Social Media tijdens faculteitsmiddag Gezondheidzorg #gzhzmddg


Zoals je weet Marcel was ik vanmiddag uitgenodigd door de faculteit Gezondheidszorg om een presentatie (speciaal voor onderwijsondersteuners) te verzorgen over het gebruik van Social Media ten behoeve van de binding met studenten. Samen met Myriam Deckers (managementassistente opleiding Creatieve Therapie) en Laurien Kok (managementassistente lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapieën) heb ik voor ruim 20 collega’s de kracht van sociale netwerken toegelicht. De aanvullende informatie door Myriam over Facebookpagina voor de opleiding Creatieve Therapie en Laurien over LinkedIngroep voor het lectoraat KenVaK was overtuigend voor de collega’s (denk ik). De grootste zorg die uitgesproken werd is hoe alle deze tools te monitoren. Maar daar zijn ook weer tools voor 🙂 Daarnaast moet natuurlijk duidelijk zijn voor welk doel je welke tool inzet.

Door de organisatie is mij gevraagd deze presentatie te mailen, evt. aangevuld met reacties van de deelnemers, zodat zij deze op de I-schijf van de faculteit Gezondheidszorg kan zetten. Natuurlijk zal ik dat doen, maar je kent me … ik doe dat natuurlijk ook op mijn manier … via social media. 🙂 Ik hoop eigenlijk dat andere workshopleiders dat ook doen, want ik heb geen toegang tot die I-schijf 😦

De middag begon met een presentatie van Marcel van der Klink, lector Professionalisering van het onderwijs. Hij vroeg (uiteraard) aandacht voor onderzoek naar onderwijs. Binnen de gezondheidszorg wordt evidence based gewerkt, waarom nog niet binnen het onderwijs? Waarom heeft de docent zo weinig aandacht voor zijn eigen professionalisering? Een tekort aan tijd en financiën (maar 1% van het onderwijsbudget gaat naar onderzoek van de onderwijspraktijk). Krachtige leersituaties zijn volgens van der Klink: werken in teams, samen onderwijs ontwerpen, collegiale feedback, gebruik maken van experts, feedback vragen aan studenten, literatuur lezen en bespreken. Van de docent mag een onderzoekende houding verwacht worden (evidence informed professional) Van Zuyd mag je een omgeving verwachten die dit faciliteert.

Tijdens sessieronde 2 ben ik aangeschoven bij een interactieve sessie van José van Oppen, Sandra Beurskens, Anita Stevens en Marloes van der Molen: Working together by learning together and teaching together. Het ging over inter professioneel opleiden en samenwerken met als doel client-gecentreerde zorg. Elke professional heeft samenwerkingsvaardigheden nodig! Ik hoorde dat het Platform Gezondheidszorg bezig is met een leerlijn op dit gebied. Zij zijn ook betrokken bij curriculumherziening van diverse gezondheidszorg opleidingen. Ik heb gevraagd in hoeverre hierbij ook aandacht is voor onderwijsinnovatie naast zorginnovatie. Ik denk dat het I-team nog wel een mailtje van hen zal ontvangen. 🙂

De dag werd afgesloten met een studentenpanel waarachter de twitterwall te zien was. Helaas waren er maar weer een paar active tweeps, zie Tweet Archive met ongeveer 80 tweets. Studenten wisten niet dat er getwitterd werd en wat de # was. En het was niet zo’n intuïtieve # (sorry @Pleegje37, ik zal de volgende keer met jou overleggen ;)).
Studenten in het panel hadden verschillende meningen over Social Media gebruik binnen het onderwijs. Conclusie was:

Rafael van Crimpen zei als afsluiting nog wel dat twitteren een mooie waardevolle aanvulling kan zijn bij een event. Maar dan moet er wel meer getwitterd worden…

Het is goed dat een faculteit aandacht aan onderwijsvernieuwing schenkt. Vooral als ze praktijkvoorbeelden en onderzoek dat binnen Zuyd plaatsvindt met elkaar delen. Er gebeurt zoveel moois al binnen onze instelling. Maar naast deze f2f bijeenkomsten die ook zo belangrijk zijn, is het inzetten van sociale netwerken ondersteunend bij kennisuitwisseling en werkt innovatiebevorderend. Sociaal samenwerken, dat is het nieuwe nieuwe werken.

En wat is trouwens de Abdij Rolduc een prachtige omgeving. Daar ga ik nog eens terug om een kopje koffie te drinken en om de Rococo Bibliotheek te bezoeken.

AbdijRolduc

Ave,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 11 juni 2013, in Social Media en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Patrick Debats

    Hé hé! Er waren twee faculteiten! 🙂

  2. Laurien Kok

    Ik vond het erg leuk om samen met jou en Myriam deze presentatie te geven. Het was inderdaad een leuke en leerzame middag. En er valt nog veel winst te behalen op het gebied van social media binnen de 2 :)(@Patrick Debats)faculteiten en Zuyd.

  1. Pingback: Ding 19: Sociale Netwerken « Dingen@Zuyd

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: