Cookies. Das lekker.


Hoi Marcel,

Irritant vind ik al die cookie-meldingen. Je ‘moet’ accoorderen op laptop, iPhone, iPad…grrr. Maar het is sinds 5 juni 2012 wettelijk verplicht, ook voor ons blog. Vorige week hoorde ik nog van een ZZP-er die sinds kort een nieuwe website heeft dat ze het zo leuk vind dat ze nu bezoekersaantallen kan zien (via Google Analytics). Toen ik over de cookiewet begon, had ze geen idee waar ik het over had.
Sinds juni 2012 is de cookiewet van kracht. Elke website moet de bezoeker actief informeren over het gebruik van cookies en moet er toestemming voor vragen. Zo ver is het nog lang niet, zelfs de overheid weet nog niet hoe ze er mee om moet gaan.

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen commercieel en niet-commercieel gebruik.
Alle Nederlandse sites moeten zich aan de cookiewet houden.

zo zegt Cynthia Heijne (Opta) in de Volkskrant

De OPTA controleert momenteel verschillende sites. Wie niet aan de regels voldoet, riskeert een boete van maximaal 450.000 euro. OPTA heeft onlangs 96 overheidswebsites met ‘voorbeeldfunctie’ gewaarschuwd dat ze moeten voldoen aan nieuwe cookiewetgeving

Wat is een cookie nu eigenlijk?

Een cookie is een bestandje dat met pagina’s van een website wordt meegestuurd en door de browser op de harde schijf van de computer wordt opgeslagen. Zo’n cookie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de browser wordt herkend bij herhaald bezoek aan een website. Een cookie dient om het navigeren en het invullen van formulieren te vergemakkelijken of om instellingen en voorkeuren te onthouden. Maar ook om het gebruik van de website te analyseren: om bij te houden hoeveel bezoekers een bepaalde pagina bezoeken.

 

Ook ons blog maakt gebruik van cookies. Wij hebben wel een cookieverklaring op ons blog, maar toch zijn we in overtreding.
2beJAMmed draait op het WordPress.com platform. Wij kunnen geen gebruik maken van plugins zoals bloggers die werken met WordPress.org (verschil tussen tussen .org en .com is dat .com in ‘the cloud’ werkt en dat je met .org wordpress-software downloadt en op een eigen server plaatst). Voor deze hosted WordPress blog is nog geen tool beschikbaar waarmee we vooraf expliciet toestemming vragen voor het plaatsen van deze cookies i.t.t. de plugin op .org, nl.  Cookie Control

WordPress.com stelt zich nog afwachtend op, zo lees ik op Dit moet (anders) kunnen, mooi blog van Eric van Oevelen (collega van Avans).

We’re aware of the recent EU privacy directive and the related UK Cookie Law. As of now, the relevant authorities haven’t issued concrete guidance on the actions that are necessary to comply with the law. We’ll be watching as the situation develops and may make changes to our services in the future, if required.

Ik heb het linkje naar Privacy Policy nog maar aan onze cookieverklaring toegevoegd. Ik vind het voorlopig wel goed zo. Ik wacht ook maar af tot Opta bij ons aanklopt, ik zal ze met een koekie verwelkomen … misschien 😉

Ik ben trouwens wel benieuwd welke verrassing Eric voor ons heeft …

Fijne avond en tot morgen, op de Hotelschool. Want we zijn weer On Tour, met koekies!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 10 september 2012, in Miscellaneous en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Daar waar de Europese regelgeving stelt dat je bezoekers van een site een opt-out mogelijkheid moet geven voor cookies (voorlichting met de mogelijkheid om de cookies te weigeren nadat je al op de site bent), moest de Nederlandse overheid er nog een schepje bovenop doen door voor de NL situatie een opt-in mogelijkheid verplicht te stellen. Voordat er ook maar 1 cookie gezet kan worden de mogelijkheid geven om te weigeren.

  Lovenswaardig in de theorie, belachelijk onwerkbaar in de praktijk dus. Het breekt alle statistiekfuncties van sites en werkt, zeker bij grotere hoeveelheden (onbekend overkomende) cookies ook afschrikwekkend voor je bezoekers. Op elk apparaat en elke browser moet je telkens weer toestemming geven en het irriteert elke legitieme bezoeker. Niemand heeft dus zin om de eerste te zijn en de bezoekersaantallen te zien kelderen. Tel daar bij op dat je ook nog *elke* site eigenaar zelf laat uitzoeken hoe hij of zij moet voldoen aan die nieuwe regelgeving -met al het uitzoekwerk en tijdsinvesteringen die daarbij horen- en iedereen kijkt de kat uit de boom. Afwachten om te kijken hoe er gecontroleerd gaat worden. Afwachten om te kijken wat de sancties zijn als je niet meedoet.

  Ik wacht de eerste boetes en rechtszaken af 🙂

 2. Ik begrijp niet waar het probleem ligt. Je kunt al sinds jaar en dag cookies uitzetten in je browser, waarom niet daar laten ipv bij iedere pagina apart. Zoals Van Gaal zou zeggen: ben ik nu zo …

  • Judith van Hooijdonk

   nee Chris, jij bent niet zo … 🙂 zij zijn zo …
   Maar in de aangenomen Nederlandse wet staat dat er voor maar 1 cookie geplaatst wordt je de mogelijkheid moet hebben gekregen om deze te weigeren. Zoals Raymond in zijn reactie om mijn blog al zegt: een onwerkbare situatie. Helaas worden wij al met meer onwerkbare wetgeving geconfronteerd (auteursrechten enzo 😦 )

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: