for Assessing Open Educational Resources

SUNY Empire State College heeft een op basis van een onderzoek in 90 landen the¬†Global Learning Qualifications Framework (GLQF) opgesteld. Het doel was:¬†To¬†develop¬†a¬†framework¬†that¬†assesses¬†university‚Äźlevel¬†learning¬†gained¬†through¬†open¬†educational¬†resources

Ik vond het niet zo’n duidelijk verhaal. Het plaatje spreekt voor zich en doet me erg denken aan dat van 21st century skills. In bovenstaand plaatje staat dan wel de lerende in het midden, zoals dat hoort :).¬†Op internet vond ik een presentatie¬†met dezelfde inhoud .

De airco stond goed aan. Dus onze lekkere gezonde lunch heerlijk buiten in het zonnetje opgegeten. Daar hoorde ik Nederlands dus even aangeschoven bij (een gedeelte) van de SURFgroep, zij waren ongeveer met 40 deelnemers aanwezig. Op SURFspace staan diverse blogs en via Storify zijn de tweets met #surfedu te bekijken.

Op de beursvloer een mooi praatje van Rukuku gehoord over SPOC’s Small Personalized Online Courses. Een tegenstroom van MOOC’s, niets massaals, niets open maar kleine persoonlijke cursussen die verkocht worden (wel gebruik makend van OER?).¬†En we werden aangesproken door een alumni van TUDelft, die ontevreden over Blackboard en een eigen ELO projectcamp.us¬†heeft ontworpen. Mooi vormgegeven dat wel.
Beide producten vonden we weinig vernieuwend, niet open en vooral gebaseerd op angst.

Hierdoor hadden we voor de postersessies minder tijd, maar ach dat vond ik niet zo erg. Snel langslopend zag ik weinig nieuws. Wel even de QRcode van seneca.libguides.com gescand en doorgeyammerd naar de bibliotheekcollega’s :).

Daarna aangeschoven bij de Hot Topic Panel over big data and learning analytics It’s Personal! 4 personen achter de tafel die onderling wat discussieerden, niet echt inspirerend. Ik luister liever naar Eric Duval, meer humor en informatiever.
Ik ben dan toch te braaf om uit een sessie weg te lopen terwijl dit wel gebruikelijk is hier.
Boodschap was: zorg eerst dat je data in huis op orde hebt eer je business of learning analytics implementeert, het lukt anders toch niet performance van studenten of content te volgen of te voorspellen.

Laatste sessie van de dag ging over HathiTrust Research Center.
De HTRC is een partnership van zo’n 70 Amerikaanse (universiteits)bibliotheken die samenwerken met Google Books en Internet Archive om hun collecties digitaal aan te bieden.¬†Hun missie is “to contribute to the common good by collecting, organizing, preserving, communicating, and sharing the record of human knowledge”

Geweldig natuurlijk dit (ide√ęle) samenwerkingsproject om eigen collecties fulltext te digitaliseren en online beschikbaar te stellen, meer dan 10 miljoen items op dit moment! Ook hier speelt (natuurlijk) het copyright probleem¬†:(. Ruim 70% van het gedigitaliseerde materiaal is beschermd door copyright. Geen onderzoeker wil zich daar over buigen, die wil gewoon alles beschikbaar hebben, werd verteld. Tja … misschien moeten onderzoekers toch ook eens hand in eigen boezem steken en wat vaker onder creative commons publiceren en hun data open beschikbaar stellen ….
Geweldig is natuurlijk dan in deze enorme berg van data onderzoekers patronen ontdekken in de (historische) werken om hun onderzoek beter te kunnen onderbouwen.

Dit keer hadden we geen uitnodiging voor borrels, en het tradionele Educause feest op donderdag is er ook al niet meer. Dan maar ons eigen feestje bouwen met die ene consumptiebon die we kregen… Na een gezellige ontmoeting met Marion Keiren van Hogeschool Arnhem en Nijmegen gingen we naar Downtown Disney om te horen hoe onze partners de dag door waren gekomen in Universal Studio’s :).

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 31 oktober 2013, in eLearning, Inspiring en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: