Speel mee TPACK @ Zuyd


 

Hallo Marcel,

Jammer dat je er niet bij was. Het was zo leuk vrijdagmiddag om met onze collega’s van de docentencursus het TPACK spel te spelen. Zoveel enthousiasme, zoveel creativiteit. Onder de inspirerende leiding van onze Harry, hebben Jack en ik met 3 groepjes de TPACK verschillende speelrondes gespeeld. Leuk!

Op hetzelfde tijdstip hebben onze gewaardeerde collega’s Frans & Ayk een presentatie gegeven over ICT & Onderwijs voor hun collega’s, tijdens een studiedag van Social Work. Als je even door hun leuke presentatie op Sliderocket 🙂 klikt, zie je wat bekende filmpjes terug, maar zie je ook dat zij aandacht besteden aan TPACK. Diverse teams hebben aangegeven aan de slag te willen met TPACK. Wij willen wel assisteren met het TPACK spel, hè?
Zowel tijdens hun bijeenkomst  als bij die van ons, werd facilitering door management in tijd en geld node gemist. De aanwezige docenten zijn enthousiast over de mogelijkheden, willen kennis en vaardigheden verwerven. De eerste zaadjes zijn in ieder geval geplant.

Harry heeft door zijn contacten gezorgd voor een publicatie op Kennisnet: TPACK, the game laat je door Zuyd Hogeschool inspireren. Ik ben er wel een beetje trots op, jij ook hè? Het plaatje van ons kaartspel ziet er geweldig uit. Maar eerlijk gezegd, het is nog een prototype. We hebben nog grootste plannen om deze aan te passen en te gaan verspreiden. Uiteraard zullen we ons definitief spel (zoals het werkvormenspel op marktplaatsmbo) tzt delen!

[Bron: Kennisnet]
TPACK is een nieuwe manier om tegen het gebruik van ICT in het onderwijs aan te kijken. Om concreet met TPACK aan de slag te gaan is er een TPACK-spel ontwikkeld. Dit spel kan gebruikt worden bij workshops of teamvergaderingen over de integratie van ICT in het onderwijs. Zuyd Hogeschool is inmiddels erg actief op het gebied van TPACK en heeft zelfs een eigen variant van het spel ontwikkeld. Laat je inspireren!
Zelf aan de slag met TPACK
Kennisnet gebruikt het TPACK-spel regelmatig bij onderwijsinstellingen om managers en/of docenten elkaar te laten inspireren, ervaringen te delen en zich concrete doelen te stellen op het gebied van integratie van ict in het onderwijs. Sinds het TPACK-model in december 2011 door Kennisnet gepresenteerd werd aan het ICTO-team van de Zuyd Hogeschool, heeft het team de TPACK-workshop ook diverse keren intern georganiseerd voor collega’s.
Duurzame kaartjes met boodschap
In de voorbereidingen van een nieuwe sessie workshops, kwam het ICTO-team op het idee de kaartjes wat duurzamer en steviger te maken. Zo kon er meteen wat ‘reclame’ voor het team aan toegevoegd worden. Het kaartspel is inmiddels ontworpen en gedrukt. Een mooi voorbeeld van ‘doorontwikkeling’ van het TPACK-spel. Wellicht dat andere ondersteuningsteams binnen mbo-instellingen zich hierdoor kunnen laten inspireren.
Gebruik van QR-code
Vrijdag 20 april 2012 vindt vanuit het ICTO-team opnieuw een TPACK-workshop plaats. Dit keer voor 36 docenten van Zuyd en in het kader van docentprofessionalisering. Op de Kennisnetpublicatie wordt een QR-code geplakt die verwijst naar meer informatie. Ook weer een mooi voorbeeld van het gebruik van ICT!
Duoblog van collega’s
Zuydcollega’s Marcel Schmitz en Judith van Hooijdonk schrijven op hun duoblog over allerlei ict-gerelateerde onderwerpen. Regelmatig besteden ze aandacht aan TPACK en de verschillende werkvormen die TPACK aan de orde stelt.

Bedankt Kennisnetredactie voor het plaatsen van dit bovenstaande bericht op jullie site. We houden jullie op de hoogte van het vervolg.

groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 21 april 2012, in 21st century skills, eLearning en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: