Discussie over gebruik van video in het onderwijs


Hello again,

Heb je twitter de laatste dagen gevolgd? Er is discussie gaande over video’s in het onderwijs. Aanleiding was een ingezonden brief van hoogleraar Derksen in De Volkskrant van zaterdag 29 december en de reactie hierop dinsdag 2 januari ‘Verplaats colleges naar internet’. Hij vraagt zich af:

Waarom zou ik jonge mensen die digitaal, individueel en narcistisch zijn grootgeworden dwingen met zijn allen in een kooi te zitten en naar mij te luisteren? Alles wat ik onderwijs en nog veel meer vinden ze op het internet. Daar kunnen de colleges en de studiestof beschikbaar zijn die ze in hun eigen programma overal ter wereld kunnen inplannen. Toetsen kunnen digitaal, werkgroepen eveneens, mijn promovendi zie ik tenslotte ook zelden en herken ik niet als ik ze ergens tegenkom, en dat werkt prima voor de wetenschap. Dit bespaart gebouwen en de bijbehorende kosten.

Je kunt hier reactie op verwachten natuurlijk. Die kwam dan ook, vanmorgen in De Volkskrant met o.a. een reactie van Willem van Valkenburg. Ook Pedro de Bruyckere en Jeroen Janssen geven hun mening.

Het gaat natuurlijk niet om dat colleges opgenomen moeten worden en dat studenten op die manier maar kennis eigen moeten maken via internet. Het gaat er om dat docenten hun studenten weten te boeien met hetgeen zij hen te vertellen hebben. Technologie (zoals video) kan hen hierbij ondersteunen, maar het vervangt nooit de inspirerende docent. Door boeiende verhalen zullen studenten ook minder geneigd zijn via hun mobiele telefoon of tablet af te dwalen op sociale netwerken. Die smartphones die blijven ze gebruiken, het is een formeel en informeel informatiekanaal. En informatie is inmiddels onze ‘third skin’  zoals Lee Rainie onlangs op het NVB-congres noemde, dus die smartphones die blijven ze checken, daar zullen docenten mee moeten leren omgaan. Zie ook het onderzoek van de University of Haifa’s School of Political Sciences besproken in het artikel: ‘Yes, students check Facebook during class (and more), but less in classes with more permissive teachers’ met de conclusie:

So what can we conclude from this research, besides that cell phones are being used a lot? Best way of dealing with it is:

 • be permissive
 • keep the level of difficulty high enough, something an experienced teacher can assess more easily?

Inspireren en motiveren daar draait het om. Uiteraard kunnen video’s (flipped classroom / weblectures) daar een aanvullende/ondersteunende rol bij spelen.
Enkele artikelen die onlangs gepubliceerd zijn over video in het onderwijs en ook de moeite van het lezen waard zijn:

Collega Didi Joppe twitterde nav het artikel in De Volkskrant:

Ik heb haar gevraagd of ze een gastblog hierover wilt schrijven. Dat doet ze, na de kerstvakantie. Wordt vervolgd dus!

Groet,
Judith

Een dag later …

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 3 januari 2013, in Didactiek, eLearning en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Eindelijk kom ik eens toe aan het lezen van jullie blog. (was allang een voornemen … en nu het nieuwe jaar :-)) En door deze post, de eerste die ik nu lees, klik ik door, kom ik allemaal inspirerend ideeën tegen en raak eigenlijk een beetje ‘lost’. Wat is er toch ontzettend veel moois mogelijk in onderwijsland…. En wat zijn blogs een mooie uitvinding om hier allemaal mee kennis te maken.
  Ik hoor aan alle kanten over Mooc’s en ga kijken of we daar binnen PBM niet iets mee kunnen nu er ruimte in het curriculum komt. Waarom zouden studenten niet EC’s kunnen verwerven door het volgen van een Mooc? En met de Europese variant in meerdere talen wordt dat zeker interessant.
  En met het flipping the classroom idee (was nieuw voor mij) kan ik waarschijnlijk echt zelf iets in de trainingen die ik geef. Ga ik uitzoeken.
  Heb nog maar maar een paar postst meer kunnen lezen…. maar I’ll be back.
  Groot mysterie voor mij: waar halen jullie toch de tijd vandaan om al deze info te vergaren en vooral hoe beweeg je je nog in zo’n overload aan informatie?

  • Judith van Hooijdonk

   Ik neem er de (vrije)tijd voor 🙂 Ik scan dagelijks mijn Twitterlijstjes en mijn RSS-feeds. Het kost enige tijd eer je hier enige routine in hebt (en je eigen bronnen hebt geselecteerd) en een smartphone of een tablet helpt hier goed bij (’s avonds thuis op de bank :))

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: